сряда, 25 юни 2008 г.

Иновативни методи за привличане на персонал


Липсата на кадри е основна пречка пред развитието на много компании в България. Независимо дали са с български или чуждестранен капитал, борбата за качествени служители е изключително голямо предизвикателство като се има предвид дефицита на кадри.
В тази връзка най-големият мобилен оператор M-tel представиха наистина впечатляващ подход за набирането си на нови служители. Със своята кампания "Ела в истинския свят!" успяха да привлекат вниманието не само на обществото но и на над 250 души, 110 от които потенциално бъдещи служители.
В нея компютърно генерирана красавица търси експерти по информационни технологии. Тя предлага на бъдещите попълнения да станат „архИТекти" на високотехнологичния свят, като в същото време им обещава достъп до най-съвременните технологии и допълнителни възможности за обучение.
Модерната за България стъпка определено ще заинтересова множество студенти и дори начинаещи потребители в областта на компютърните системи. От тях M-tel трябва да изкове нови специалисти за разработката на бизнес и Интернет приложения, управляващи корпоративен хардуер и софтуер.
Въпреки че не се знае колко от бъдещите "архИТекти" на телекомуникационният оператор ще останат наистина на постоянен договор и ще са полезни на компанията, желанието за откриване на нови методи и средства за достигане до малкият брой специалисти е нищо по-малко от вдъхновяващ. Дори и десет процента от тези 110 души да станат експерти в някоя ИТ област, това определено ще бъде голям успех както за M-tel, така и за екипа разработил медийната кампания.

Каква е реалната цена на iPhone?

На онлайн страницата на вестник "Пари" се появи любопитна информация за реалната цена на популярният iPhone на Apple. Реалната производствена цена на новият 3G модел е едва 173 американски долара. Според някои прогнози за малкото години от съществуването си iPhone има солиден пазарен дял от около 5% (по непотвърдени данни). Това наистина дава поле за размисъл на почитателите на високите технологии. Винаги съм имал желание да притежавам нещо наистина ново, удобно и полезно. Все още се чудя защо не са произведени телефони на базата на WiMax, което определено ще бъде следващият голям хит при трансфера на данни. Според мен WiMax ще бъде щипката сол в манджата на телекомуникационната индустрия, която не само ще доведе Интернет до ново ниво, но и ще даде реална свобода на потребителите да ползват безпроблемно освен аудио телефония и видео конферентни връзки.
Пазара определено се нуждае от подобни устройства!
Иначе колкото и напудрени да са клетъчните телефони инвестицията във върхов модел не си струва в момента. Те няма да изчезнат като технология, най-вече поради голямата си потребителска и изградената инфраструктурна база. Но да дадете 1000 лева за телефон, който след по-малко от половин година ще струва една трета от цената си е напълно безсмислено. Клетъчните телефони навлизат в периода на своята зрялост и затова е ненужно излишното влагане на средства, само за да сте в крак с техниката.
От друга страна за потребителите, които желаят да ползват нещо наистина различно съществуват редица луксозни решения, които им дават възможността да се отделят от тълпата. Тук вече инвестицията си струва. Престижа е нещо, което е трудно да си купиш, но придобиването и инвестирането в него, в един момент винаги се изплащат.

неделя, 22 юни 2008 г.

Снимки от конкурса Бодиграфия 2008

Вече могат да се разгледат победителите от международния пленер за актова фотография - "Бодиграфия 2008". Визуална наслада за окото за всички ценители тук.

понеделник, 16 юни 2008 г.

Какво да очакваме от новата серия 1000 на Asus Eee

Представена първоначално на изложението COMPUTEX, новата серия на успешните мини лаптопи на Asus продължават тенденцията да предлагат все повече удобства в ограничен обем. Обозначението 1000 дава индикации за увеличеният размер на дисплея, който вече е 10 инча. Предните серии 700 и 900 бяха съответно със седем и девет инчови дисплеи. Точният размер от 10.2 инча отново ще работи с резолюция 1024 x 600.
Ултралеките компютри ще ползват новите процесори Atom на Intel, опериращи на 1.6 GHz. На разположение ще бъдат два модела с означения - 1000, който ще бъде с GNU/Linux и 40 GB флаш диск и 1000H, с Windows XP Home Edition и 80 GB твърд диск. И двата модела ще включват по 2 GB оперативна памет. Конфигурацията с Linux трябва да издържа между 4.2 и 7 часа и половина без презареждане на батерията, а тази с операционната система на Microsoft между 3.2 и 7 часа.
Размера на клавиатурата вече е 92% от тази на стандартен лаптоп, което я прави по-удобна за усвояване.
Подобно на Eee 901 и новите машини ще включват поддръжка на 802.11n Wi-Fi и Bluetooth мрежи. Дългоочакваните модели с интегрирани WiMax модули отново са отложени, за момента към края на годината.
Благодарение на използването на по-мощните процесори от фамилията Atom на Intel, се очаква някои от бъдещите подобрени версии на Asus Eee, да се разпространяват с олекотена версия на Windows Vista. От Microsoft неотдавна обявиха поддръжката си за тайванското чудо и се очаква новата версия на Windows за момента известна под кодовият номер 7, да работи и с подобни ултрамобилни компютри.
Единственият недостатък на новата 1000 серия за момента е малко по-високата цена от около 625 долара за 1000H модела и 658 за 1000. За почитателите на модерни комуникационни системи обаче, това едва ли ще е от съществено значение.
Да се надяваме че модела с WiMax наистина ще се появи в крайна сметка и то тази година. Защото конкуренцията постоянно се засилва и въпреки че за момента Asus са на гребена на вълната, много скоро могат да се окажат в положението на догонващ.

неделя, 15 юни 2008 г.

Спечели лаптоп само срещу e-mail регистрация!

Един от най-големите вносители на компютърна техника в България Солитрон, организира онлайн томбола с награди. За да участвате в играта е необходимо просто да попълните имената си и адрес на електронна поща. Наградите са наистина обещаващи - преносим компютър Acer Extenza 5220, 19-инчов монитор Fujitsu Siemens Computers и като утешение няколко маркови чанти за мобилни компютри.
Крайният срок за регистрация е 30 юни.
Какво още чакате?

петък, 13 юни 2008 г.

Как да бъдем лидери в офиса?

Съвременните служители са изключително стресирани от ежедневните офис предизвикателства. Те не само трябва да показват висок морал и да изпълняват съвестно задълженията си, но в същото време и да бъдат постоянно готови да помогнат на изпаднал в нужда колега. Всичко това взето накуп трябва да се съвмести и с необходимата доза почивка, и дори време за лични задачи докато работите през деня. Не бива да се забравя че дори когато си мислите за работа, вие не почивате. В същото време никой мениджър или работодател няма как да оцени обективно и да ви плати времето в което се чудите как да свършите една или друга задача по-бързо, и разбира се успешно. В случай че сте едни от тези адски енергични и постоянно ефективни личности на офис фронта, може би често се забравя най-важното - че работата е просто метод за изкарване на средства за постигане на личните житейски цели. Залисани в това да се справяме добре, за съжаление често пропускаме да следим сайтовете за нови обяви и конкуренти позиции в сходни компании.
Разбира се понятието „идеалната работа” е формулирано най-вероятно от почитателите на утопични теории. Единствената константа е промяната и затова за да не съжалявате, че не сте си сменили работата по-рано, когато това стане факт, не забравяйте постоянно да следите новостите във вашата професионална област.
Съществуват и хора, които са доволни от работата си, вършат я с кеф и много ентусиазъм и в същото време се чувстват малко недооценени от началството. Навярно всеки има около себе си пример за работохолик, чиято заплата не е мръднала пред последните няколко години. И неговият контрапункт - човека с усмивката, винаги готов да помогне, който въпреки съмненията относно качеството на извършвания от него труд, постоянно се издига в служебната йерархия. Не всеки може да угодничи на другите, а и това наистина не е необходимо за да се издигнете в офиса. Обаче всеки има нужда от развитие, за да не зацикли в даден момент. Затова дори да не сте кариерист и да не желаете привилегиите на вашите колеги може да се опитате да развиете вашият HiPo (висок потенциал) в положителна посока, така че хем да сте забелязани от вашият мениджър, хем това да е от полза за самите вас. В публикацията "Клубът на талантливите" от сайта Karieri.bg се разглеждат част от въпросите засягащи особена група колеги, които сякаш имат повече потенциал от останалите. Сега е моментът да се замислите какво ви пречи да станете като тях?

сряда, 4 юни 2008 г.

Перфектната работа

Кой не желае да работи за голяма интернационална компания, която така да се грижи за своите служители, че те да се чувстват като в семейство. Наистина до голяма степен престижа на дадена корпорация се дължи на това какъв работодател е тя спрямо служителите си. Мечта на много хора е да работят в предприятие, което изцяло им поема разходите. Тук могат да се включат както осигурен транспорт, купони за пазаруване, напитки и храна в офиса, така и бонус билети за отпуски или възможност за игра на билярд или джаги в обедната почивка. Сред личните ми желания задължително добавям и подходящо канапе за следобедната сиеста ;) По този начин голяма част от заплатата ще остава наистина за лични разходи, а не за препитание, превоз и поддържащи работния процес средства.
Разбира се от особено значение са и много други фактори, както и персоналните разбирания на всеки служител. Все пак съществуват различни методологии за определяне на по-добрите компании. Мнението на служителите е от особено значение за привличането на нови и то подходящи кадри. Затова интересна справка за най-добрите работодатели в България, за изминалата година е и проучването на Hewitt Associates.

С какво се отличават Най-добрите работодатели? Те се справят отлично със задачата да накарат служителите си да се чувстват обвързани с бизнеса. Те комуникират с тях относно мисията, визията и целите на организацията. Те ги привличат към бизнеса си чрез практиките за управление на изпълнението на работата и развитие на кариерата. Освен това те обвързват заплащането на служителите с тяхното представяне в компанията.

В допълнение служителите на Най-добрите работодатели показват по-висока степен на доверие към ръководството на компанията. Още повече, те са обвързани с ценностите и целите на компанията. Те идентифицират собствения си успех с този на компанията.