петък, 25 април 2008 г.

LifeStyle management по български

Огромна част от нашето ежедневие преминава в работата. Независимо дали това ни харесва или не, често сме принудени от обстоятелствата не само да не обръщаме достатъчно време на любимите ни хора, но и да трябва да крадем служебно време, за да свършим всички необходими и належащи ежедневни задачи.
В случай че работата ви си струва, т.е. получавате минимум 10 000 евро на месец ;-) то тогава бихте могли да се възползвате от предложенията на иновативната за България фирма ToDoor. Сред нейното портфолио ще откриете организиране на събития, управление на домакинството, управление на сгради и други полезни услуги, които да ви освободят поне за час от товара на ежедневието или най-малкото да сте сигурни, че сте свършили всичко, което сте планирали.
Общата идея, която lifestyle management на ToDoor предлага е да наемете под наем професионален служител, който вместо вас може да напазарува, да планира и извърши ремонт в апартамента ви, или да организира парти за рождения ден на децата. Всичко това е обещано да стане с изключително внимание към детайла, което идва гарнирано със съответната цена. Въпреки това идеята определено си заслужава. Ако сте от хората, които наистина не ви остава и час свободно време, вече може да се възползвате от подобен род услуги, без това да ви прави половин човек, че не сте успели да си свършите лично задачите.

Защо искам да уча в чужбина?

Във вестник Капитал се появи много силен аналитичен материал за причините на младите българи да учат в чужбина. Освен изложеното в статията за всеки отделен човек съществуват и различни личности мотиви, които съответно индивидуализират желанието да се учи в чужбина.
За мен лично това е следващата стъпка към придобиване на знания, опит и контакти в международна атмосфера. Не смея да твърдя, че образованието в България е лошо, некачествено или не струва. Просто човек не може да се чувства пълноценен, ако няма възможността да опознае възможностите за получаване на знания в една чужда за него културна среда и обстановка. Независимо дали ще посети различна от родната му държава, за да изкара езиков курс, да се запознае с нейните нрави и обичаи или ще изкара над 10 годишна докторска програма в системата за висше образование на чужда страна, придобитият опит само ще позволи не само да разшири личния си мироглед, но и да развие по-добра реална представа за събитията като цяло.
По време на Възраждането именно българите, които са учили в чужбина и са приели част от най-съвременните познания на тогавашната цивилизация са станали носители на българското и водещото звено в културно-икономическия прогрес при възкръсването на страната ни като самостоятелна административна единица.
А днес възможностите са още по-богати, отколкото преди. Стига да имаш желание да учиш езици, можеш да продължиш своето образование не само в Европа и САЩ, но защо не и в страните от Латинска Америка, Русия, Арабските държави или дори Индия и Япония. Това дава шанс не само за по-успешна реализация в живота от кариерна гледна точка, но и е отлична предпоставка за разчупване на начина на мислене проявяващ се в по-добро себе изразяване на личността.

сряда, 23 април 2008 г.

Безплатен достъп до Encyclopaedia Britannica

Един от най-авторитетните източници на информация Encyclopaedia Britannica е решена да предложи нов и безплатен метод за достъп до ресурсите и на своите почитатели. В последните години компанията с близо 250 годишна история сериозно изостава зад новите онлайн конкуренти като Wikipedia и Microsoft Encarta.
За да се справи с предизвикателствата които Интернет представя е създадена новата програма Britannica Webshare, от която могат да се възползват както блогърите, така и онлайн журналистите. Програмата е предназначена за всички хора, които по един или друг начин създават онлайн съдържание. Те трябва да се регистрират в проекта и да предоставят адреса и кратко описание на техния сайт. В случай че отговарят на условията на проекта ще получат безплатен достъп до съдържанието на енциклопедията, което ще могат да цитират на своите страници. Това е наистина добра оферта като се има предвид че онлайн достъпа до Британика е от порядъка на 70 долара годишно, а пълният комплект луксозни книги струва 1400 долара.
Желаещите да се включат в инициативата Britannica Webshare получават и достъп до различни уеб инструменти за цитиране на текст с помощта на които лесно ще могат да поставят информация на своите страници.
Въпреки трудностите Енциклопедия Британика си остава един от най-богато структурираните източници на познание с над 65 000 статии, събрани в 32 тома.

петък, 18 април 2008 г.

Бъдещето на банковата система

Изглежда че бурно развиващата се световна финансова криза ще послужи като нужния коректив за създаване на множество модерни организационни системи. Въпреки че според някои аналитици тя е сравнима с великата депресия в САЩ, в момента икономистите не са уплашени а по-скоро търсят всеки възможен метод да се възползват от риска с цел печалба.
Банковите институции са твърдо решени да вземат навреме съответните мерки за да не се окажат отново в състояние на потърпевши не само от своите, но и от чужди действия. Целта е да се създаде достатъчно децентрализирана и в същото време гъвкаво работеща система от банки, подобно на начина по който е проектиран Интернет. Част от тях ще действат като хъбове, опорни точки за свързване на останалите. По този начин се осигурява както децентрализация, така и достатъчно добър оперативен контрол. Това означава и че ако съумеят да изградят една наистина добра организация с коректните функционални връзки в бъдеще ще разполагаме с много по-добро управление на финансовите потоци.
Банковата система като цяло е доста стара и част от нея вече не отговоря пълноценно на нуждите на потребители, което от своя страна означава че тя реално не обслужва целта за която е създадена. В тази насока ни предстоят интересни времена.

понеделник, 14 април 2008 г.

Европа - отново люлка на прогреса

В историята на човешката еволюция през различни времеви периоди на разнообразни локации са се създавали и развивали високотехнологични цивилизации, които за периода на тяхното съществуване са представлявали носител на прогреса за цялото човечество. В тяхната времева рамка, те са доминирали както в културно, така и в технологично отношение и с интелектуалния си превес са разполагали с възможност да доминират над своите съседи и останалото човечество. В зависимост от това дали те са се водили от политика на изолационизъм или са се опитвали да налагат своите "културни придобивки" над останалите можем да проследим техните постижения и до наши дни.
В древността част от първите високо развити цивилизации за които имаме свидетелства са били на територията на Шумер и Асирия. Впоследствие Древна Гърция предлага една нова визия за културни различия останало достъпно до времето на Христа. След рождението на Христос част от арабските цивилизации достигат до невероятни постижения на културата и техниката преди да западнат. В същото време в континента известен днес като Америка и по-точно Централна и Латинска, също се зараждат самостоятелно значителни гностични империи. Към края на средните векове изглежда че страните от Западна Европа, които се превръщат в средище и своеобразна пресечна точка на различни цивилизации, започват да доминират благодарение на възможността да придобиват и асимилират полезните знания от останалите народи. Това им дава възможност да задминат другите и благодарение на експанзията на своите имперски интереси да доминират и наложат своите културни виждания над по-голямата част от света.
Споменавам само една част от многообразието, като съзнателно пропускам Индия, Китай и други значими народи, за които са необходими цели енциклопедични изследвания.
Независимостта на колониите дава нов тласък на развитие на човечеството. Създаването на САЩ, и своевременната политика на бащите основатели да използват и насърчават научно-техническия прогрес играе основна роля, за израстването на една бивша британска колония в момента до световна супер сила. Именно свободата на разума и възможностите за развитие и усъвършенстване на учените и различните творци намерили почва в Северна Америка, както и политиката на младата държава САЩ да привличат и спонсорират високообразовани представители на останалите народи, като им дават свобода на действие за провеждане на техните изследвания без да се съобразяват с различни канони доведе до водещата роля на САЩ на световната сцена.
С трудния процес по спиране на политиката на изолационизъм на обединените щати след първата световна война, се оказа че те са се превърнали в новият носител на прогрес за човечеството. Постигането на пълна доминанта роля след 50 години на изминалия век, обаче бавно довежда до установяване на ред и редица канони, които от своя страна бавно започват да задушават прогреса и творческата свобода в новите територии. Въпреки успешната политика за привличане на умове все повече това дава своите резултати и се забелязва известно забавяне на експоненциалният ръст на нови открития.
От своя страна Европа отново в позната ни история има възможност да се превърне в носител на прогреса. Опита за обединяване на различните държави в рамките на Европейският съюз, заедно с техните особености ни дава една бушуваща и клокочеща смес - идеална за прилагане на изследвания благодарение на разнообразието и свободата на развитие.
И докато в САЩ започват да прилагат все по-рестриктивни закони по отношение на интелектуалната собственост и ограничаване на свободите в Интернет, за които обаче се борят различни организации е радостна новина че Европа отново има свое лице и успя да отхвърли част от мерките срещу пиратството в Интернет. В миналото именно пиратите са били носители на първичната свобода и нужната съставка за създаване на днешното общество, такова каквото е.
Да се надяваме че с една постоянна политика за насърчаване на иновациите старият континент ще успее да върне своята слава на люлка на култура и човечност. Дали?

неделя, 13 април 2008 г.

Пензионерски трендови

Винаги съм се чудел, какво бих правил, ако имах достатъчно средства и необходимото време за почивка. Най-вероятно нещо напълно безполезно. От доста време в главата ми се върти мисълта за усамотение на някой тропически остров или планински български курорт (Сапарева Баня звучи ОК) с достатъчно мощен компютър и неограничен достъп до мрежата. Единственото което ми е необходимо в такъв случай е една безкрайна игра от рода на Цивилизацията.
А какво бих правил ако стана пенсионер и едва тогава тази част от мечтата има истинската опасност да се превърне в реалност? Ами отново същото ще си седя в пенсионерския апартамент, с мощен компютър и интернет, ще излизам колкото да разхождам и правя гимнастика (не за друго но се надявам сметките да си плащам по интернет, както и да си поръчвам храна, дрехи, дискове с музика, и други пенсионерски забавления директно от там).
За някой съвременни пенсионери това вече не е нещо нечувано. Хората в златната възраст имат реалният шанс да преоткрият младежките забавления посредством компютърните игри. Някой от тях дори го правят.

петък, 11 април 2008 г.

Имоти?

Искате ли да си купите апартамент или собствено жилище? Или може би желаете да продадете някой получен от завещание имот?
Портала за инвестиционна култура Profit.bg предлага добре структурирани съвети за придобиване на недвижими имоти и съответно за продажбата им.
Благодарение на тях има шанс да научите нещо наистина ново, а също така и практическата им употреба при необходимост би била от полза на всеки.
Първо допълнение:
Investor.bg също имат интересен материал със съвети по темата, а също и типични грешки при покупката на жилище, за които си струва отделеното време за прочитане.
Второ допълнение: Полезни съвети за всеки решил да вземе ипотечен кредит. Особено ми допаднаха втори и трети.

Съветите на Бенджамин Франклин към тези които искат да станат богати


Съветите на Бенджамин Франклин към тези които искат да станат богати
Бенджамин Франклин е един от бащите на "нацията" в Америка. За някой хора той е една от най-ярките исторически личност от типа философ реалист. През живота си има значими постижения в най-различни сфери. Много интересни за четене са съветите на Бенджамин Франклин към всички които искат да забогатеят.
Като ги четете обаче имайте предвид следният негов цитат:
Who is rich? He that is content. Who is that? Nobody.

четвъртък, 10 април 2008 г.

Колко плащате при придобиването на дялове във взаимен фонд?

Колко плащате при придобиването на дялове във взаимен фонд?
От материала "Какви са таксите на взаимните фондове у нас?" на Profit.bg, може да направите бърза справка за това какъв процент ще ви струва придобиването на дялове в различни взаимни фондове и управляващи дружества действащи на територията на българия. Статията не е изчерпателна, но е добра отправна точка за начинаещите инвеститори които разполагат с наистина малки по обем суми, и за тях всеки лев е от значение.
В нея е описана и тенденцията таксите за обслужване постепенно да намаляват за да се привличат повече нови инвеститори. В случай че решите да вложите парите си в управляващо дружество е необходимо лично да проверите таксите за обслужване на вашия портфейл по време на закупуването на дялове, защото конкретният материал е валиден за периода който е написан.

сряда, 9 април 2008 г.

Снимки от Windows 7 Build 6519

Един от най-признатите експерти в света по аспектите на Windows операционната система Paul Thurrott, представи на своя сайт галерия със снимки от една от първите пробни версии на новата кодова база на Windows 7. За момента новата система изглежда като малко по променена версия на Vista, но в бъдеще идеята е разликите да се увеличават. Сред по-интересните нови опции е възможността да се скриват по избор част от иконите в системната лента.

неделя, 6 април 2008 г.

Да правим ли бизнес като Нокиа?

Подхода на Нокиа за правене на бизнес определено явно дава отлични резултати. Не съм почитател на мобилните телефони като технология, но последният с който разполагам е модел на Нокиа. Ползвал съм Siemens, Ericsson, BenQ, Sony Ericsson и най-накрая стигнах до Нокиа. Различните хора обикновено са потребители на различни марки, които най-добре подхождат на техния вкус. Но аз предпочитам да се променям постоянно. Затова и смятам следващият ми мобилен телефон да е модел на Нокиа.

Какво получавам от продукта? Максимално изстискан концентрат от най-добрите идеи на служителите в корпорацията. Подобно на работата на сокоизстисквачките получавате един наистина отличен за консумация продукт, за който обаче не трябва да ви интересува колко труд и усилия са положени за неговото полиране до съвършенство. Както действат и петролните компании, които не се интересуват от щетите за околната среда при добиването на петрол, но след това всеки с радост зарежда бензин, за да се движи колата му, крайният продукт отдавна се е превърнал в нещо изключително и значимо сам по себе си.

Ако сте си правили фреш знаете колко много плодове се унищожават за да се направи една малка чаша сок. Подобна е и системата за работа на Нокиа - огромният креативен потенциал на служителите на компанията се използва за да получат нейните клиенти продукт, който дори в най-минималистичните си версии (пример телефоните 1208 и 1600, които струват не повече от 90 лв., без договор), да е създаден като образец за подражание от гледна точка на функционалност. Купувайки Нокиа, вие не получавате нектар, вие получавате единствено това, за което плащате - или това, което някои е преценил, че ви е необходимо, без излишества, без красива обвивка.

Определено Нокиа изглежда като идеалният работодател, в случай че не обичате често да сменяте работата си, но в същото време имате желание да се развивате и усъвършенствате. Надявам се в близко бъдеще компанията да открие евентуално R & D център в България, ако разполагаме с необходимия за целта персонал. Това не е научна фантастика, защото нашите северни съседи, вече се възползват от привилегията да работят за световната марка.

петък, 4 април 2008 г.

Ерос Шоу 2008

Днес (събота) е последният ви възможен шанс да посетите Ерос Шоу. Еротичното изложение в зала Универсиада се провежда за четвърти пореден път. Миналата година шоуто наистина си струваше парите за билета, а предполагам че и тази година ще е подобно. На изложението може да закупите с намаление разнообразни порно артикули като вибратори, DVD с порно филми и множество други забавни играчки. Допълнително най-вероятно пак ще се раздават безплатно мостри на овлажнители и други обогатяващи сексуалната култура стоки.
На шоуто може да си направите безплатен тест за СПИН, а също така да гледате персонален стриптийз от утвърдени европейски порно принцеси, разбира се срещу допълнително заплащане.
Ако имате късмет може да вземете и автографи от тях. Своето участие са заявили унгарките Candy Strong, Dora Meszaros, Mya Diamond, Maria Bellucci, румънките Ginger Devil и Cristina, сръбкинята Mila и българките Марианa, Люба и Anita Mazer.
Изложителите обещават множество приятни изненади за всички мераклии.

Историята на най-добрите в световния бизнес


Всяка сряда вестник Дневник предлага на своите читатели възможността да закупят изданието придружено с интересна книга разказваща историята на едни от най-известните предприемачи на 20 век. Това са хора, които са стартирали своя бизнес от нулата (или поне официално е така), и къде с връзки, къде с късмет са успели да изведат своите предприятия на световната сцена и да ги превърнат в едни от най-значимите корпорации на миналия и настоящия век, чиито продукти продължаваме да ползваме и днес.
Колекцията се издава със съдействието на Елана и е обединена под заглавието "Идеи за над $789 милиарда". Цената на вестник с книга е 7 лева, което е доста по-евтино отколкото да ги придобиете на пазарни цени. Допълнително има възможност да поръчате цялата колекция директно от редакцията, а ако сте абонат на Дневник, цената е дори по-ниска.
От представените заглавия още преди години успях да намеря време да прочета Пътят напред - или историята на Бил Гейтс, основател на Microsoft, която определено си струва отделеното време. Книгата едва ли ще ви научи как да станете богати, но като нищо може да ви амбицира да опитате своя късмет, независимо дали разполагате с необходимите средства, време или идеи. Ако и останалите четива от колекцията са толкова завладяващи за четене, то определено си струва да отделите време за тях.

Божидар Димитров стана "почетен професор" на СВУБИТ

На трети април Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) на тържествена церемония удостои със званието "почетен професор" българският историк Божидар Димитров.
В знак на благодарност проф. Божидар Димитров благодари на ректора на СВУБИТ проф. Стоян Денчев за оказаната му чест, като му подари свои книги, а самият параклис "Св. Николай Чудотворец" получи икона на Св. Равнопоставен Цар Борис-Михаил Покръстител на българите.
Това е поредната стъпка за издигане престижа на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, под управлението на проф. Денчев като една наистина модерна институция защитаваща българщината и подкрепяваща принципа за образование през целия живот. От началото на 21 век СВУБИТ израстна от никому незнайният "библиотекарски колеж" до един наистина престижен университет събрал множество елитни преподаватели, за който на първо място са студентите.
Университета разполага с отлична материална база и ежегодно издава сборник с научни публикации на преподаватели и студенти „Трудове на СВУБИТ”, както и Кирило-Методиевския вестник „За буквите - О писменехь”.
Всяка година по повод 1 ноември - Деня на будителите и ден на българската наука, който е и официален празник на училището се провежда научна конференция.
СВУБИТ участва активно в международния професионален живот, като осъществява международно сътрудничество по двустранни договори с аналогични институции в Русия, Германия, Франция, Сърбия и Черна гора, Турция и др. Университета участва и в множество международни фондации и организации.



Божидар Димитров освен като директор на Националния исторически музей в последните години е известен и като автора на любопитната книга „10-те лъжи на македонизма“ (издадена през 2006, на македонски тук) и водещ е на телевизионното предаване „Памет българска“ (може да гледате онлайн) по БНТ.

четвъртък, 3 април 2008 г.

Ръководство със съвети и стратегии за City 5

След като в понеделник бе разпространявано като книжка към Дневник, днес ръковоството за новата виртуална борсова игра City, може да бъде изтеглено напълно безплатно от всеки като PDF.
В него ще откриете моментен анализ на Българската фондова борса подкрепен от съвети на специалистите управляващи реални инвестиционни портфейли, информация за представените в играта компании (която може да четете в паузите ;-)
Допълнително в City гид има любопитни лични данни за български и чуждестранни инвеститори, кратък терминологичен речник и препоръчвана литература, в случай че сте се зарибили по темата с инвестиране на личните или още по-добре чуждите средства ;-)
Идеята за подобна книжка, заедно с нейната практическа реализация на хартия и като достъпна за свободно сваляне от Интернет, са отлично решение за популяризиране на инвестиционни навици у всеки желаещ да се развива и заслужено получават моите адмирации.

Спечели пари с виртуалната борсова игра City

Преди около две години разбрах за съществуването на виртуалната борсова игра City, разработена и популяризирана от икономическият вестник Дневник. Играта представлява есенцията на това какво трябва да правите на българският фондов пазар. Тези които имат излишни средства отдавна са разбрали нуждата от инвестирането им за постигане на по-висока доходност спрямо банковите депозити. Но дори и хората на които заплатите им не им достигат за покриване на месечните разходи трябва да знаят че един лев инвестиран днес се връща многократно утре.
За пример ако отделяте минимална сума от порядъка на 20 лева, съществуват компании, чийто акции струват по 5-6 лв., за закупуването на които, в един по-дългосрочен период и при добро стечение на обстоятелствата сумата значително може да увеличи своята покупателна способност. С прости думи да станем по-богати. Само че затова се иска упоритост и дисциплина, която не всеки може да си позволи, за съжаление включително и аз ;-)
Инвестирането на Българската фондова борса определено не е за обикновените хора. Въпреки наличието на множество софтуерни приложения, които са лесни за употреба и реалното намаляване на необходимият начален капитал за да започнете да играете на борсата, трябва постоянно да следите пазара за да реализирате евентуални печалби.
Доста по-лесен начин да инвестирате свободните си средства е да доверите управлението на вашите пари на взаимните фондове. Но това ще бъде тема на някой бъдещ пост.
Виртуалната борсова игра "City" ви дава възможност да спечелите 10 000 или 1000 лева, при това без никакъв риск за вас. Допълнително регистрирайки се и участвайки в онлайн изданието и, ще повишите значително вашата инвестиционна култура и ще подобрите познанията си за българският фондов пазар.
В петото поредно издание на играта отново получавате 50 000 виртуални лева и може да закупувате и продавате дялове на 100-те най-ликвидни компании на българският фондов пазар.
Играта започна в началото на седмицата, а нейният финал е предвиден за 21 май 2008 тогава. Затова вместо да разглеждате весели клипчета в youtube и смешни снимки, отделете тези пет минути на всеки част, прекаран в офиса, за да повишите вашите знания. При всички случаи няма какво да загубите, следователно ви остава единствено шанса да спечелите!