вторник, 8 юли 2008 г.

Нумизматика - забравеното хоби

Като малък всеки от нас събира какво ли не. Дали ще картинки от дъвки „Турбо”, колички matchbox, списания, празни кенчета от бира или дори различни видове кибрити е факт, че в повечето от нас дебне по един запален колекционер. На мен едно от любимите ми занимания беше събирането на всякакви банкноти и монети, известно като нумизматика. Още пазя много хубави спомени как в събота или неделя с огромно желание ходех до градинката пред Александър Невски, да купувам стари български монети със спестените за ученическа закуска средства.
Наскоро статия във вестник Капитал събуди позабравеното ми желание да търся, събирам и каталогизирам различни български монети и банкноти. Което от своя страна ме накара да проверя ресурсите на световната мрежа за повече информация по въпроса.
Малко по-късно попаднах на форума за нумизматици - едно интересно място за колекционери на всякакви разплащателни средства. Прави впечатление че форума изглежда е пуснат отскоро поради малкият брой мнения в него. От друга страна се надявам той да не замре, а да се развие като едно по-голямо място за обмяна на опит и мнения на почитателите на това интересно хоби. За момента в българското пространство подобни ресурси са или твърде специфични или изобщо липсват. Налице са огромно количество сайтове за запознанства, но малко на брой (или поне малко известни) страници за различни видове колекционери.
Клуба на Дир по темата изглежда е по-посещаван, но там е цяла плеяда от излишни мнения, които според мен не подкрепят тезата, че в спора се ражда истината.
Друг интересен ресурс е блога за нумизматика на Галин Камбуров. В него могат да се разгледат набързо различни видове банкноти и монети с кратко тяхно описание.
Отличен ресурс за римски, византийски, гръцки и тракийски монети с описания и снимки се намира тук.
Допълнителен каталог за антични монети, може да бъде разгледан на тази страница. За съжаление тук много малка част от дългите списъци може да бъде прегледана
В случай че сега стартирате вашата колекция може би е добра идея да посетите страницата на БНБ за Нумизматика, която обаче е под всякаква критика като дизайн и функционалност. За сметка на това там има сравнително богата описателна колекция на българските банкноти и монети в обръщение, както и на юбилейните им издания.
Ако някой знае други интересни страници с каталози на монети и банкноти и възможност да изградиш собствен онлайн каталог с колекцията си, нека остави коментар. Предварително благодаря!