петък, 31 октомври 2008 г.

Създаване на презентации онлайн

Винаги съм се чудил защо с всеки офис пакет получаваме купчина ненужни приложения, които често ползваме по веднъж на година или дори по-рядко. Когато съм инсталирал OpenOffice.org или Microsoft Office, се замислям дали да разреша да ми се инсталират Calc, Impress, Draw и Base или PowerPoint, и Access. В почетено случаи надделява мнението ми, че е хубаво да имам приложение за презентации, в случай че ми се наложи да го ползвам. С развитието на Web 2.0 услугите обаче вече смятам за излишно инсталирането на подобно приложение. Инструменти от рода на SlideRocket, Zoho Show и Google Presentation позволяват на всеки бързо да създаде сравнително добре изглеждаща презентация и дори възможност да я споделя онлайн с останалите си приятели. Тези уеб приложения имат безплатни версии за употреба, които съдържат достатъчно функции за домашни потребители и учащи. Другото им предимство е доста по-лесния и удобен интерфейс, породен от ограничения набор опции които предлага. Това позволява доста по-бързо и ефикасно създаване на красиви презентации, без много излишни елементи.
Разбира се ако се нуждаете от нещо повече OpenOffice.org Impress наистина е отлично приложение, но при условие че ще го ползвате веднъж в година и то не пълноценно, едва ли е необходимо да се инсталира допълнителен софтуер. Замислете се каква част от функциите включени в Impress или PowerPoint наистина ползвате и колко време ви е необходимо за разучаване на програмата при условие, че не сте я ползвали...
В днешно време бързия достъп до Интернет не е лукс, и при условия че онлайн инструментите за създаване на презентации ни позволяват да споделяме лесно своите творения, бих гласувал в полза на уеб презентациите.
Информация за над 30 онлайн услуги за създаване и споделяне на презентации може да се открие на страниците на Mashable.

четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Безплатно онлайн пространство за файлове

Сайта IDrive предлага на своите потребители 2 GB място за съхранение на данни. Може да го използвате например за да копирате последните си драйвери или мини приложения при преинсталацията на Windows и след като свършите работа да ги изтеглите с лекота.
За целта трябва да свалите клиент за Windows или Mac, и просто да изберете файловете, които искате да качите онлайн. Данните се копират посредством SSL връзка, така че може да сте сигурни че никой друг (освен може би администраторите на IDrive) няма да имат достъп до вашите файлове.
Инсталираната програма постоянно следи вашия компютър за промени в избраните за съхранение файлове и папки и може да се връзва на всеки десет минути за да обновява съдържанието на създадения архив. За да не пречи на връзката ви с Интернет ако качвате големи обеми данни, приложението може да се настрои да ползва ограничена честотна лента.
Подобна услуга е Adrive, която предлага цели 50 GB безплатно онлайн пространство.
XDrive осигурява 5 GB място за данни.
Освен 2 GB място на StrongSpace офертата на Joyent включва възможност за споделяне на файловете с ваши приятели или колеги.
Според своите създатели Dropbox е най-лесната подобна услуга с клиенти за GNU/Linux, Windows и Mac. Отново 2 GB.
Syncplicity е все още бета, но предлага клиенти за Vista и XP с безплатно ползване на 2 GB.
Mozy (2 GB) изглежда е вече утвърдена онлайн услуга за съхраняване на данни.
Подробно ревю за възможностите на IDrive тук.

Две страници на един екран в Google Chrome и Mozilla Firefox

Въпреки значително краткия си период на съществуване браузъра на Google изглежда успя да си създаде повече почитатели отколкото противници. Макар Chrome да не е перфектния браузър, прави впечатление не само изчистения му интерфейс и бързината му на работа, но и екстремното създаване на общности обогатяващи функционалността на програмата с различни теми и добавки.Една изключително полезна добавка е Google Chrome Dual View.
С нейна помощ може да разглеждате едновременно два сайта на един екран подобно на две страници на книга. Подобно усъвършенстване е добре дошло за потребителите на широкоекранни дисплей. Журналистите и блогърите също веднага ще оценят възможността на Dual View, едновременно да черпят и създават информация.Да се надяваме че с повече подобни разширения, Chrome ще стане наистина полезен инструмент за уеб сърфисти. Това естествено ще стане и след изчистване на грешките от "бързата" JavaScript машина, която не обработва коректно сложни сайтове като Facebook и NetVibes.Подобна добавка има и за Firefox и е кръстена Split Browser.Новината за Google Chrome Dual View открих на страниците на интересния сайт GHacks.

Превърнете мобилния си телефон в дистанционно за компютъра

Ползвали ли сте някой лаптоп на Dell от XPS серията с дистанционно? Тогава вероятно знаете какво удобство е да контролирате компютъра си, да спирате и пускате музика и филми с изключителна лекота.
MobileWitch Remote Control е безплатен софтуер за Windows с който лесно може да превърнете вашия мобилен телефон в дистанционно. Единственото условие е да имате Bluetooth на телефона и естествено на компютъра.
След това сваляте и инсталирате програмата на двете устройства и вече ще можете да управлявате отдалечено вашия компютър. MobileWitch позволява да се използва gsm апарата като мишка, клавиатура или директно да го ползвате за работа с Windows Explorer, Firefox, Window Media Player, Internet Explorer, Winamp и Powepoint. За да ползвате някое от приложението, трябва първо да го стартирате на компютъра, което също може да стане от телефона. Приложението работи с различни PC Bluetooth решения на Toshiba, Windows, BlueSoleil и Widcomm/Brodacom. Сред поддържаните марки мобилни телефони, смартфони и PDA устройства са Alcatel, Amoi, Apple, Asus, BenQ, BenQ-Siemens, Bird, BlackBerry, Eten, Gigabyte, Haier, HP, HTC, i-mate, LG, Motorola, NEC, Nokia, O2, Palm, Panasonic, Pantech, Philips, Qtek, Sagem, Samsung, Sharp, Siemens, Sony Ericsson, Toshiba, VK Mobile и XCute.
На сайта на програмата има специална търсачка, която ви помага да откриете дали приложението поддържа вашия телефон.

Windows 7 бета - какви са новостите

Освен обявяване на идеята за Azure - операционната система базирана на услуги на конференцията за професионални разработчици на софтуер Microsoft представиха Windows 7 - следващата си десктоп операционна система.
Според информацията от изложението можем да очакваме редица нови и подобрени компоненти в интерфейса на седмицата.
Device Stage - ще бъде новото място за потребителите, където ще могат да настройват различни хардуерни устройства - от дигитални камери и мобилни телефони, до принтери, mp3 плейъри и друга популярна техника. За да ползвате възможностите за лесно управление и синхронизиране на вашите джаджи те трябва да са съвместими с Device Stage. Реално това означава, че тригодишния ви mp3 плейър който беше на върха на сладоледа, когато го купувахте, вече няма да ви върши работа :-)
Action Center — е нова функция предназначена да открива нередности и да помага на потребителите на Windows 7 да ги отстранят. Да се надяваме че няма да е много досадна с постоянно изскачане на съобщения за "оправи това, оправи онова", или поне ще може да се изключва.
StreamOn - е нов начин за контролиране на аудио/видео файловете на компютъра и различните устройства.
Новата лента с ясно видими инструменти Ribbon дебютирала в Microsoft Office 2007 изглежда ще бъде интегрирана навсякъде в новия Windows. С помощта на нейния интерфейс ще ползвате Notepad, Paint и останалите вградени приложения.
Нов Taskbar, който фаворизира големите икони с превю на съдържанието, вместо текстовото описание в сиви кутийки. Управлението на иконите в системната лента - там където присъстват часовника, индикатора за клавиатурна подредба и управлението на звука е реализирано по нов начин. По подразбиране всички икони там ще бъдат скрити и невидими - те ще бъдат достъпни само ако изрично бъдат разрешени от потребителя.
Списъци с последните използвани файлове ще осигуряват лесен и бърз достъп до възможностите на приложенията. Те ще могат да се ползват както като щракнем върху иконата на самата програма, така и от старт менюто. Например щракането с десен бутон върху Media Player ще ви позволява доста повече опции за управление на възпроизвеждането на файлове.
Десктопа също ще претърпи известни промени. Страничната лента с инструменти Windows Sidebar е премахната и основните апликации от нея вече работят директно на десктопа и могат да се местят произволно, по начина по който това е реализирано в браузъра Opera. Прозорците с приложения ще станат доста по-интуитивни за управление, защото не трябва да закриват достъпа до десктоп апликациите.
Изключително сериозна промяна ще засегне Explorer с новата концепция на библиотеките. В Windows 7 библиотеките осигуряват нов поглед върху случайни части от файловата система оптимизирани за различни видове файлове. Libraries представлява мост от обикновената файлова система към файловата система тип бази данни WinFS, която очакваме да видим от доста време. Идеята е с този допълнителен слой да се представи елегантна организация на съдържанието на папки съдържащи снимки, музика, видео файлове, документи и други данни.
HomeGroup позволява лесно включване на Windows 7 в домашни мрежи, така че бързо да се споделят снимки, музика, игри, документи и други.
Онлайн слуховете твърдят че публична бета версия ще бъде разпространявана в средата на декември. Лично аз се надявам новата операционна система да бъде възприета по-добре от Vista, и да се превърне в наистина удобна и гъвкава среда за ежедневна работа.
Ревюта на английски с повече картинки могат да се открият на страниците на ArsTechnica и NeoWin. Новини за Windows 7 на специално създадения за целта сайт.

вторник, 28 октомври 2008 г.

Windows Azure - операционна система базирана на услуги

На 27 октомври 2008 година, понеделник от Microsoft представиха идеята си за операционна система, базирана на услуги а не на приложения. Това не е новото име на Windows 7 - следващата десктоп операционна система след Vista, а изцяло нова концепция за начина по който ще ползваме информационни и телекомуникационни услуги.
Доскоро операционната система се възприемаше единствено като софтуерна връзка към хардуера на персоналните компютри, на базата на която се изпълнява приложния софтуер. Тя трябваше да бъде фундамента върху който безпроблемно и сигурно да работят различните приложения и предлаганите от техните производители функции. С развитието на Интернет технологиите все повече се обезличава нуждата от операционна система за изпълнението на различни задачи. Браузърите заемат все по-централна роля на всеки десктоп като почнем от корпоративните приложения от рода на Oracle BI Answers (от Oracle BI Presentation Services 10g) и стигнем до сложните и динамични AJAX сайтове като NetVibes, и приложения, които домашните потребители ползват. Това до известна степен измества фокуса от водещата роля на операционната система като платформа за ползване на различни приложения и услуги. Независимо дали Ползвате Microsoft Windows, Vista и Silverlight или произволна GNU/Linux дистрибуция, Mozilla Firefox и DHTML/AJAX от значение е удобството и ефикасността на работа на уеб приложенията и разпределените услуги.
В тази насока на Linux фронта са крачка напред с представянето на дистрибуциите gOS и Ulteo. Тяхната цел е да предложат удобна база за употреба на различни офлайн и онлайн базирани продукти и услуги - съчетавайки най-доброто от досегашния модел с последните тенденции в жанра.
Затова Windows Azure не е операционна система в смисъла на който в момента ползваме това понятие. Идеята е да се предостави лесен за употреба виртуален софтуер който да работи на слоеве с различни сървър базирани услуги - като отдалечено изпълнение на програми, автоматично управление на задачи, съхраняване на данни и онлайн разпределянето на тези функции. Windows Azure следва да осигури основната инфраструктура за тези възможности, които ще работят съвместно в мрежа. Специалистите от Редмънт се надяват Azure да помогне на софтуерните инженери да създават и внедряват по-бързо и ефективно сложни приложения от следващо поколение, които да работят в Internet като "облак от данни" и да ползват пълноценно възможностите на мрежата, различни бази данни, персоналните и мобилните компютри, уеб услугите и дори смарт телефоните.
Windows Azure ще може да се ползва от разработчиците като система за програмиране на софтуер използвайки технологиите на Microsoft .NET Framework ASP .NET, и приложенията на Visual Studio. В последствие Windows Azure трябва да се развие като част от Azure Services Platform, която ще съдържа познати компоненти като SQL, .NET, Live, SharePoint и Dynamics CRM услугите.
Въпреки че софтуерния гигант твърди че Azure Services Platform е поредния опит за ангажиране на Microsoft с откритите стандарти и съвместимостта с други програмни езици и платформи, прави впечатление факта че отново е направен опит да се насочи бизнеса към лесните и удобни за употреба приложения на компанията. От друга страна освен приложенията от Visual Studio, Windows Azure поддържа различни стандарти и протоколи като SOAP, REST и XML. Дизайнерите на Windows Azure се надяват скоро да има средства за разработка на услуги и от други приложения и езици за програмиране като Eclipse, Ruby, PHP, и Python.
Допълнителна информация може да се открие на страниците на Microsoft посветени на Azure. Визията им за обединяване на приложения и услуги тук. Представяне на различните слоеве на Azure от чудесните блогове на Ziff-Davis. Информация за софтуерни проектанти на страниците на Microsoft DevNet. За да тествате Azure ви е необходим passport известен и като Windows Live ID.

четвъртък, 23 октомври 2008 г.

Най-добрите модификации за компютърни игри

Всеки който се занимава с компютри, няма начин поне малко да не се е забавлявал с всевъзможни игри. От семпли постановки като Pacman и Solitaire, до изграждането на сложни светове от рода на Civilizaton серията и MMORPG заглавията, тези фантастични светове на спират да ни удивляват и предизвикват към нови личностни постижения.
Различните хора предпочитат разнообразни игри, като съществува дори дуел кои заглавия са по-добри - тези за конзола или за персонален компютър. Едно неимоверно предимство на компютърните игри, спрямо конзолните им събратя са по-богатите възможности за тяхната модификация. По този начин става възможно преиграване на любимите ви игри с допълнителни подправки и елементи. Опциите за промяна на различни параметри по игрите удължават техния жизнен цикъл и почитатели. Представете си само ако бяха по-големи възможностите за модифициране на StarCraft, която все още се играе над десет години след официалното и излизане.
В тази насока австралийският сайт за компютърни игри Gameplayer е публикувал списък с едни от най-добрите модове за популярни игри в последните години. Проверете дали вашата любима игра присъства там и и вдъхнете отново живот, за да се насладите отново на добре познати емоции.

сряда, 22 октомври 2008 г.

Ученически стипендии по 1000 лева от Easy Credit

Благодарение на последните новини, които попаднаха в полезрението ми научих, че небанковата финансова институция "Изи кредит", ще раздаде на 100 български деца стипендии от по 1000 лв. годишно. За съжаление твърде късно публикувам тази информация, тъй като срока на томболата е отминал и вече няма възможност за участие.
Открито смея да заявя – Това не е добра инициатива за подкрепа на българското образование. За съжаление няма как да се проконтролира и разбере каква част от произволното раздаване на средства към български ученици ще бъде усвоена от самите тях, а не от техните родители. Допълнително участието в томбола е спорен начин за стимулиране на обучаващите се. Няма никакви условия свързани с процеса на образование, които да са обвързващи. Това значи, че факта че сте ученик означава, че може да получите средства, което не е много правилно.
Какво става на практика. Easy Credit създават база данни на хора нуждаещи се от средства - т.е. потенциални техни бъдещи клиенти - родителите, които се съгласяват данните им да бъдат използвани за целите на томболата. Децата, които случайно ще спечелят стипендия и получат част от нея, също са потенциални бъдещи клиенти на компанията, и ще знаят че след като завършат могат да разполагат с капитали, които не само че не са техни, но и не са си направили труда да ги изработят (кредити). Допълнително те ще заразят подобно на вирус всички свои връстници с идеята, че могат да получат сравнително лесно кредит, да „спечелят” и „придобият” едни лесни пари от които да се възползват веднага без никакви утежняващи условия, освен той (кредита) да бъде погасен в далечно бъдеще.
Едва ли някой ще седне да си направи сметка колко средства взима и колко трябва да връща (често се получава двойна сума, разбира се за периода на кредита).
Не разбирам и използването на думата стипендия, тъй като тя не е в пряка връзка с постиженията или характеристиките на обучаващите се.
Браво за добрата инициатива и успешната кампания на Easy Credit!

вторник, 21 октомври 2008 г.

ext4 новата файлова система за GNU/Linux

Новината в /. че Ext4 файловата система е стъпка към следващото поколение файлови системи за GNU/Linux дистрибуции ме заинтересова да науча повече за нея. Това е поредната файлова система предназначена за GNU/Linux дистрибуции, която запазва обратна съвместимост с ext3. Предната версия ext3 от своя страна запазва обратна съвместимост с ext2, въпреки че добавя редица новости, най-важната сред които е поддръжката на журнал. Обратната съвместимост е от особено значение за всички желаещи да ползват стандартизиран софтуер, така че следващите версии на даден продукт да могат да ползват данните от предния. При файловите системи това е от още по-голямо значение поради факта, че именно на тях се съхраняват данните, които обработваме с компютъра, т.е. най-ценната ни информация - нашето знание.
Всеки който е имал проблеми със загуба на данни, най вероятно ще разбере какво имам предвид. В Linux ядрото има поддръжка за доста файлови системи, някои от които са мрежови, за различни блокови устройства, за други операционни системи, но съществуват и няколко които са основни и служат за създаване на файловата структура, и разполагане на потребителските данни по твърдия диск. В момента тази категория включва ext2, ext3, ReiserFS, XFS, JFS, а скоро и ext4.
Ext4 е четвърто поколение файлова система написана специално за употреба от Linux и това означава че ще заеме подобаващо своето място, преди да се наложи да преминем изцяло към система със структура наподобяваща база от данни. Възможностите на Ext4 могат да се открият на страниците на Fedora. Ръководство за мигриране към новата файлова система има на страниците на IBM.
За момента основното предимство на ext4 e увеличения брой на под директории и размера на файловете, които системата поддържа. В някои от тестовете тя показва и по-добра производителност от ext3, но все още изостава в някои отношения от ReiserFS.
Всички обаче смятат че бъдещето принадлежи на Btrfs (B-tree FS, известна и като "Butter FS"), която е предложена от Oracle още през миналата година на Linux общността като свободен проект и по която също се работи усилено.

понеделник, 20 октомври 2008 г.

Световната финансова криза като шанс за свободния софтуер и Linux в частност

Напоследък отвсякъде и постоянно сме заливани с неприятни финансови новини. Оборотите на борсите падат, както и техните индекси - света е попаднал в тежка финансова криза, може би най-сериозната за 21 век. Никой не знае как ще се развие ситуацията и какви ще са последиците в крайна сметка, но едно е ясно със сигурност стойността на парите ще се възприема по различен начин.
По-зрелите компютърни специалисти все още помнят истинския измерител на бързината на даден процесор, а именно броя операции които могат да се изчислят за секунда, измерени в Hz, MHz, GHz. В последствие с достигането на определен таван на тази производителност от AMD започнаха да слагат плюсче след знака на процесора, което било равно на производителността на Intel-ски чип. Така например AMD Sempron работещ реално на 1799 MHz се води за равен на работещ на 3200+ MHz процесор на Intel. Допълнително се развиха мулти ядрените процесори, използването на нови технологии при тяхното проектиране, 64 битови чипове и други. Чистата скорост в MHz или GHz вече не беше от основно значение.
Подобно нещо предстои да се случи и с парите. Това че имате 100 долара, вече няма да означава че с тях ще може да си купите това, което до скоро сте могли без да се замислите. С други думи стойността на парите е много вероятно да се измерва и по други критерии освен по номинал. Те ще станат по-скъпи отколкото са сега.
Какви са последствията? Наплашени от кризата, хората ще спрат да харчат като луди средства за глупости и самостоятелно ще почнат да се ограничават във финансово отношение. Налагането на лични лимити в разходите ще бъде добре дошло за увеличаване на знанията. Всеки ще търси начин да намали своите разходи, за да увеличи своето благосъстояние с използването на хитри - "сиромашки" методи. Това определено ще провокира интерес към знанието и използването на доскоро "ненужни" според някои средства и технологии.
Например сега е големият шанс за по-дълбокото навлизане на свободен софтуер и софтуер с открит изходен код в света на бизнеса, и в домовете на много хора по целия свят. Едва ли цените на лицензиите за различни софтуерни продукти ще спаднат значително заради кризата. Следователно много компании ще се преориентират към използването на алтернативни продукти. Именно безплатната употреба на различни Unix базирани операционни системи като GNU/Linux дистрибуциите и *BSD версиите, и софтуера към тях, могат да наклонят везната в посока на по-широкото им разпространение. Това че са безплатни разбира се съвсем не означава че тяхната функционалност е по-малка в сравнение с комерсиалните им опоненти. Защо да се плаща за скъпи, ограничаващи потребителите лицензии да ползват катедрални продукти, като могат да се вложат време (до отминаване на кризата) и знания (които във времето увеличават своята себестойност) така че служителите да се научат да ползват, а защо не и да развиват свободен софтуер?
Решения за които всеки сериозен мениджър трябва да се замисли.

петък, 17 октомври 2008 г.

Безплатен сайт за чат със Skype

За съжаление точно когато се нуждаете от дадено приложение то не работи както трябва. Напоследък тествам новата бета версия на Skype - 4.0 и по някакви странни обстоятелства приложението спира да работи или блокира под различни платформи - Windows XP SP3 и Windows 2003 Server R2 SP2. Единственото което ми трябваше е да се включа за малко и да разменя няколко съобщения с приятели за срещата довечера. От доста време съм запознат с онлайн услугите за чат и дори известно време използвах Meebo, които са повече от отлични. Но за съжаление те не разполагат с възможност за връзка със Skype. Така открих Imo.im. Този сайт ви позволява без регистрация да ползвате мрежите за чат на Skype, MSN, Yahoo, AIM, ICQ, Google Talk и MySpace IM. От гледна точка на сигурността това е кошмар - да напишете потребителското си име и парола в ново появила се онлайн услуга е кощунство, но в същото време удобството е наистина голямо. Съществуват и обществени компютри - като тези в университети, интернет клубове и някои фирми, където потребителите се сменят често и нямат възможност да инсталират софтуер. Именно в такива условия употребата на услуги от рода на Imo.im са единствената възможна алтернатива за връзка с останалия свят.
Сайта криптира трансфера на данните с 256 битов AES алгоритъм и дори има сертификат от Thawte Consulting cc, което донякъде успокоява параноиците като мен. Работи отлично с Mozilla Firefox 3.1 Beta 1, като в същото време може да стартирате чат приложението като отделен прозорец и да продължите да сърфирате в браузъра.
Допълнително може да ползвате онлайн официални версии на Windows Live Messenger и ICQ2Go.
Интересни новини за развитието на сайта може да прочетете в техния блог. Видях че съществува възможност и за видео чат, но още не съм я тествал. Според създателите на услугата може да ползвате Imo.im и с Apple iPhone и браузъра Safari.

четвъртък, 16 октомври 2008 г.

Тих компютър? Това възможно ли е?

Случвало ли ви се е персоналният ви компютър да е толкова шумен че да не може да чуете музиката от вашите тонколони. Разбира се много хора не обръщат внимание на този малък дефект, но все пак повечето от нас не обичат да работят при включена прахосмукачка. Още повече ако работата е един вид интелектуална и изисква от вас да се съсредоточите и да мислите.
За да накарате компютъра да жужи тихо, така че да ви хипнотизира приятно докато го ползвате трябва да помислите още при неговото закупуване. Бюджетно ориентираните конфигурации, едва ли ще ви помогнат, въпреки че и там може да се направи нещо, така че да се намали общия шум. Основна причина за шума произвеждан от персоналния компютър са вентилаторите които охлаждат захранването, процесора, видеокартата, твърдите дискове и евентуално други контролери по дънната платка като чиповете на северния и южния мост. С колкото повече вентилатори разполагате в кутията, толкова повече децибели чувате постоянно. Новите компютри обикновено са сравнително тихи, тъй като вентилаторите на захранването и процесора не са достатъчно амортизирани. С течение на времето обаче, ако ползвате "куча" марка захранване и вентилатор за процесора, то шума ще се увеличи от само себе си.
Съществуват различни възможности за намаляване на шума издаван от иначе умните машини. Едната е да се използва пасивно охлаждане. Това означава там където е възможно да се смени вентилатора с достатъчно голям радиатор, така че хем компонента да не прегрява, хем да не се налага да издава излишен шум. По този начин също се пести и електроенергия използвана от вентилаторите за задвижване на перките. На практика е възможно да се случи с вентилаторите на мостовете на чипсета, някои модели видеокарти и евентуално дори процесора, ако се използва много, ама много добър меден радиатор. За съжаление при захранването няма как да се избегне премахването на вентилатора. Тук на помощ идва втората възможност. Да се закупи и постави изключително тихо захранване или просто да се смени вентилатора на захранването с такъв отделящ минимално ниво на шум.
Една истинска история от която е провокиран и настоящият материал. Миналата година по време на коледните и новогодишните празници си закупих два нови, тихи вентилатора - за захранването и за процесора. Видеокартата ми бе с голям радиатор и нямаше нужда. Само че се наложи да сложа един от малките вентилатори 80 mm на захранването, а кабелчето му за включване се включваше към малките букси, като тези, които са до процесора за неговият вентилатор. Машината стана чувствително по-тиха. Когато се наложи тази година да сменя компютъра, се оказа че ще ползвам същото захранване със сменения вентилатор. Речено сторено, но се оказа че съм забравил да включа вентилатора на захранването. Така около седмица съм ползвал пълноценно новия компютър без захранването реално да се охлажда. Нямаше никакви проблеми, не ми е забивал, прегрявал или нещо от сорта. Иначе захранването не е нещо особено - 350W JNC.
Разбира се това не означава че трябва да си махнете вентилатора на захранването за да намалите шума на машината. Но вече и на българския пазар се предлагат захранвания с изключително ниско ниво на шум. Подобни модели има на Trust, които наистина работят осезаемо по-тихо.
Като цяло намаляването на шума от компютъра чрез подмяната на вентилаторите с тихи и използването на пасивно охлаждане където е възможно има изцяло положителен ефект. Разбира се това не е препоръчително да се прави ако компютъра се ползва за игри и си играете да го оверклоквате редовно. Но за стандартните домашни компютри тези стъпки са повече от оправдани. Инвестицията определено се изплаща в дългосрочен период. Намаляването на нивото на отделян шум, води и до намаляването на стреса от работата с компютър.
Добри статии за тихи компютри, както и множество съвети и практически предложения как да направим компютъра си по-безшумен могат да се открият на страниците на Silent PC Review и End PC Noise. Съвети стъпка по стъпка на български за смяна на активно с пасивно охлаждане на видеокарта, както и снимки могат да се открият тук. В безплатната енциклопедия Wikipedia, също има цяла страница за тихи компютри.

вторник, 14 октомври 2008 г.

Повишаване на производителността с Intel Robson?

Intel Turbo Memory (с кодовото име Robson, известна и като Robson cache) е технология на Intel, целяща да създаде буфер между процесора, оперативната памет и твърдия диск. От доста време хард дисковете са се превърнали в най-бавния компонент на всяка една система. Процесорите и оперативната памет се развиват с високи скорости, но поради механичната си природа твърдите дискове изостават с иновациите.
Идеята стояща зад Robson е да се вгради в системите по-бърза NAND флаш памет, която би следвало да намали времето за стартиране на компютъра, достъпа до програмите и записа на файлове на твърдия диск.
Идеята не е нова, и първото и публично представяне бе към края на 2005 година на Intel Developer Forum в Тайван. Напоследък обаче с по-широкото разпространение на лаптопите като заместител на стационарните персонални компютри, се появиха и доста модели с Robson модули памет.
На теория технологията се опитва да намали времето за което твърдият диск обработва заявките към него, чрез преместване а най-използваните области от данни към флаш паметта. Тъй като тя е по-бърза от твърдия диск и изисква по-малко енергия за работа, би следвало мобилните компютри с Robson памет да са по-бързи и енергийно ефективни.
Новата версия на тази система Robson 2 е вградена в поредната версия на Centrino платформата (Montevina). Повече информация за работата на Robson може да се открие в прегледа на ExtremeTech. Български анализ на реалното ускоряване с подобни модули може да се прочете в блога за ИТ анализи.
Молбата ми е някой ако има лаптоп с подобна памет и операционна система, която би се възползвала от нея (като Vista) да сподели дали реално се подобрява производителността на машината.

понеделник, 13 октомври 2008 г.

Колко ще побира един blu-ray диск?

След като почти убедително спечели новата война на форматите срещу HD-DVD, Blu-Ray дисковете се канят да преминат поредната граница като увеличат значително обема на информацията която могат да поемат на един носител. В момента еднослойните стандартни 12 см оптични BD дискове могат да поберат 25 GB (23.28 GiB) данни, а двуслойните 50 GB (46.56 GiB). При мини BD дисковете (с физически размер от 8 см) едностранно и еднослойно могат да се запишат 7.8 GB (7.26 GiB), а едностранно и двуслойно 15.6 GB (14.53 GiB).
Според изтекла онлайн информация Sanyo - един от основните японски производителни на електроника, новата им технология позволява да се четат Blu-ray дискове с двоен капацитет и двойно по-бързо. Разковничето в тяхната технология се крие в използването на "син", който реално е виолетов на цвят лазер с по-голяма честота от 450 mW, които са по-силни от разпространените в момента 200 mW лазери в Blu-Ray устройствата. Това ще позволи на новите модели на Sanyo да поддържат работа с Blu-Ray дискове с до четири слоя, увеличавайки теоретично техният капацитет до 100 GB на носител. Допълнително 450 mW лазер ще увеличи скоростта на запис на Blu-ray записващите устройства от 6 скоростни (с трансфер 216 Mb/s) до 12x (532 Mb/s или 66.5 MB/s). Това означава ще един от новите 100 GB BD дискове ще може да се запише за около 25 минути. Скоростта на запис от порядъка на 66.5 MB/s е подобна или в някои случай по-бърза отколкото съвременните твърди дискове, оставащи си механични предлагат.
Sony обявиха че Blu-ray дисковете могат в бъдеще да достигнат до 200 GB данни на носител. В началото на 2007 от Hitachi също обявиха възможност за производство на четирислойни 100 GB Blu-ray носители, но от тогава, те все още не са пуснати в масово производство.
За съжаление все още не са готови лицензионните споразумения между производителите вътре в Blu-ray асоциацията, така че компаниите да разполагат с достъп до патентите на конкурентите, така че да могат да произвеждат стандартни носители.
Да се надяваме че след развитието на оптичните носители, производителите на твърди дискове ще се опитат радикално да променят своята технология за да останат конкурентни на пазара, или поне да паднат цените на SSD дисковете, така че да станат достъпни и за десктоп пазара.

StarCraft II ще бъде трилогия

Според последните онлайн новини продължението на една от най-популярните стратегии в реално време StarCraft ще бъде пуснато на пазара като трилогия от различни игри. Всяка една от тях ще се концентрира върху историята на една от различните фракции в играта - земляни, зерги и протоси. Трите кампании отново ще са в хронологичен ред както следва Wings of Liberty (земляни), Heart of the Swarm (зерги) и Legacy of the Void (протоси). Неочаквания ход е опит от страна на екипа стоящ зад играта да създадат едно впечатляващо зрелище.
Това със сигурност може да се превърне в реалност като се има предвид манията по предната част, а също и изключително добре изглеждащите клипове към играта, които могат да се проследят тук и тук. Въпросните клипове са от конференцията на Blizzard BlizzCon 2008 и от тях може да проследите как терена на картите играе съществена роля върху геймплея на заглавието.
Интервю с продуцента на играта Chris Sigaty, може да се прочете на страниците на Kotaku.
Дотогава може да следите редовно сайтовете на българската общност посветени на StarCraft или да изтеглите тяхното онлайн списание.

петък, 10 октомври 2008 г.

Как да сменим root паролата под Linux

Различните дистрибуции на операционната система GNU/Linux намират все по-богато разпространение дори сред десктоп компютрите на много обикновени потребители. Тяхната липса на знание по отношение на Unix философията обаче ежедневно ги сблъсква със сериозни проблеми при работата им с различните версии на Linux и Unix подобните операционни системи.
Въпреки че инсталацията протича сравнително лесно подценяването на мощта на root потребителя често води до забравянето на неговата парола. Какво следва ако не разполагате с паролата на root потребителя, но в същото време имате обикновен потребител или физически достъп до компютъра.
Съществува изключително лесен вариант за смяна на паролата на root потребителя. Това което трябва да се направи е да се стартира компютъра от произволен диск с GNU/Linux или друго стартиращо устройство. Все още съществуват дистрибуции на дискета, както и множество различни live usb, cd/dvd дискове.
След като заредите компютъра с live дистрибуцията трябва да монтирате дяла на който е инсталиран вашата GNU/Linux система. За целта не е необходимо да се стартира X-Window - всички стъпки могат да преминат в писане на няколко семпли команди. За да монтирате дяла трябва да знаете къде е.
В случай че не знаете:
fdisk -l /dev/hda
или
fdisk -l /dev/sda
ще свърши работа.
SDA е за Serial-ATA и SCSI твърди дискове, а hda за обикновени ATA дискове. С помощта на fdisk ще се появи инфо за различните дялове на диска. Следващата стъпка е да се открие дела в който е инсталирана дистрибуцията, т.е. / дяла. Обикновено на този дял трябва да има директории /etc и /boot. Затова най-лесният начин е да го монтирате някъде.
mkdir -p /mnt/disk
mount -t ext3 -o rw /dev/hda1/ mnt/disk
В случая /dev/hda1 е първият дял от вашият диск (не забравяйте може да е sda и цифра), а ако имате Windows е твърде вероятно цифрата на Linux дяла да е 5 или нагоре. С първата команда се създава директорията където искаме да се монтира дяла, ако такава няма, а с втората се монтира.
Опцията -t на mount служи за определяна на вида на файловата система, ако сте инсталирали GNU/Linux с друга, съответно при вас може да е различна. Опцията -o rw на mount монтира въпросният дял с права за запис.
След като монтираме дяла където е инсталирана операционната система, за да премахнем паролата на root трябва да редактираме файла /etc/shadow. Той е част от двуслойната система за съхраняване на паролите в Unix среда. Подробно обяснение за какво се използва може да се открие тук.
Общо взето той съхранява криптирана версия на потребителските пароли. Забележете че не е необходимо да се декриптира паролата а просто да се изтрие. По този начин си осигуряваме логване в системата с правата на потребителя, който желаем. Впоследствие може да променим неговата парола с командата passwd.
След като сме монтирали дяла с права за запис, трябва да редактираме /etc/shadow. Паролата е комбинацията от странни символи след първото и преди второто двоеточие. Изтриването на тези символи и запазването на файла с помощта на текстов редактор от сорта на vi, mcedit или pico, означава че след като рестартирате компютъра и заредите с операционната система ще може да влезете в нея, просто след въвеждане на потребителското име (в случая root) и натискане на enter. Не се обърквайте да смените поредицата от символи с * или !! каквито имат много от описаните потребители в shadow. Тези оператори указват на системния шел че акаунта е неактивен или че трябва да му се смени паролата.
Добро ръководство за възстановяване на изтрит /etc/shadow може да бъде открито на страниците на UnixCraft.



Ето и видео как да сменим паролата на root за 30 секунди чрез GRUB boot мениджъра - благодарение на Metacafe.

сряда, 8 октомври 2008 г.

Как задминахме американците :-)

Има много хора, които бленуват да станат "американци". Част от новият свят, където старото и злото го няма. Страна на неограничените възможности, безброй иновации и уникален социално капиталистически модел.
И докато за голяма част от обикновените хора това си остава една мечта (която няма как да бъде постигната след като не се правят реални стъпки доближаващи ни до нея), то висшите мениджъри на корпорации отдавна са на едно ниво.
Спомняте ли си за разказите за манекенките на Валентин Димитров, бившият изпълнителен директор на Топлофикация София. Най-вероятно сте виждали и негови снимки в Уикенд, или резултат от светско събитие по новините. Публичността е хубаво нещо. В момента Топлофикация е в затруднено финансово положение и отоплението през зимните месеци на гражданите на София е сериозен настоящ проблем, който не търпи отлагане във времето.
В САЩ, които са федерална конституционна република на хартия приемат идеята за неприкосновеност на личността за приоритет едва ли биха били подминали това току така. Факт е обаче, че по-малко от седмица след като корпоративният гигант AIG бе финансово подпомогнат (да се чете "национализиран") не без усилията на американското правителство, изпълнителните директори на компанията притежаваща БТК се отдадоха на заслужен едноседмичен отдих в луксозният калифорнийски спа комплекс St. Regis Resort.
Като вземем предвид фактите и отчетем че на теория сме идеален пример за какво ли не е редно да придобием едно доста по-голямо самочувствие. Това от своя страна би могло да се използва за реално решаване на настоящите проблеми, така че да прогресираме съвместно, а не да наблюдаваме и подражаваме на другите, в което няма нищо лошо стига да се прави с мярка и предвид националните особености.

сряда, 1 октомври 2008 г.

Google Chrome ви следи

Никога не съм се доверявял напълно на разнообразните онлайн услуги. Те съдържат изключително много слаби места от гледна точка на сигурността.
В това отношение Google направиха сериозна крачка напред с пускането на Google профилите. С помощта на една парола и потребителско име, може да ползвате всички услуги на корпорацията, част от които наистина са с уникално качество. Blogger, който четете в момента, iGoogle, GMail, Google Calendar, orkut, Google Docs, Picasa, AdSense, AdWords, Analytics са наистина прекрасни продукти и като свикнете на удобството при работа с тях едва ли ще ви се налага да търсите нещо различно.
По този начин в един момент може да се окаже че сте поверили не само пощата, но и снимките, документите и всичко което сте качвали някъде на чуждестранна компания, която реално може да прави с тях каквото си пожелае. Разбира се това не са антиутопични сценарии. Самият факт че публикувам в услугата Blogger, придобита от Google, автоматично води до заключението че имам известно количество доверие в синонима на търсеща машина.
От друга страна с промотирането на собственият си браузър Google Chrome от Google направиха поредната крачка към подслушване и следене на навиците на техните потребители, разбира се оправдано с цел предоставяне на по-качествени и надеждни услуги за в бъдеще.
Новият браузър на Google Chrome създава уникален идентификатор, който прикача към всяка една инсталация на приложението. По този начин може да се научи какво правите с вашият Chrome.
Ако все пак решите да ползвате програмата, може да инсталирате CPG - ChromePrivacyGuard. Това мини приложение автоматично изтрива уникалното ID при всяко стартиране на браузъра.
Другият вариант е да се ползва SRWare Iron. Този проект, отново немска разработка, както и CPG, е браузър използващ същия изходен код като Google Chrome, но без Client-ID, докладване на софтуерните забивания към Google и други нарушаващи вашата неприкосновеност и анонимност данни.