петък, 23 май 2008 г.

Тествайте новото Рено и спечелете семейна почивка в Евродисни

На специално създаден сайт за целта с подкрепата на ING, френския автомобилен концерн Рено, организира в България тест драйв на новите си модели Renault Kangoo и Renault Scenic. Регистриралите се до 16 юни 2008 ще могат да покарат един от двата нови автомобила.
Всяка седмица избраните на случаен принцип участници ще бъдат информирани по телефона и ще бъдат уточнени удобните за тях дати и час за test drive в съответния град (София, Пловдив, Бургас и Варна).
Допълнително в томбола за голямата награда – Семеен уикенд в Дисниленд Париж - участват всички, попълнили успешно формата за регистрация. Голямата награда във Великите Семейни Открития с Renault включва самолетни билети до Париж, 2 нощувки в хотел 3 звезди и билет за всички атракциони в Дисниленд Париж – за вас и вашите деца, от 1 до 3 септември 2008 г.

четвъртък, 22 май 2008 г.

Висше образование в Русия

Всяка година Московският държавен институт по международни отношения дава три стипендии за пълен курс на обучение по специалностите:

  • международно публично право
  • политология
  • международни отношения
  • журналистика
  • световна икономика
  • търговия

Университета е един от престижните руски институти подготвящи кадри за дипломатическа служба.

В университета са подготвили и защитили дисертация над 50 доктори и доктори на науките от България, десетки българи успешно са завършили второ висше образование, новите двугодишни магистърски програми, курсове за специализация.
Редица от тях достигат високо обществено положение с професионална кариера (например като посланици), дори в управлението на страната, постигайки с това изключително висок процент на видни личности измежду малобройната им група. Сред тях са: президент на републиката, двама министър-председатели, общо петима министри на външните работи, общо трима министри на търговията, министър на отбраната, министър на леката промишленост, редица заместник-министри, директори на правителствени агенции, банки, крупни фирми, много посланици, търговски представители на страната, университетски преподаватели и други.


Всеки желаещ да учи трябва да знае руски език в степен достатъчно добра да може да усвои учебният материал. Като се има предвид че 2008 е годината на Русия в България, а догодина е годината на България в Русия, сега е удачен момента за повишаване знанията по руски език. Курсове с валиден сертификат се провеждат от Руския Културно-Инофрмационен Център и центъра по руски език към Софийски университет.
На страницата на руското посолство в България, има малко повече информация и телефони за контакт относно другите възможности за получаване на стипендия и продължение на висшето образование в Русия за степените бакалавър, магистър и доктор.

Бизнес в джунглата

Според последните изменения на търговския закон вече всеки може да си регистрира ООД за 350 лева. Означава ли това че забраната за даване на частни уроци, може да се заобиколи като преподавателите си регистрират еднолични дружества и от тяхно име извършват тази дейност? Смятам се за привърженик на идеите за свободния пазар, но четейки тази статия неусетно се замислих за повторната поява на всевъзможни фирми фантоми и пирамиди от близкото минало. Не че ако някой реши да печели чрез измама средствата ще му попречат да регистрира фирма, но се надявам новите изменения в търговския закон да не се превърнат в допинг за подобен род спекулативна дейност. От друга страна това е наистина шанс в България да се появят много повече предприемчиви младежи и по примера на студентите основали Microsoft и Yahoo! да сме свидетели на ново бизнес възраждане.

Балкански път

Какво се случи след приемането ни в ЕС? Отговорът на този въпрос можем да търсим в бъдещето. Обаче бъдещето е в историята, следователно нещата са взаимосвързани. Дали е правилно Европейската уния да се държи с България като с малоумно дете е една наистина много сложна морална дилема. Не оспорвам че България като държава страда от синдрома на "много баби, хилаво бебе", но и не смея да си помисля че живея в най-неприятната страна от ЕС. Дали прогнозите за тъжният понеделник ще се сбъднат тепърва предстои да установим

понеделник, 19 май 2008 г.

Критика за банковата система

Откакто ползвам банкови услуги съм свидетел на безкрайно количество примери за лошото обслужване на българските банки.
Признавам с огромно съжаление, че не съм имал възможността да ползвам банкови услуги в чужбина. За тях съм чувал хубави неща от гледна точка на това че банковите служители те ухажват много време и ти предлагат всевъзможни промоции и бонуси единствено и само за да предпочетеш тяхната банка.
Въпреки това дълбоко в себе си съм затвърдил мнението че банките са едни от малкото институции, които не само че печелят и то много от "нашите" пари, но и допълнително трябва да им плащаме за това.
Банковата система е измислена във времена на несигурност. Тогава когато мъжете са ходили въоръжени дори в собственият си град. Целта на нейното създаване е да улесни прехвърлянето на средства, без да се застрашават човешки животи. Защо да мъкнем злато от Трън до Цариград при условие че там има? Просто може да вземете бележка колко злато сте дали на съхранение и да го ползвате с нея, когато ви е необходимо. Толкова е просто. Като пощата. Универсална услуга създадена да бъде полезна. Плащането за подобни услуги са за покриване на разходите по поддръжката, а не за печалба на собствениците им.
За да са ефективни подобни универсални услуги, обаче няма как да се мине без печалба. Но тя трябва да идва от допълнителните услуги и по-изгодни условия, а не за сметка на клиентите.
Развитието на банковите мрежи обаче доведе до все по-голяма печалба от "спестяванията" на потребителите, за сметка на предоставянето им на качествени услуги.
Определено съвременната банкова система, която е зачената през средновековието се нуждае от обновяване на приоритетите. Необходимо е първо тя да служи на хората, след което да търси как да изкара дивидент от тях.
Ще продължавам да тая надежди възможно най-скоро някак си магически банковата система да се промени коренно като концепция. Може би ще ни трябва помощ от Роулинг.
Добрата новина е че вече се забелязва известно развитие в правилна посока. Явно като последствие от кредитната криза, в Северна Америка усещат че е време да се правят сериозни промени. Новите правила, обмисляни от Федералния резерв, ще ударят сериозно по печалбите на банките в САЩ, за сметка на потребителите ползващи кредитни карти, което е отлично начало за по-сериозни нататъшни преобразувания.

сряда, 7 май 2008 г.

Развитие на растежа на млади компании

След първоначалните неуредици при започването на нов бизнес, ако имате невероятен късмет, ще започнете да привличате все повече клиенти и средства, които съответно трябва да се управляват правилно. За да не затъне фирмата в собственото си тресавище е много важно постоянно да се следят и ръководят възможно най-много аспекти от развитието на нейната дейност. Често това се прави както с привличането на висококвалифицирани мениджъри, така и със създаването на собствен опит и know how за решаване на възникващите трудности.
Безплатен семинар на подобни теми "Управление на растежа: Развитие на стартирали фирми" ще се проведе на 17-18 май (събота и неделя), благодарение на сътрудничеството между Нов български университет, Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Асоциация за насърчаване на обществените дейности.
По време на семинара ще можете лично да се срещнете с консултанти, които ще ви дадат конкретни съвети как да развиете вашия бизнес, как да подобрите вашия бизнес план, как да кандидатствате за програмите на ЕС. Подгответе се предварително и си носете плановете, за да получите най-точни съвети.
Входът е свободен след регистрация на сайта на проекта (в момента на писане на текста връзката за регистрация не беше активна).
На семинара освен представяне на банки и фирми, подкрепящи стартиращи предприятия и различни програми на ЕС, ще се проведат и дискусии за управление на растежа в стартиралите фирми, където успели предприемачи и мениджъри ще помагат в решаването на вашите проблеми на растежа.
Да се надяваме че добрата организация и практическите съвети от истински предприемачи ще са от истинска полза за все още недостатъчно развитата бизнес среда в България.

Готов бизнес план

При стартирането на собствен бизнес една от най-важните стъпки през които младите предприемачи трябва да преминат е да съставят собствен бизнес план. Често това е изключително трудна, понякога дори непосилна задача за непрофесионалисти, като се има предвид познанията, които са необходими за съставянето на точен, конкретен и полезен модел за оценка на инвестициите в различна дейност. Дори да знаете с какво искате да се занимавате и да сте избрали вашата ниша, заиграването с твърде много детайли или отхвърлянето на някои важни аспекти от подобна задача е сериозен препъни камък.
Световната мрежа изобилства от полезни съвети и трикове за съставяне на всевъзможни бизнес планове. Руските сайтове MadeBiz и блогът за бизнес планове, заедно с българският портал Referati, предлагат безплатно изтегляне на различни макети и готови бизнес планове, в най-различни приложни области.
Въпросните подборки са отлична изходна точка за разглеждане в случай че решите да стартирате собствения си проект наистина от нулата.