вторник, 25 ноември 2008 г.

gOS – лесна за употреба операционна система базирана на онлайн услугите на Google

За съжаление на някои, това не е дългоочакваната операционна система на Google. За щастие на други този независим софтуерен проект е тясно интегриран с голяма част от техните онлайн услуги.
От доста време в Интернет се носят слухове за създаването на Google OS - операционна система от най-могъщата в днешно време глобална търсеща машина. Според софтуерните аналитици, тя би трябвало да се базира на някоя от свободните операционни системи като GNU/Linux или BSD Unix вариантите, като включва бърз достъп с онлайн услугите на Google. Евентуалната цел на тази бъдеща операционна система е да предостави евтина алтернатива на потребителите на Интернет услуги, които ползват повечето продукти на Google. В случай че си купувате нов лаптоп, който ще ви е необходим за работа, и на него имате инсталиран единствено FreeDOS, една подобна операционна система е идеално решение за комуникационните нужди на обикновените потребители.
Идеята е твърде добра и за да не остане дълго пренебрегвана докато от Google решат дали наистина ще представят своя операционна система, вече може да ползваме подобно решение, при това напълно безплатно. GOS не е абревиатура от Google OS, а от Good (Green - зелена/еко) OS - добрата операционна система за всички, които са решили бързо да навлязат в дебрите на онлайн преживяванията. Операционната система е разработена от калифорнийската корпорация с оригиналното име gOS LLC, която е решила пълноценно да се възползва от пропуска на Google, и от качеството на предлаганите от гиганта услуги, за да спечели някой и друг долар в повече. Рекламирана като алтернативна операционна система, с интеграция на повечето Google услуги и други популярни Уеб 2.0 проекти, gOS реално представлява поредната GNU/Linux дистрибуция фокусирана към нуждите на обикновените потребители. Това въобще не е лошо намерение, и самият проект е доста добре обмислен и внимателно планиран. Когато излезе първата версия на добрата операционна система, някъде по това време миналата година тя бе базирана на кода на Ubuntu - 7.10, която от своя страна се основава на Debian - една от най-старите и популярни дистрибуции.
Актуалната версия 3.0 от края на септември тази година е с още по-нова и добре подбрана колекция софтуер. Основното в gOS 3 Gadgets е възможността и да стартира веднага Google Gadgets за Linux, което позволява достъп до над 100 000 (и постоянно растящи) iGoogle и Google мини апликации, директно на десктопа.
Google Documents, Calendar и джимейл работят чрез Mozilla Prism, за да изглеждат като стандартни десктоп приложения. Потребителите на стари Windows програми могат да ползват последния код на WINE 1.0 за да стартират подобен софтуер. gOS 3 Gadgets се базира на Ubuntu 8.04.1 и е създадена специално за потребителите на umpc и нетбук компютри. Допълнително са налични OpenOffice.org и Skype за почитателите на по-монолитни програми.
Използваното ядро е Linux 2.6.24, компилирано за Ubuntu, което разпознава напълно различните USB и флаш памети и mp3 плейъри, които пробвах, като също така нямаше никакви проблеми с останалите хардуерни устройства. Разбира се, ако ползвате екзотичен хардуер с неизвестен производител, няма гаранция, че той ще работи, но повечето масови устройства са готови за употреба.
Вместо да ползва Enlightenment DR17 - window мениджъра, който открай време е избор на арт манияците, в новата версия е преминато към по-тривиалния GNOME за десктоп среда. Отново със специално проектирана за него зелена тема, с пъстри цветове и приятни нюанси, операционната система се заиграва и със станалите популярни напоследък еко и зелени тематики, свързани с опазването на околната среда.
Когато бе официално анонсирана GOS работеше преинсталирана на специално създадена за нейните нужди серия персонални компютри, а именно - Everex Green gPC. Този модел е изграден на базата на VIA C7-D процесора на 1.5 GHz, с ниско потребление на енергия. Окомплектован с 512 MB DDR II оперативна памет, 80 GB твърд диск, вграден видео ускорител и CD-RW / DVD-ROM комбинирано устройство, компютъра се продава от онлайн магазина Wall-Mart на цена от 200 долара без монитор. Представянето на gOS предварително инсталирана и настроена на gPC TC2502, доведе до много положително ревюта в уеб пространството, а самите персонални компютри се изчерпаха две седмици след първоначалния им онлайн дебют. В момента освен на Green gPC GOS се продава и в комплект с цяла плеяда специално пригодени за нуждите на операционната система десктоп и мобилни компютри, сред които Sylvania G Netbook, Everex MyMiniPC, Everex gBook и Everex Cloudbook.
GOS може да бъде стартирана и директно от CD-ROM устройството и не се нуждае от инсталация. За да я тествате не е необходимо да си купувате gPC компютъра от Wall-Mart. Както всяка една GNU/Linux дистрибуция и gOS работи на произволни компютри. При нейното първоначално зареждане това, което ще ви направи впечатление е подреждането на десктопа - от долната страна разполагате с бързи линкове към редица онлайн услуги, в дясно е налице часовник показващ времето и икона за настройка на компютъра в лента подобна на Windows Sidebar от Vista. В горната дясна част на екрана е налице лента за бързо търсене в Google, подобна на използваната от Google Desktop Search, а по целия десктоп на приятен зелен фон са разположени икони на различните дялове на твърдия ви диск, монтирани USB памети, или MP3 плейъри и няколко иконки с информация за операционната система. Gnome е наистина е приятен за работа интерфейс, за което говорят и красивите полусенки, различни ефекти и възможности за настройка, които може да тествате докато работите със системата. Включената процедура за инсталация на gOS на твърдия ви диск също е налична като икона на десктопа. Галеща възприятията на потребителите е и Run Command системата за стартиране на приложения посредством въвеждане на няколко символа от тяхното наименование.
Основната цел на операционната система, както вече споменах е работата и като комуникационен център за връзка с Интернет. Към това са ориентирани и нейните възможности - Gnome е променен дотолкова, че дори и неговите потребители няма да го познаят първоначално. За да улеснят максимално работата с операционната система в десктопа са добавени големи иконки, подобно на използваните от Dock лентата с инструменти на Mac OS X. Това не е случайно, тъй като част от създателите на gOS, преди това са работили именно за Apple. Самите иконки реално представляват хиперлинкове към различни онлайн ресурси - те просто стартират Mozilla Firefox 3 и зареждат съответната страница. Връзките които са достъпни са основно към страници от портфолиото на Google, сред които Google Docs, Gmail, Google Maps, Google News, Google Calendar, Google Products, Blogger, и Meebo, Facebook, YouTube, Wikipedia, Box.net, Faqly. За да ползвате тези уеб апликации, ще ви е необходима връзка с Интернет. Доста полезна е интеграцията на gOS с Meebo, която ви дава възможност да чатите онлайн. С този ползвате, при това, без необходимост да инсталирате отделна програма, мрежите за разговори на AIM, ICQ, Yahoo! Messenger, Jabber, GTalk, и Windows Live Messenger. Google Calendar също е много полезна онлайн услуга. За да я ползвате е необходимо да разполагате единствено с Google акаунт, който може да си направите безплатно. След това с помощта на Google Calendar може да организирате вашето лично и служебно време, така че да не пропускате никакви събития или рождени дни. Сайта е достъпен от произволен компютър и възможността да получавате sms при приближаване на отбелязаното събитие е наистина изключително удобна. Faqly е онлайн форум за потребителите на gOS, където ще получите отговор на вашите въпроси. Box.net е онлайн интегрирана услуга за съхраняване на файлове, които може да ползвате от произволен компютър, в случай че разполагате с достъп до Интернет. Например вместо да записвате курсовата си работа на USB, дискета или CD-ROM, може да я качите в двуседмичната безплатна за индивидуална употреба система за съхраняване на файлове, и след като отидете в университета просто да се логнете и да я изтеглите от там. Безплатния абонаментен план достъпен след регистрация ви осигурява до 1 GB свободно място, при 10 MB лимит за отделен файл. За да ползвате и останалите уеб апликации ви е необходима връзка с Интернет. От друга страна в gOS са достъпни и най-необходимите стандартизирани десктоп програми. В дистрибуцията ще откриете инсталиран и настроен за работа GIMP за обработка на изображения и снимки. Интернет групата е попълнена от приложенията на Mozilla Firefox и Thunderbird, чат клиента Pidgin и Skype.
Допълнителните приложения могат да се стартират от менюто със зеленото листо на Dock панела, или от подменю апликации, като щракнете на произволно място, някъде из десктопа. gOS автоматично ще настрои вашата мрежова връзка, за което ще ви известни с приятна полупрозрачна икона появяваща се за секунди на десктопа, която ви уведомява за полученият IP адрес, ако разполагате с DHCPD сървър в мрежата. В противен случай може да стартирате терминал, да придобиете привилегиите на суперпотребителя (sudo su) и съответно да зададете вашите персонални параметри на мрежовата карта. След като е базирана на Debian и съответно Ubuntu, въпреки малкия брой на включени програми gOS няма проблем с избора на допълнителни приложения. По всяко време може да инсталирате желания от вас софтуер само с няколко команди или ползвайки пакетният мениджър Synaptic. Тестването на системата работи, дори в случай че не сте инсталирали gOS на вашата машина. Самата инсталация протича сравнително бързо - в седемте стъпки познати ни от Ubuntu.
Внимавайте, ако решите да инсталирате gOS за да я тествате по-добре. Свидетел съм на случаи, при които след приключване на инсталационната процедура избраният boot loader - GRUB не успя да се инсталира и зареди коректно. Поради неизвестни причини не бяха създадени необходимите му файлове в /boot директорията, поради което след рестартиране се оказваме с не зареждаща система. GRUB беше изтрил предният мениджър в MBR, а самият той не можеше сам, да стартира успешно, нито една от инсталираните операционни системи.
Въпреки този доста сериозен недостатък, който едва ли ще се случи на всеки потребител GOS е отлична комуникационна платформа за работа в Интернет.
Не пропускайте да обърнете внимание и на избора ви на дял, където да се разположи gOS, защото за улесняване на процедурата, по подразбиране се използва целият ви хард диск, без значение на това какви операционни системи и данни имате на него. Най-много време в инсталационната процедура отнема именно завършването и и настройката на debconf. В случай че ви стане скучно може да стартирате някоя от включените игри в gOS и да убиете времето до приключването на процедурата, която трае не повече от 40-50 минути максимум в зависимост от характеристиките на използваната машина.
След инсталацията най-вероятно ще се наложи да обновите до последните версии на инсталираните приложения, ако сте настроили връзката с Интернет. Добре впечатление прави и факта, че операционната система, работи още по-бързо, отколкото стартирана директно от компактдиска, което се усеща чувствително. Като цяло gOS може да се определи като бърза за настройка операционна система за средно напреднали потребители. Въпреки че интерфейса и е подходящ дори за хора, които за пръв път сядат пред персонален компютър, или не са ползвали нещо различно от Windows съществуват няколко фактора, които са в ярък контраст с привидно лесната за употреба система. Например бутони за затваряне, максимизиране и минимизиране на работещите програми за в левия, а не в десния горен ъгъл на заглавната лента, което е объркващо за почитателите на Windows. Въпреки че за потребителите на MacOS X това едва ли е сериозна трудност, а има и възможност за промяна на настройката им. Допълнително след като изтеглите gOS, не разполагате с необходимия софтуер за гледане на DVD и слушане на MP3 песни. За да може да ползвате тези възможности, е необходимо да добави съответните програми и кодеци от различни софтуерни хранилища, с което едва ли всички потребители биха се справили бързо и лесно. Друга недомислица е липсата на добавка за гледане на Flash анимации през Mozilla Firefox. Това е доста смешно на фона на връзката към YouTube, където ще отидете и няма да може да гледате нито един клип, без да добавите flash плъгина.
След като тествах за няколко дни gOS, мнението ми за нея е доста смесено. От една страна това е наистина удобна дистрибуция - лесна за инсталиране и настройка, и работата с нея е удоволствие. Разбира се това не е ултимативната GNU/Linux дистрибуция, а просто орязана версия на Ubuntu, с доста по-малко на брой приложения и няколко линкове към различни онлайн ресурси. Вземайки в предвид, че всеки може да си създаде линкове към използваните от него онлайн страници, нищо не говори положително за тази особеност на gOS. gPC от своя страна е добър маркетингов ход, но в България за същата цена може да закупите равностоен персонален компютър, на който да си инсталирате желаната от вас дистрибуция напълно безпроблемно. Въпреки че тенденцията да се появяват бета версии като финални, алфа варианти като бета, и недовършен софтуер, какъвто е и вида на настоящата операционна система - gOS е добра алтернатива, ако искате бързо да инсталирате и настроите даден компютъра. В противен случай, която и дистрибуция съдържаща свободен софтуер да изберете, тя ще ви върши работа, въпреки че няма да разполага с впечатляващите визуални настройки на тази система. Изключително модерната като концепция операционна система, за огромно наше съжаление все още страда от нейната младост. Надявам се, че в крайна сметка проекта ще получи нужната подкрепа на потребители и разработчици и следващите и версия ще представляват наистина реална алтернатива за потребителите на евтини мобилни компютри и почитателите на решенията, които просто вършат работа.
Детайлен материал по темата как да се настрои първата версия на gOS като заместител на Windows, стъпка по стъпка.
Това което остава да видим е и на кой принадлежи бъдещето на онлайн операционните системи базирани на услуги – Microsoft с Azure, или Google. А вие какво мислите?

понеделник, 24 ноември 2008 г.

Икономика от първи клас?

Наскоро успях да довърша книгата на Робърт Кийосаки "Богат Татко, Беден Татко". Основната идея в нея е че хората трябва да се образоват финансово, независимо от тяхната възраст, пол или социално положение. С две ръце подкрепям идеята на господин Кийосаки. Не защото е успял и не защото вярва че богатите и красивите трябва да управляват света! Това, което забелязвам от моя скромен житейски опит е че всеки желае да има пари, да бъде милионер и да сбъдне всичките си мечти. В същото време са малко хората готови на необходимата финансова дисциплина, която ако не успее да ги направи мултимилиардери, поне да им осигури един достоен живот в днешното консуматорско общество.
В тази насока финансовото образование още от началното училище е изключително добра идея, стига тя да бъде реализирана практически. За да се преобрази образователната система, трябва да се включат не само финансови знания, но и множество други практически умения, които помагат на хората да живеят в обществото. Във филма Офицери и пешки, двама американски студенти, имат грандиозен план, който цели да премахне първата година в колежа, с няколко различни възможности за обогатяване на чисто човешкия практически опит от общуване със себеподобни.
Подобни инициативи помагат двойно - чрез придобиване на полезни практически познания, които ще са наистина необходими и чрез възможност за социализация и заангажираност на младите към проблемите на съвременното общество. В противен случай изучаването на ненужни и морално остарели предмети ще води не само до девалвация на образованието като необходимост за по-добър живот, но и до отчуждаването на знаещите и можещите.

петък, 21 ноември 2008 г.

Къде да търсим актуална информация за земетресения в реално време

След последните земетресения в столицата, доста хора споделиха впечатленията и страховете си в личните блогове. За съжаление новинарските портали реагират твърде бавно на подобни "новини" и събития. След военните взривове се ориентирах, че новинарския сайт на информационна агенция "Фокус" реагира първи със смислена информация. Обаче тя не е повече от това да отчете факта, който се е случил и просто да опише събитието.
В интернет по темата има различни ресурси. Един от тях, както съобщават от портала за ИТ новини на Saga, е центърът по сеизмология за Европа и Средиземноморието.
В страниците на проекта са събрани параметрични данни в богата система за следене на сеизмичната активност в реално време. Тя предоставя карта на Европа и Средиземноморието с точки на епицентъра на земетресения за последните две седмици.
Целта на онлайн прогнозите и публикуваното решение на уеб сайта е да информира за възможността за краткосрочни прогнози на земетресенията чрез проследяване промените в електромагнитното поле на земната повърхност, под и над нея. Мониторингът и системата за обработка на данните работят в реално време, използвайки анализ на корелациите между множество показатели с помощта на нови методи и съответен софтуер за решаване на нелинейни обратни задачи (разработвани в ИЯИЯЕ и ОИЯИ през последните 35 години). Тестването на математичните и физични модели се извършва чрез сравняване на предсказаните с отчетените по-късно реални данни.
Въпреки че точна информация по темата не може да бъде предоставена - защото, ако земетресенията се предсказваха, най-малкото щяха да се предупреждават хората да не се притесняват, съществува възможност за всеки да се информира за повишена сеизмична активност предварително чрез електронна поща. Ако вържете тази услуга с опциите на джимейл да праща информация за получено писмо като sms, може да разполагате с предварителни данни за подобни събития.

вторник, 18 ноември 2008 г.

Как да направим лесно собствен mp3 mix

GHacks.net отново публикуват уникално хитър метод за създаване на собствени миксове от mp3 песни. Вместо да ползвате сложни приложения за сглобяване на много файлове към един краен може да направите същата магия с помощта на командния ред на Windows. С помощта на този трик може да се смесват не само mp3, но и други файлове като например свободния формат ogg vorbis.
Кода, който е нужен за обединяване на множество файлове в един е:
copy /b *.mp3 c:\new.mp3
Параметъра /b служи за указване че файловете се копират в двоичен формат. *.mp3 трябва да е директорията с файловете от които искате да създадете микса. Символа * дефинира включването на всички mp3 файлове по азбучен ред в цикъла на командата. Възможно е да се ограничи броя на файловете чрез добавяне на други символи, например f*.mp3 ще добави всички файлове чиито имена започват с f.
В случай че искате да обедините определени файлове може да ползвате:
copy /b file1.mp3 + file2.mp3 + ime3.mp3 c:\new.mp3
За да обработите файловете за да станат подходящи за свързване в микс, може да се ползва софтуер като Audacity, Merge MP3 или Mp3 Direct Cut.

В GNU/Linux дистрибуциите става по подобен начин:

cat file1.mp3 file2.mp3 ime3.mp3 >> /home/user/new.mp3
За повече информация man cat.

Windows 7 работи и на ултралеки компютри!

Новата операционна система на Microsoft, която бе представена официално съвсем наскоро ще работи и на популярните ултрамобилни персонални компютри. За да се уверят дали това е възможно наистина от сайта Geek.com са инсталирали предварителна версия на Windows 7 build 6801 на Lenovo IdeaPad S10. Тествания модел е с едва 1 GB оперативна памет и Intel N270 Atom процесор, което е повече от достатъчно да се работи пълноценно с интерфейса на Windows и да се гледат флаш клипове. Седмицата се е инсталирала успешно и е заредила, като единствените проблеми са били с безжичния модул 802.11 b/g.
След стартиране на Windows 7 в режим на готовност на операционната система са работили 33 процеса, като използваната оперативна памет е била 41% от инсталирания 1GB. От натискане на бутона старт до зареждане на системната лента и иконите на десктопа изминалото време е по-малко от минута. Надявам се във финалната версия, когато и да излезе официално да има и вариант за ултра леки компютри.


Какво да очакваме от USB 3.0?

Хардуерния сайт TechReport обяви че спецификацията на следващата версия на USB стандарта за свързване на електронни устройства, който всички ползваме ежедневно е окончателно завършена (pdf тук). Известен и като SuperSpeed USB новата версия обещава десетократно увеличение на пропускателния капацитет спрямо предната версия (2.0) и обратна съвместимост със съществуващите в момента устройства. След като техническите характеристики са налице се очаква първите устройства да се появят през втората половина на 2009 година.
Първите SuperSpeed USB прототипи най-вероятно отново ще служат за съхранение на данни и ще бъдат флаш памети, външни твърди дискове и дигитални аудио, видео плейъри и камери.
Според Intel (pdf тук) освен увеличение на скоростта, USB 3.0 включва оптимизации за по-ниско потребление на ток, по-добър коефициент на полезно действие и поддръжка за оптични връзки. Върховия теоретичен капацитет е от 4.8Gbps, което позволява трансфер на данни от порядъка на няколкостотин мегабайта за секунда. Това означава че външните Serial ATA твърди дискове ще имат сериозен съперник по отношение на производителността.
На теория всичко изглежда наистина впечатляващо, но да се надяваме че следващите години този стандарт ще навлезе доста по-бързо от предшествениците си на пазара. От огромно значение ще бъде както цената на крайните устройства, така и на кабелите и компонентите за вграждане. Ако например кабелите са много скъпи, потребителите могат да предпочетат алтернативния стандарт на Apple FireWire (IEEE 1394), който в последната си актуална ревизия осигурява трансфер от 800 Mbit/s.

Снимки за десктопа

От доста време се каня да си направя собствена колекция със сайтове съдържащи красиви десктоп wallpapers. Днес назря момента да стартирам с два линка!
Pixel Girls Presents и друга много добра персонална подборка от разнообразни снимки и тапети.
Добавка: Страхотен руски сайт, с тапети, подредени в категории!

понеделник, 17 ноември 2008 г.

Какво е ЕПК? Какъв имот да купим?

Не че съм тръгнал да си купувам жилище - просто още нямам възможност. Това обаче не ми пречи да се интересувам какво става в сектора на недвижимите имоти. Вчера например гледах статистика за цените на апартаменти и наеми в различните квартали. Е супер, но като не разбирам от имоти, какво ми говорят съкращения, като ЕПК и други, за които е дори смешно да попиташ някой.
Днес обаче след кратка справка установих че има прекрасен материал за всичко което ме вълнува за имотите. Под заглавието "100 въпроса, 100 отговора за недвижимите имоти" открих цяла онлайн книга, която представлява мини-безплатна енциклопедия с достатъчно информация какво можем да открием на пазара.
Тези които искат да си купят жилище могат да погледнат и личната ми колекция от онлайн ресурси по темата, а също и да споделят мнение и опит.

неделя, 16 ноември 2008 г.

Eqo - безплатен чат и VoIP разговори

Напоследък софтуерната интеграция доведе до необходимостта все повече програми да съвместяват функциите на различни приложения. И докато преди няколко години не се гледаше с добро око, на подобни многолики програми, поради вградената им жажда за повече системни ресурси, то днес ситуацията рязко се измени и определено е в тяхна полза. Преди ако искахте да комуникирате в няколко онлайн мрежи, за да сте постоянно свързани с вашите приятели от различни страни често се налагаше да инсталирате на Windows, няколко различни чат клиента. Ако сте попадали в подобна ситуация, навярно знаете колко досадно е да си пишете едновременно в различни прозорци на десктопа с колегите ви по ICQ, Windows Live Messenger и Yahoo! Messenger, и в същото време получавате покана за гласова или видеовръзка по Skype. Голяма част от чат клиентите еволюираха значително от прости програми за обмяна на няколко думи, до сложни комуникационни центрове, предлагащи освен обмен на текстови съобщения, гласова и видео комуникация и каквото още се сетите. От друга страна мулти-комуникационните програми от рода на Trillian и Pidgin улесниха значително потребителите, както от гледна точка на управлението и постоянното обновяване на няколко различни приложения, така и с унифицирания интерфейс, за провеждане на разговорите.
Следващата стъпка в тази насока правят приложения, които комбинират възможностите за безплатни текстови съобщения, и в същото време евтини международни разговори и SMS съобщения към мобилни телефони, като Eqo. Тази безплатна програма за мобилни телефони ви помага да си чатите едновременно в мрежите на MSN, AIM, Yahoo, Google Talk, QQ, ICQ и XMPP (Jabber), или да провеждате разговори с мобилните телефони на други абонати, на сравнително евтини тарифи. Допълнително ако успеете да убедите вашите приятели да ползват именно Eqo за комуникационен център, ще може да говорите и да им изпращате текстови съобщения напълно безплатно. Е поне дотолкова доколкото ще плащате за GPRS, WAP или 3G трафика. Което след направени калкулации, може и да излезе по-евтино в някои случаи.
Като цяло Eqo (произнася се “ехо”), ви позволява да комуникирате с вашите Skype приятели безплатно с помощта на мобилен телефон. За да ползвате приложението трябва да имате работещ Skype акаунт на домашния ви компютър. При процеса на регистрация трябва да изберете един от поддържаните модели на мобилни телефони, кода на вашата страна, и да въведете информация за телефонния си номер, парола и системна информация за Eqo акаунта ви. След което програмата изпраща чрез SMS инструкции на вашия мобилен телефон за по-нататъшна регистрация, която може да се довърши посредством GPRS връзка.
Ако не получите SMS с инструкции за инсталация, разполагате с две възможности. Едната е да свалите от Download страницата за регистрация файла eqo.zip на вашия компютър, след което да го прехвърлите на телефона посредством Bluetooth или USB кабел. За целта може да използвате програмите, които получавате при закупуването на вашия телефон - например Nokia PC Suite, Oxygen Phone Manager II или безплатната Siemens Mobile Control. Другата опция е да посетите http://get.eqo.com от браузъра в мобилния телефон, откъдето може да изтеглите приложението. Eqo използва приблизително 200 KB памет за неговите файлове.
В момента Eqo поддържа над сто различни мобилни телефони, като разликата е в различното меню в зависимост от модела на апарата. След като инсталирате приложението, ако не откривате Eqo в основното меню на вашия телефон, го потърсете в подменютата за Приложения (Applications) или Игри (Games).
Съществува един лесен начин, за да проверите дали вашият мобилен телефон се поддържа от програмата. За целта посетете www.getjar.com, в случай че не откриете там модела на вашия телефон, едва ли ще може да ползвате Eqo на него.
В случай че сте инсталирали успешно програмата, но имате проблеми да я ползвате е добра идея да проверите настройките си за Интернет във вашия мобилен телефон. Уверете се че имате тарифен план за трансфер на данни и включена GPRS или HTTP връзка към Интернет.
Програмата все още има редица програмни грешки за изглаждане, което е нормално за бета версия и за съжаление още страда от ниско качество на звука. От друга страна идеята на фирмата стояща зад проекта е изключително добра. С помощта на тази малка програма имате глобална свързаност с най-популярните световни комуникационни мрежи. Един от недостатъците на приложението е че трябва постоянно да разполагате с включен компютър и работещ на него Skype акаунт, понеже Eqo пренасочва разговорите всеки път когато получите входяща покана за разговор в Skype. Докато VoIP разговорите през компютри вече са достатъчно популярни сред Интернет потребителите, за което говори и разпространението на Skype, сега вече изглежда назрява момента да провеждаме евентуално евтини или дори напълно безплатни VoIP разговори и с помощта на мобилни телефони. В момента тарифите за разговори през Eqo към мобилни и стационарни телефони в САЩ са едва 1.6 евро цента за минута, а за изпращате на SMS таксата е 7.5 евро цента, което прави 15 стотинки. По този начин вече мрежата на оператора няма да е от голямо значение, защото тя ще представлява единствено преносна среда за трансфер на данните, необходими за провеждане на разговорите. Ако например ползвате предплатена SIM карта, каквито в България, предлагат и трите мобилни оператора, и при които входящите разговори са безплатни, ще може да разговаряте наистина безплатно с вашите познати, стига и те да имат Skype и Eqo. Разбира се ако се притеснявате че използването по този начин на Skype телефонията през Eqo ще натовари излишно вашата месечна сметка, може да останете спокойни. Приложението е оптимизирано да ползва между 2 и 4 MB трансфер на данни месечно, в зависимост от това дали го ползвате често. Което в случай че говорите много определено ще ви излезе по-евтино, отколкото ако плащате на оператора.
Един от по-сериозните недостатъци на Eqo е липсата на гласова комуникация за част от протоколите които поддържат такава. Разбира се ако разполагате със Skype всичко е наред, но в мрежите на Goole Talk, AIM, ICQ и Windows Live Messenger, се поддържат само чат сесиите. Лошо впечатление прави и претрупването на списъците с контакти, в случай че разполагате с много приятели в различните програми. Допълнително за момента не може да настроите Eqo да скрива например абонатите, които не са онлайн. Контактите се показват в два цвята - зелен и сив. Подобно на Skype зелените са онлайн абонатите с които може да провеждате разговори, а сивите са изключените в момента абонати.
Като плюсове на миниатюрното Java приложение, мога да посоча сравнително големия брой поддържани мобилни телефони, в това число и модерните BlackBerry устройства.
В случай че разполагате с приятели, със съвременни мобилни телефони и Skype и ги убедите да ползват софтуера на Eqo, може да използвате създадената за целта връзка на сайта на програмата. По този начин получавате допълнителни Eqo кредити, който ви позволяват да се обаждате безплатно на стационарни телефони - например на приятелите или роднините ви, които няма как да си инсталират програмата. Момента промоция ви позволява да получите 1 час безплатни международни разговори или 25 SMS съобщения към всеки. Допълнително може да закупите Eqo кредити чрез PayPal онлайн системата за заплащане, която вече е достъпна и за България.
Като цяло създателите на мобилния VoIP и чат клиент, канадската компания Eqo, e привлякла значителен брой инвестиции, което да се надявам ще и помогне да предостави една наистина полезна и нужна услуга на нейните клиенти. Заедно със сайтовете като Meebo, предоставящи унификация на всички мрежи за комуникация, Eqo наистина пренася мобилността на следващото ниво - независимо от вашето местоположение и дори и от достъпа ви до персонален компютър, за да сте постоянно свързани с вашите любими приятели.

събота, 15 ноември 2008 г.

pikifx - експресна онлайн обработка на снимки

Усъвършенстването на дигиталните технологии доведе до създаването на все по-евтини и достъпни цифрови камери, които от своя страна бързо намериха път сред младото поколение. Вече трудно можеш да срещнеш познат без дигитален апарат.
Развитието на мобилните телефони с вградени камери с все по-добри характеристики направи от техните притежатели милиони анонимни фоторепортери допринасяйки за развититето на сайтове като youtube. Мобилността е навсякъде и това едва ли вече учудва някой.
За съжаление броя на качествените снимки направени от мобилните телефони и цифровите камери не е толкова голям. В дигиталната епоха на знанието за всеки проблем съществува решение и в случая това е свързано с намирането на няколко свободни минути, запретване на ръкави и с помощта на специализиран за целта софтуер, всеки желаещ може да превърне своите цифрови спомени в произведение на изкуството. Вместо да инсталирате безплатна програма от рода на Picasa на Google, може да запазите своята мобилност, като проверите възможностите, които ви предлага сайта pikifx. Функционалността на този онлайн инструмент е изключително полезна именно за любителите на моментални снимки и не отстъпва по нищо на редица сериозни, но сложни за употреба приложения. С помощта на сайта, който използва възможностите на Web 2.0 за обработване на цифрови изображения, може набързо да коригирате и изпратите вашите снимки от вчерашното парти на колеги, приятели или роднини. При това независимо дали се намирате у дома, в офиса или в някой Интернет клуб или учебно заведение, обработката на снимките става за секунди в зависимост от ефектите, които бихте желали да им добавите. В същото време ви е спестена необходимостта да инсталирате излишни програми забавящи работата на вашия компютър. Не на последно място добре дошъл е факта че за да ползвате услугите на pikifx.com не е необходимо дори да се регистрирате и да се логвате всеки път с име и парола, което от своя страна означава и че обработката на снимки си остава анонимна ;-)
Pikifx е безплатно за употреба онлайн приложение, което ви позволява да променяте размера и изрязвате елементи от снимки и да им добавяте различни ефекти като например рамки, за да бъдат естетически издържани. Допълнително може да ползвате множество разнообразни текстови съобщения към снимките, които обработвате, след което да ги свържете с вашия блог или галерия. Обработката на снимките става в няколко лесни за следване стъпки. Първото, което трябва да направите е да качите снимката, която ще обработвате от вашия компютър или директно от някой сайт, като посочите нейният точен URL адрес. Изображението се качва с леко понижена резолюция, с цел да не се губи време при презареждането му докато правите промени по него, затова не се учудвайте, че ще го виждате пикселизирано, докато го обработвате. Може да промените качеството по всяко време, благодарение на появилия се в долния десен ъгъл слайдер. Като запазвате обратно снимката тя ще бъде отново с резолюцията с която сте я качили. Втората стъпка е да промените размера на снимката, като опцията, с която разполагате е да запазите нейния аспект или произволно да го смените в желаната от вас посока. Следва изрязване на отделни елементи - доста удобно решение, в случай че имате снимка с множество приятели, на която искате да останете единствено вие и интимната ви половинка. Четвъртата стъпка е добавянето на разнообразни ефекти. Те са подредени в отделни групи за по-лесна ориентация. Това, което може да правите със снимката е да я оставите пълно цветна, да я конвертирате в чернобяла, да я полирате или превърнете в класическа сива фотография, сякаш появила се от праха тегнещ над старите ленти. За по-запалените потребители има различни настройки на цветовия баланс, намаляване на цветовете и други ефекти. След орнаментирането на изображенията с дузина артистични ефекти може да направите снимката да изглежда като сянка, рисувана с маслени бои, или комикс. В десния горен ъгъл на сайта следите и настройвате опциите на различните приложени ефекти, или ги премахвате, в случай че не ви хареса крайния резултат. Добавянето на рамка към снимката е може би опцията с най-богати възможности за фина настройка - разполагате с различни основни рамки, филмови ленти, орнаменти, монтажни изгледи, природни елементи и други. Предпоследната стъпка при обработката на вашето изображение е добавянето на текст към снимката, което може да бъде и забавен коментар, описващ случващото се на нея. Отново са налице различни стилове, няколко шрифта, включително поддържащи кирилица и промяна на цвета на фона на текста. Седмата финална стъпка за обработката на снимката е да я запазите офлайн или получите линк, който да поставите на вашия сайт. Може да запазвате изображенията в JPEG, GIF, TIFF, BMP и свободния формат PNG, като променяте качеството на фотографията, ако например трябва да намалите нейния размер, за да я качите впоследствие в сайт за запознанства. Освен да запазите снимката може да я изпратите като електронно писмо на желаните приятели.
Единствения недостатък, който забелязах на сайта е, че той асоциира снимките на нерегистрираните потребители с определен IP адрес. На практика това означава, че ако не се регистрирате, което е безплатно, и например обработите две три снимки в компютър за публична употреба – като например тези достъпни в университетите, е голяма вероятността ваши колеги да видят снимките, които сте редактирали. Все пак това не буди сериозни притеснения относно функционалността и полезността на pikifx.com, който определено е един от най-полезните уеб 2.0 инструменти, които си заслужава да ползвате. Сайта работи под различни браузъри – нямах проблеми с него под Internet Explorer 8 бета 2, Opera 9.6 и последната версия на Mozilla Firefox и за да се убедите в неговия потенциал, просто трябва да го посетите.
Снимка като маслена рисунка с добавяне на текст
В мрежата на проекта освен сайта за обработка на изображения, ще откриете ComeeKo – където може да създавате забавни комикси, или да разглеждате творенията, на останалите регистрирани потребители и PikiPimp – добавящ разнообразни лъскави ефекти към дадена снимка.
Благодарение на подобни професионални инструменти вече всеки разполага с възможността бързо да обработи своите снимки, без да се нуждае от специална програма за целта.

петък, 14 ноември 2008 г.

Как да възстановим изгубена парола от Mozilla Thunderbird

Съществуват множество програми за възстановяване на изгубени данни от пощенския клиент на Mozilla фондацията. След тестване на част от тях установих, че за моите цели отлично се справи приложението Mail PassView, което е напълно безплатно за употреба. С помощта на тази компактна програма, която не се нуждае от инсталация за да работи може да възстановявате пароли от доста различни клиенти за електронна поща като:

  • Outlook Express
  • Microsoft Outlook 2000 (POP3 и SMTP акаунти)
  • Microsoft Outlook 2002/2003/2007 (POP3, IMAP, HTTP и SMTP акаунти)
  • Windows Mail
  • IncrediMail
  • Eudora
  • Netscape 6.x/7.x (ако паролата не е криптирана с главна парола)
  • Mozilla Thunderbird (ако паролата не е криптирана с главна парола)
  • Group Mail Free
  • Yahoo! Mail - ако паролата е запазена в Yahoo! Messenger приложението.
  • Windows Live/Hotmail/MSN mail - ако паролата е запазена в MSN/Windows/Live Messenger чат клиента.
  • Gmail - ако паролата е запазена от Gmail Notifier, Google Desktop или Google Talk.
За тези които обичат да си вършат работата сами, ще споделя че данните се съхраняват основно в три файла:
Key3.db - е базата данни с паролите, намираща се в профила на вашия акаунт. Другите два файла се нуждаят от нея.
signons.txt - отново в профила, съдържащ освен запазените пароли (криптирани) и сайтовете, за които изрично сте отбелязали да не се запазват пароли.
cert8.db - сертификатите използвани за SSL.

За да не ви се налага да възстановявате пароли е добра идея да се ползват редовно архивиращи средства като например отличното приложение за продуктите на Mozilla - MozBackup. С негова помощ изключително лесно се създават резервни копия на профилите от Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, Mozilla Sunbird, Flock, SeaMonkey, Mozilla Suite, Spicebird и мъртвия Netscape.

четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Учете в Харвард със стипендия Кокалис

Стипендията Кокалис се стреми да осигури на отделни личности възможност да подпомогнат развитието на публичния сектор в Централна и Югоизточна Европа. С нейна помощ може да следвате магистратура по:


в института за подготовка на правителствени кадри "Джон Ф. Кенеди" към Харвардския университет. В програмата могат да участват граждани на България, Македония, Косово, Румъния, Гърция, Черна Гора, Хърватска, Словения, Турция, Босна и Херцеговина и Сърбия. Изискванията към кандидатите са да имат завършена бакалавърска степен в тяхната държава и академичен или професионален опит в областите социални науки, публична политика и/или администрация, право, икономика, бизнес, или неправителствения сектор.
Крайния срок за кандидатстване е 9 януари 2009. Освен автобиография са необходими препоръки и 2 мини есета.
Допълнителна информация и възможност за кандидатстване онлайн на страниците на програмата Кокалис.
Препоръки и съвети за кандидатстване в американски университети има тук.

сряда, 12 ноември 2008 г.

Google нагледно доказаха тезата че една снимка струва хиляди думи!

Въпреки че в случая не става въпрос за снимка, а за най-обикновена иконка, интернет гиганта продължава да помага на хората да общуват и да се забавляват. След като интегрираха Google Talk чат клиента им като възможност в GMail, и добавиха иконки за по-добро изразяване от текстописните емотикони от близкото минало в новия свят на джимейл има изцяло нов пакет от емотикони. Дали нещо намирисва или просто ви се пие , вече всичко е въпрос на мнение.
Не знам дали е правилно или не, но лично аз високо оценявам възможността да се забавлявам докато общувам с моите познати.
Освен любопитните заместители на емотиконите Google Talk и Gmail вече поддържат по-пълноценно видео и аудио разговори.
Напук на световната финансова криза, бъдещето изглежда обещава да бъде ако не друго, то поне свежо!


Поверителното разглеждане на сайтове с Mozilla Firefox 3.1

Напоследък все по-голяма част от живота ми преминава в уеб. Не мога да си представя какво бих правил без хилядите полезни сайтове и услуги достъпни в необятното онлайн пространство. За съжаление това срастване с различните сайтове крие сериозен риск от загуба на информация и кражба на ценни лични данни.
Ползвате ли е-банкиране, електронни фактури? Пазарувате ли онлайн? Как бихте се почувствали ако някой открадне акаунта в любимата ви социална мрежа и промени вашите данни? А как да предотвратим това да се случи по грешка от бивша приятелка или недобросъвестен потребител на компютъра, който ползвате?
Изключително полезна възможност се появи в Chrome - а именно да разглеждате страници без да оставяте следи на системата която ползвате. Подобно разширение има и за Firefox - версия от 1 до 3, но не е достатъчно добре реализирано за да бъде ползвано ежедневно.
Една от новостите във Firefox 3.1 цели да запълни тази функционалност чрез Private Browsing. С нейна помощ може да разглеждате всякакви сайтове без да оставяте следи. Подобно разширение, вече има и за бетата на Firefox 3.1 кръстено Toggle Private Browsing.
От тук могат да се добавят най-добрите възможности на други браузъри, включително Chrome, IE, Safari и Opera, които липсват във Firefox.

вторник, 11 ноември 2008 г.

Няма такова нещо като безплатни сертификати за SAP! АСАП ЕООД набират база от бъдещи клиенти!

Доста се зарадвах когато скоро разбрах че ще има безплатна сертификация за продуктите на SAP. Затова спонтанно и без много да се замислям реших да споделя информацията и на моя блог за да може повече хора да се възползват от офертата. Мои приятели ми споделиха че мини реклама е пусната и в печатни издания.
Каква обаче се оказа тъжната действителност. Изглежда от АСАП ЕООД, които признавам че не бях чувал преди да разбера случайно за не-без-платните SAP сертификационни изпити и против които нямам нищо против. Но тяхната бизнес практика е леко учудваща за млада компания, която желае да обучава хора и да развива своя бизнес. Според информация на техния сайт (който е под всякаква критика, но това е друга тема):
„Няма предварителни изисквания за допускане до изпита, дори и да не сте минали обучение, може да се явите.”

Да изглежда съм се подлъгал от това твърдения и съм написал че изпита е „безплатен?”.
Изглежда има изисквания и те са следните:
Регистрационната такса възлиза на 550 EUR без ДДС.
Информация за видовете изпити за сертификация може да се открие тук.

Съжалявам искрено за всички които съм подвел. Не съм имал желание нито да правя реклама на АСАП ЕООД, нито да уронвам техния престиж и доброто име на фирмата. Просто видях добра „оферта” и реших с предоставената ми от Google трибуна да я споделя с възможно най-много хора.
Тези за които финансите не са никакво „изискване” и притеснение могат да разберат че изпитът ще бъде през седмица 50 (08.12-12.12.2008) и ще се проведе в София.
На печелившите честито!

Невероятните нововъведения на Windows 7 или разклатете вашия десктоп

Първоначално смятах да кръстя тази публикация "Глупостите на Windows 7", но в крайна сметка реших, че това което ще представя може да е полезно за някои хора. Един от новите капризи на графичния интерфейс в операционната система на Microsoft е възможността да разклатиш избран прозорец на приложение за да минимизираш всички останали. Обратното разклащане на прозореца ще възстанови подредбата на десктопа на активните приложения.
Това определено е невероятно обмислена и създадена опция целяща да плени потребителите на седмицата с концепцията си за интуитивен, по-подреден и лесен за употреба десктоп. Тези, които не искат да чакат до излизането на Windows 7, могат още сега да тестват функционалността посредством приложението Aero Shake. Просто трябва да стартирате това компактно приложение под Windows XP, 2003 или Vista. Кода е написан от bobbo33 читател на Lifehacker Coders Group.
Просто стартирайте и почвайте да клатите вашия десктоп ;-)


понеделник, 10 ноември 2008 г.

Безплатни сертификати за SAP в София?

АСАП ЕООД организира SAP сертификационен изпит за всички желаещи да удостоверят своите знания и умения с документ. Изпита ще се проведе в София, като няма предварителни изисквания за допускането ви до него. За съжаление на сайта няма и точна информация за датите за да може всеки да прецени дали има време да се подготви.
На практика офертата означава, че може да седнете да прочетете няколко дни за различните модули на SAP и да се явите, за да получите валиден международно признат сертификат от SAP AG Германия. Наистина примамливо предложение.
Не е необходимо да сте минали обучение, или да сте клиенти и/или партньори на SAP. Не е задължително дори да ползвате техни продукти - това което е необходимо е да имате познания.
За допълнителна информация и дати за изпита обаче, трябва да се свържете с АСАП ЕООД.

Допълнение: Изпита не е безплатен!

четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Start UP 2008 - форума за млади предприемачи версия 2.0. Гаранция за вашия успех

Вчера след работа имах щастието да посетя Start UP 2008 и да бъда свидетел на чудесно изнесената лекция за живота, вселената и всичко останало от господин Стефан Шарлопов. Признавам че не знаех, що за човек е Шарлопов, дори не бях чувал името му преди да го видя на живо, но в крайна сметка останах очарован от неговите семпли, но не в смисъл на прости житейски истини.
Миналата година също присъствах на Start UP 2007, тогава в УНСС, но останах леко разочарован от формата на събитието. Тогава впечатленията ми бяха че това е поредния ученическо-студентски рекламен форум, където получавате безплатни брошури и следите лекции, сякаш цитирани от учебниците. Да не говорим и че дали защото беше в УНСС, или защото беше събота залата беше просто претъпкана. Но слава богу това разбира се си остава спомен от миналото.
Тази година пропуснах първата събота и неделя от програмата на бизнес форума за млади предприемачи, поради лични ангажименти, а и поради липсата на сигурност относно желанието ми да го посетя поради гореописаните причини.
В крайна сметка отидох в сряда и наистина останах впечатлен от качествената промяна на формата. Залата в ТУ, блок 12 е чудесно място, освен че в самата нея липсват табелки как да стигнем до събитието. Организаторите изглежда са направили непосилното за да сътворят от нищо нещо и силно се надявам да е останал някой лев от спонсорите за да се почерпят от сърце за наистина успешното събитие. Посетителите изглежда бяха повече от хората, които знаят за какво са там и по-малко, които просто си губят времето, макар да не липсваха и такива ;-)
Горещо препоръчвам на всеки с или без свободно време да намери начин да посети желаните теми от програмата на Start UP 2008. Определено може само да се спечели от присъствието на останалите лекции/презентации, дори ако са само 10% от шоуто, което боженския самурай Шарлопов ни изнесе. Лично аз се надявам бързо да бъдат качени видеоматериали от събитието, за да успея да наваксам това което съм пропуснал.
Пожелавам успех на екипа за всичко което са направили и разбира се за добрите намерения!
Допълнение: На сесията 'Зелен старт' 3-ма фрийлансъри са представили идеята Beta Garage - "coworking club" в който предприемачи, фрийлансъри и млади хора, започващи свой бизнес да получат материална база и интелектуална/креативна среда за по-богато развиване на идеите си – един голям отворен офис с всички технологични нужди (интернет, принтери, професионални графични скенери, мощен общ сървър, проектор и т.н.), обзаведен креативно.
За целта е организирана кратка анкета относно идеята на http://tinyurl.com/betagarage Анкетата отнема 2 мин, и е наистина интересна да се попълни за да се вникне по-добре в идеята за този бъдещ "brainstorm клуб".
В Wikipedia може да се открие допълнителна информация за този модел на сътрудничество.

Съхранете информацията в GMail акаунта си с архивиращата програма GMail Backup

GMail безспорно e една от най-популярните безплатни онлайн пощенски услуги. С хитро измислената си първоначална стратегия за привличане на нови потребители (чрез покана) пощата на Google се превърна в една от най-масовите онлайн услуги днес. В момента джимейл предлага над 7 (и постоянно увеличаващи се) гигабайта пространство.
Въпреки многото критики към тази услуга, като досадните реклами и запазването на кореспонденцията, дори след като сте я изтрили, тя е необходима за да се ползват и други възможности на „всемогъщия” Google.
GMail има и редица добри опции като например доста точни спам филтри, и функционалност за изтегляне на пощата през POP, и IMAP. Това позволява да настроите различни програми (като Sylpheed или Portable Thunderbird) за да създадете локално копие на вашата кореспонденция, което е изключително мъдро решение.
GMail Backup е изключително лесно за употреба приложение, създадено специално за архивиране на джимейл акаунти. Програмата работи под GNU/Linux, Microsoft Windows и Mac, като позволява да запазите и след това възстановите цели акаунти с помощта на IMAP. Linux и Mac версиите се стартират от конзолен терминал и позволяват изключително лесна автоматизация. Linux версията, както и Windows, разбира се имат, и лесен за употреба графичен интерфейс - просто въвеждате вашето име и парола, както и папката, където искате да направите архивно копие. Приложението поддържа както обикновени GMail акаунти, така и Apps for your domain акаунти.
Освен да ползвате GMail за създаване на резервно копие, с него може изцяло да си смените адреса. Как става това? Регистрирате си новият GMail акаунт, с помощта на приложението правите архив на стария, след което го възстановявате в новия. Когато веднъж създадете резервното копие, може лесно да го обновявате, като просто се добавят новооткритите ви в пощата писма.
Други приложения за създаване на локални копия на онлайн HTML пощи с помощта на IMAP са IMAPSize (безплатно за Windows) и OfflineIMAP (свободен софтуер за Unix платформи).

вторник, 4 ноември 2008 г.

Кариерно развитие с помощта на социални мрежи и LinkedIn

В днешно време е модерно да си мрежар. Да притежаваш богат профил с безброй познати с повечето от които не само че не си се виждал на живо, но и най-вероятно не си си писал един ред. Социалните мрежи определено са следващия голям феномен в Интернет пространството след чат системите и форумите, сформиращи определени потребителски групи и общества. Дали ще използваме възможностите на различните сайтове за забавление и губене на време или за нещо полезно зависи от самите нас.
Съществуват различни социални мрежи създадени да установите контакт с ваши колеги и партньори с цел кариерно развитие. Те често са свързани с попълването на автобиография и различни позиции в служебната йерархия, които сте заемали за различни компании. Подобаващо място е отделено и на образованието и допълнителните квалификации. Подобни проекти са българските мрежи One.bg, където все още регистрациите са с покана, Zip.bg, европейската Xing (известна преди като Open Business Club) и американската LinkedIn. Всички тези сайтове са бизнес ориентирани социални мрежи, създадени с цел да свържат професионалисти от различни области в цял свят с цел обмяна на контакти и оферти. С тяхна помощ може да откриете нова работа, да намерите бизнес партньори или да си направите разузнаване за интересуващите ви компании. Тези онлайн услуги са изключително удобен метод да откриете нещо наистина полезно за себе си - един вид желания контакт или бизнес възможност. Смятам че възможността човек да си намери свястна работа с подобен сайт е доста по-голяма отколкото със сайтовете предназначени за търсене на работа. При тях се налага да бъдете информирани за позиции отговарящи на дадени критерии, но често нямащи много общо с реалността. Много от моите познати обаче предпочитат да губят своето време ровейки се в безполезните обяви на сайтовете за работа вместо да развият опцията социалната им мрежа от контакти да работи за тях. Това, което хората правят е да се регистрират в тези сайтове, да попълнят малко или никаква информация и да забравят за тяхното съществуване. След което следва стандартното оправдание "Еми, аз се регистрирах, ама нищо не се случва, сайта е безполезен за мен...". Наистина по-трудно е да изчакаш нещо да се случи, отколкото да предизвикаш събитията.
Социалните мрежи са изключително добър инструмент, за тези които знаят как да го ползват правилно. Отделянето на не повече от двадесетина минути седмично ще се изплатят многократно след време. Това няма как да стане обаче ако сте пасивен потребител и отделяте тези двадесет минути за да проверите дали просто някой познат не ви е добавил. В мрежата съществуват множество сайтове със съвети как да оптимизирате вашият профил в социалните мрежи за да подпомогнете кариерното си развитие и намирането на нова работа, или подходящ проект за инвестиция. За LinkedIn добро начало са десетте начина за използване на сайта, написани преди повече от година и половина от Guy Kawasaki, но валидни с пълна сила и до днес. Още повече, като вземете предвид нарастващата популярност на сайта и в пределите на България. Цяла колекция от невероятно добре организирани ресурси на тема как да подпомогнете вашите бизнес начинания, да откривате приятели и да създадете настина полезен профил в LinkedIn има на страниците на проекта Linked Intelligence. Съветите са организирани в различни категории, като например "Как да използваме LinkedIn за да изградим своя бизнес", "LinkedIn и кариерно развитие", "Как да ползваме LinkedIn за да си намерим нова работа" и редица други.

понеделник, 3 ноември 2008 г.

Разберете кога да тръгнете за работа с новата GPS система на СКГТ

В последните години трафика в столицата е пълен хаос. В първи курс на следването ми пътят от вкъщи до университета взимах за 50 минути, плюс мотаенето от моя страна. Във втори, т.е. една година по-късно необходимото време се беше увеличило с 20 минути. Когато станах трети курс вече дори да тръгнех час и половина по-рано не бях сигурен че ще стигна навреме за лекции.
В тази насока вече голяма част от водещите ИКТ компании в бизнеса позволяват на своите служители закъснение в рамките на до половин час. Това е продиктувано както от факта да не загубят ценни кадри, така и от желанието да накарат служителите си да се чувстват сякаш им дължат услуга за закъсненията.
В опит да се решат част от проблемите с трафика на столицата се появиха сайтове за споделяне на пътувания с автомобили и информация на спирките на градския транспорт (който е под всяка критика, но това е отделна тема) след колко време пристига желаното транспортно средство. При градския транспорт това стана възможно, благодарение на внедряването на GPS система проследяваща движението на автобусите, тролеите и трамваите.
Днес един приятел ми прати сайт където може да се провери след колко време пристига желаният от вас транспорт на най-близката спирка. Това по което може да търсите е часът на пристигане на превозно средство от линия, от мрежата на СКГТ, която ви интересува на определена спирка.
Тази новина ме зарадва изключително много и до известна степен възстанови доверието ми в бъдещето на публичния транспорт, заедно с информацията за експериментално пуснатата нощна линия на автобус 94 до Студентски град.