понеделник, 29 декември 2008 г.

Изглежда първата бета версия на Windows 7 е истинска!

Добрия старец е зарадвал Adrian Kingsley-Hughes от екипа на Ziff Davis, като му е подарил за Рождество Христово бета версия на новия Windows 7. Впечатленията от номерирания build 6.1.7000.0.081212-1400 са повече от позитивни. Инсталацията и работата с операционната система са изключително бързи, като самия инсталационен процес отнема между 20 и 25 минути. Десктопа е олекотен така че да няма набиващи се на очи непотребни опции. Новата операционна система вече ще включва и по-малко приложения по подразбиране отколкото XP и Vista. В случай, че сте почитатели на вградени приложения като Windows Mail, Windows Messenger, Movie Maker, ще трябва да ги изтеглите допълнително от Windows Live Essentials. Това е добър подход откъдето и да го погледнеш. Windows започна да става боза след като почнаха да вграждат ненужна според мен за една операционна система функционалност още при 95 серията като програмите Media Player и Internet Explorer. Повечето потребители предпочитат да ползват различни приложения за своите нужни, а вградени използват единствено тези, които не им се занимава да търсят по-добри, или просто програмите им вършат работа. Прави впечатление, че с всяка следваща версия от Microsoft се стремят да изградят на чисто операционната си система следвайки модела на Unix, който работи удачно, вече над 30 години.
Повече информация и галерия на страниците на Ziff Davis. Още информация и снимки за Windows 7 тук.

Качвайте файлове с неограничен размер онлайн

LiveDrive е поредното онлайн чекмедже даващо възможност за бърза обмяна на големи по размер файлове. Потребителите на Windows XP/Vista могат да свалят допълнителен клиент, който да се настрои като отделен дял на файловата система. По този начин ако сте постоянно свързани с Интернет ще имате достъп до вашите онлайн данни, ограничени от скоростта на вашата връзка към мрежата. LiveDrive може да се ползва и с мобилен телефон. Услугата е все още в процес на разработка и регистрацията засега е безплатна. В бъдеще качените файлове ще могат да се споделят лесно с различни блог платформи и социални мрежи, посредством адрес от рода на potrebitel.livedrive.com, който получавате по време на регистрацията.
Други сайтове за безплатно онлайн пространство за файлове тук. Отлично сравнение на услугите за споделяне на файлове на страниците на LifeHacker.

Къде да обменим турски лири

Тази нова година реших да посрещна на корабче на Босфора.
За целта обаче ми бе необходимо да обменя част от средствата си в турски лири.
След известно ходене по мъките, включително и до БНБ, които не обменят нищо различно от евро, открих решението в Обменни бюра Никар.
EXCHANGE NIKAR съществуват от 1992 година и са едни от първите бюра в София.
Адресите, на които може да ги откриете са:
ул.Граф Игнатиев 36
тел: 029817927
ул.Г.С.Раковски 120, вх.Б
тел: 029880231

Бюрата работят без комисионна!

Работно време на бюрата:
9:00 - 18:00ч.
Те разполагат със собствен уеб сайт, където освен котировки може да се открие и външния вид на валутите, които желаете да обмените. Така дори да не ползвате техните услуги, може да проверите как изглеждат парите за да не ви излъжат (за турски лири тук). До колкото разбрах в Никар държат достатъчно количества валути от съседни страни, така че дори да тръгнете да обменяте в последния момент, шанса да останете разочаровани е малък.

Поздрав за всички с песента по текста на Иван Вазов - "Цар Симеон"

Край Босфора шум се вдига,
лъскат саби, щитове,
ето Симеон пристига,
воеводите зове:

„Съберете се, войводи,
храбри орляци безброй;
много войски и народи
паднаха под ножа мой.


Скоро гърда Византия
ще да бъде в нашта власт,
стягайте се смело вие,
на пристъп щъ водя вас!“

В Цариградските палати
разтрепера се Роман,
прати дарове богати
в Симеоновия стан.

„Не щъ дарове, ни злато! —
гордо викна Симеон, —
мойто царство е богато,
златен е и моят трон.

Сам Роман да се представи,
нека той да проси мир!
Нека поклон ми направи,
па видя-щем по-подир.“

Мъчно, срамно на Романа;
но какво да чини той?
Веч войска му не остана,
нито сърце зарад бой.

И разплакан той излиза
из влахернските врата,
с чудотворческата риза
и с молитва на уста.

И когато той съгледа
българските редове,
гладни още за победа
и за нови боеве —

той падна пред Симеона,
унизено проси мир…
„Остави ми само трона,
давам всичко в тоя мир…“

Шумят войски и войводи,
вей се българският стяг,
Симеон умислен ходи,
гордо гледа своя враг.

вторник, 23 декември 2008 г.

Gamers Workshop се завръща!

Или поне част от екипа създал едно от най-яките lifestyle entertainment списания за видео игри в България. Новия онлайн проект ForPlay ще бъде мултимедиен портал с богата информация за игри, музика, филми и множество други свежи и забавни новини. Ако по сайта се твори със същата енергия, която се влагаше в работата по Gamers' Workshop, се надявам бързо да изживеем ренесанс на родната гейм сцена, и да се запълни празнината, която се получи след поредното затваряне на списанието. Друг интересен проект но само за игри е GamerzHut, който също предлага добра визия и отлично подбрани новини за своите посетители.
Пожелавам успех на момчетата и дамите в новото им начинание и нека ForPlay се превърне в това което трябваше да бъде онлайн портала на Gamers' Workshop, но да не стига дотам а да продължи еволюцията на добрите идеи на своите създатели!

Промяна на местоположението на бутона за затваряне на таб във Firefox

Не смятам да впускам в безсмислени спорове дали Mozilla Firefox е по-добрия браузър. Това е въпрос на личен избор за всеки. Не може обаче да се отрече, че с множеството си добавки тази програма се превръща в швейцарско ножче за уеб сърфистите.
Това което ме дразни е, че едва ли не във всяка версия от фондацията Mozilla променят местоположението на бутона за затваряне на таб. По подразбиране във Firefox 3, бутона X се намира в края на всеки таб. В предните версии той беше на края на всички отворени табове. Този бутон може изцяло да се премахне или да се сложи където ви е удобно и сте свикнали да го ползвате.
За целта трябва да се напише about:config в адресната лента и от множеството опции за настройка да се намери browser.tabs.closeButtons (може да се използва и филтъра). В зависимост от цифровите стойности се променят настройките на бутона X за затваряне на табове, както следва:

0 (Нула) Бутона се намира единствено на активния отворен таб.
1 (По подразбиране) Бутона X се намира на края на всеки таб. Така може да се затварят табове които не се гледат в момента.
2 Изцяло се премахва бутона X за затваряне на таб.
3 Един бутон за затваряне на края на лентата с табове, вместо в края на всеки таб. Тук трябва да се направи активен всеки таб преди да се затвори.
Допълнителни съвети за оптимизация на хитрата лисица (на български) могат да се открият тук и тук. Тези които искат да са на гребена на вълната пък могат да тестват коледната 10 версия на най-иновационния браузър Opera, изграден на база на новата машина за визуализиране на страници Presto 2.2.

събота, 20 декември 2008 г.

AirSet - вашия нов уеб компютър

Използвайки концепцията за cloud computing с AirSet съществува възможност да прехвърлите всички използвани от вас данни директно в уеб пространството така, че те да бъдат достъпни навсякъде, където се намирате. Тази полезна уеб услуга дава достъп до редица удобни онлайн апликации и свободно място в Интернет за съхраняване на файлове. Приложенията включват опции за бързо и лесно създаване на уеб съдържание и съвместна работа с други потребители. Сред възможностите им са управление на списъци със задачи за извършване или лесно споделяне на документи по начина по който работят услугите на Google.
В случай че прехвърлите онлайн цялата си обработка на данни онлайн е резонно да възникне въпроса, свързан с конфиденциалността на вашите данни. Компанията предоставяща AirSet твърди, че съхранява на сигурно и безопасно място цялата ви информация. Тя не се споделя с никой друг, като в същото време регулярно и се създават резервни копия, които са шифрирани, в случай че все пак някой успее да достигне до тях. Не на последно място огромна част от предлаганите услуги са безплатни за употреба. За да тествате днес бъдещето на корпоративните онлайн услуги единствено трябва да се регистрирате на сайта.
Ако сте на едноседмичен курс в някой учебен център с достъп до мрежата или просто няма да сте вкъщи или в офиса, това е наистина удобен метод да управлявате личния си онлайн поток на данни. Алтернатива на AirSet може да се открие в лицето на уеб операционната система EyeOS, която също предлага доста богата функционалност. Голямо удобство на EyeOS е че може да се изтегли и инсталира на ваш собствен сървър, което означава че сигурността на данните ви се осигурява от самите вас ;-) Изискванията към сървъра са да поддържа PHP 5 или по-висока версия. Самата операционна система се ползва през браузър.

петък, 12 декември 2008 г.

Пирамиди, фараони...

и балъци за милиони", се пееше в една от хитовите чалга изпълнения в не толкова далечното ни минало. Тогава, когато финансовия пазар в България все още бе в зародиш се появиха знайни и незнайни герои предлагащи огромни богатства на всеки готов да вложи свободните си средства в техните корпорации.
Много обикновени хора пострадаха от лоша информираност, а част от тези хакери на човешките души успешно използваха своите умения за да извлекат дивидент.
Най-голямата известна пирамида обаче се намира не къде да е а в царството на Мидас - Wallstreet. Според информацията на Дневник - Бърнард Мадоф е въртял престъпна схема, с която е причинил на инвеститорите си загуби от 50 милиарда долара.
Изводите са изведени както следва:
"Как инвеститорите са си затваряли очите за доходност, която е твърде добра, за да е истина - стабилни и малки разплащания всеки месец. Когато нещо изглежда твърде добро, за да е истина, най-вероятно то не е истинско" - думи на Джим Вос, шеф на одиторската фирма Aksia LLC.
Затова всеки който се занимава с финансови операции трябва да мисли със собствения си мозък. Във времената на глобална финансова криза обаче, все още съществуват много възможности за бързи печалби. Нестабилните икономики играят ежедневно върху цената на световните валути и изучаването и търговията с тях в близко бъдеще обещава изключителни печалби на хората заинтересувани да се занимават с популярните отново в близкото минало Change бюра.
Какво се оказва в крайна сметка, колелото на историята се върти, кучетата лаят, кервана си върви...

четвъртък, 4 декември 2008 г.

Безплатна обработка на аудио файлове с Audacity

След съветите за бързо създаване на mp3 миксове идва ред на по-сложната обработка на различни аудио файлове.
Най-вероятно някои хора все още таят добри спомени за времената на аудио касетите. Тогава когато пиратството не можеше да се преследва. Когато за да притежавате компактдиск на любимия си изпълнител, трябваше да го поръчате по приятели от чужбина. Е, това време вече отмина и в момента най-разнообразни дискове, са иззели функцията на приносител на информация, докато аудио касетите най-вероятно хващат прах в някой килер, в случай че още не сте ги изхвърлили.
Какво се случва обаче, когато единствено и само на тях все още може да откриете част от любимите си записи на малко известни групи, които ги няма в Интернет? Един от вариантите е да се опитате да прехвърлите записа от аудио касета на компютър, след което да я конвертирате в някой от многобройните дигитални файлови формати. В подобен случай е необходим аудио редактор с различни функции, за нагласяне качеството на звука максимално близко до съвременните стандарти и филтриране на излишния шум. Добър пример за подобна програма от близкото минало за Windows бе небезизвестният CoolEdit, който впоследствие бе закупен от Adobe, и сега е известен като Adobe Audition.
Във времената на финансова криза, вместо да платите обаче приблизително 350 долара е по-удачно да ползвате алтернативен продукт в лицето на свободния софтуер Audacity. Това приложение е мулти платформен дигитален аудио рекордер, който работи под управлението на Microsoft Windows, Mac OS X, GNU/Linux и няколко други операционни системи.
С помощта на Audacity може да се записва аудио на живо, да се редактират Ogg Vorbis, MP3 и WAV файлове, да се смесва музика, да се конвертират аудио касети и множество други възможности. Приложението наистина е като швейцарско ножче за меломаните. Не напразно Audacity стана победител в конкурса за 2007 година на едно от най-големите световни хранилища за софтуер с открит изходен код SourceForge.net в категорията за мултимедия.
Неофициално Audacity е признат за едно от най-добрите приложения за създаване на подкаст емисии. Подкаст е цифров мултимедиен файл, или колекция от подобни файлове, които се разпространяват в Интернет с помощта на RSS онлайн новинарски емисии. Термина, подобно на значението на думата "радио", може да се използва както за самото съдържание, така и за метода за неговото разпространение, известен като подкастинг. Източника или автора на подкаста често се нарича подкастер. Термина води своето начало от нарастването на популярността на MP3 плейърите и по специално iPod на Apple. Думата реално е комбинация от наименованието на марката "iPod" и "broadcast". Идеята накратко цели да спести време на посетителите на множество сайтове. Когато бързате за някъде, вместо да прочетете дадено интервю, или последните новини, може да ги изтеглите като подкаст, да ги запишете на вашият MP3 плейър и да ги слушате по пътя до офиса например. Друго приложение е слушането в реално време на новините от даден сайт, докато разглеждате други страници. В последните години подкастинга се превърна в сериозна тенденция и в мания за някой от най-популярните блог сайтове, поради което и популярността на Audacity нарасна неимоверно. С лесния си за употреба и унифициран интерфейс за всички платформи, на които работи Audacity, може да бъде ползват както от начинаещи, така и от напреднали потребители. Инсталацията на приложението е максимално улеснена, и единственото, от което се нуждаете, за да запишете първия си подкаст е да включите микрофона и да започнете да говорите.
Погледнато от по-техническа гледна точка Audacity може да записва аудио от микрофон или миксер, или да дигитализира записи от аудио касети, грамофонни плочи, или мини дискове. С някой аудио контролери приложението може да записва дори поточно аудио - например някои от песните, достъпни само за слушане от сайтове като MySpace.com. По време на записа може да наблюдавате нивото на шума на аудио сигналите преди процеса на запис, по време на записа, и след неговото приключване.
Освен да записвате и дигитализирате различни аудио данни, Audacity включва възможности за редактиране на направените записи. За целта просто трябва да импортирате желаните файлове в приложението да ги настроите според желанията ви и да ги експортирате в няколко различни формата. Импортирането на файлове поддържа WAV, AIFF, AU, Ogg Vorbis, MP3, и всички формати поддържани от libsndfile библиотеката, които са най-разнообразни. Експортирането съответно е възможно към същите файлови формати и някои други използвайки допълнителни библиотеки. За момента Audacity не включва поддръжка за WMA, AAC или повечето защитени срещу копиране комерсиални файлови формати.
Редактирането на файлове е изключително улеснено дори за начинаещите потребители. След като импортирате дадена песен получавате нейната визуализация чрез спектрограма, с удобен изглед на пиковите моменти и имате опциите за изрязване, копиране, поставяне и изтриване на различни части от записа. Audacity е локализиран на български език, и едва ли ще се затрудните при неговата употреба. С възможността за многократно повтаряне и анулиране на различни операции, може да се върнете на произволно място при всяка една стъпка в процеса на обработване, докато постигнете очакваният резултат. Приложението се справя добре и без да натоварва излишно системата дори при работа със сравнително големи по обем файлове.
С различните ефекти на Audacity може да настройвате различните тонове, без да променяте темпото или да го променяте при нужда и да премахвате различни фонови шумове. Допълнителни звукови ефекти включват настройка на звука посредством неговата компресия, нормализация и увеличаване. Не на последно място може да добавяте ехо, и различни звукови елементи.
В случай че се налага често да се ползва приложението, например ако решите да създавате подкаст емисии за вашия блог, може да се автоматизира голяма част от работата му посредством Nyquist системата за писане на скриптове. Тази система представлява опростен език подобен на Lisp, с възможности за лесна работа с повторяеми задачи.
Като цяло работата с Audacity е наистина доста приятна, а възможностите на приложението са идеална алтернатива дори на някои сравнително евтини аудио редактори. Модулната архитектура на програмата позволява лесно да се разширява с професионални добавки, при което значително се увеличава неговия и без това достатъчно богат функционален обхват. С открито сърце препоръчвам Audacity, както на почитателите на високо качествения свободен софтуер, така и на професионалистите занимаващи се с дигитална обработка на аудио.

сряда, 3 декември 2008 г.

Откриване на rootkit комплекти с Gmer

Повечето съвременни потребители на Windows ползват различни антивирусни програми за защита на компютъра. Независимо от това обаче, системата остава уязвима за различни заплахи. Затова е важна редовната профилактика и одит на компютъра с различни приложения за откриване на пропуски в сигурността.
Gmer е една от онези изключително полезни програми, които ще се чудите как не сте ползвали преди да я откриете. Това компактно приложение е предназначено за откриване и премахване на rootkit инструменти. Програмата сканира компютъра за скрити процеси, нишки на стартираните клиент сървър услуги, модули, файлове, Alternate Data Streams от NTFS файловата система, ключове в системния регистър, и драйвери прихващащи SSDT, IDT и IRP заявки.
Модерните вируси ползват сложни алгоритми, за да маскират своята подмолна дейност от операционната система, на която работят. Известните троянски коне и другия зловреден софтуер разполагат с редица мощни методи за защита срещу тривиалните антивирусни програми. Това означава, че дори да разполагате с последната версия на утвърден антивирусен пакет и да се грижите за редовното обновяване на неговите дефиниции, все още съществува реална опасност вашата система да бъде атакувана от зловредни приложения. Съществуват множество примери за привидно защитени системи с антивирусни програми, които откриват зловредния софтуер, но за съжаление не могат да го премахнат напълно от клиентската операционна система. Именно тук се корени и голямата мощ на Gmer. Приложението позволява да се унищожат работните процеси на редица системни библиотеки, които могат да са модифицирани от кода на различни вируси, след което да стартирате на чисто обновена антивирусна програма, за да сме сигурни, че ще изчистим всички нежелани програми.
Работата с Gmer е изключително опростена. Просто трябва да го стартирате, да отидете на табчето озаглавено Rootkit, и да натиснете бутона Scan. Поради нарасналата популярност на приложението сред експертите по информационна сигурност, вече има и rootkit комплекти, разпознаващи Gmer (например Gromozon), които не ви позволяват да го стартирате. За да се справите с този проблем просто преименувайте изпълнимият файл на Gmer - gmer.exe например на test.exe и го стартирайте отново.
За да прегледате всички NTFS потоци отново трябва да посетите Rootkit табчето, да поставите отметка на опциите Files, ADS, Show all опциите и да стартирате сканирането. Редовното профилактично сканиране на вашата Windows операционна система, ще ви подсигури срещу евентуална кражба на информация и всякакви други заплахи свързани с обработваните от вас документи. Добра идея е регулярно да сканирате компютъра си за зловреден софтуер. Gmer запазва цялата информация за стартираните процеси в журнален файл, намиращ се в C:\WINDOWS\gmer.log. Не забравяйте да преместите стария файл преди да стартирате новото сканиране. Сравнявайки информацията от журналните файлове, ще сте наясно с настъпилите промени и новопоявилите се приложения работещи на вашата система. В случай че откриете нещо нередно, имате възможност бързо да реагирате и да предотвратите заплахата преди тя да се е разраснала и разпространила.
Gmer може да се ползва и за наблюдение на различни системни функции, сред които създаването на процеси в паметта, зареждането на драйвери и библиотеки, различни файлови функции, системния регистър и TCP/IP връзки. Приложението е безплатно за употреба и работи под управлението на Windows NT/2000/XP и Vista. Редовната употреба на програми от независими софтуерни архитекти като Gmer е от изключително значение за безопасността на компютрите и данните обработвани от тях особено, ако се ползва операционна система, за която няма достъп до изходния код.
Програмата може да се свали от тук.

понеделник, 1 декември 2008 г.

Проверка на сметка за ток


Днес ми се наложи да проверя онлайн сметката си за ток. В зависимот от това дали сте абонати на ЧЕЗ, Е.ОН или ЕВН сметките се проверяват на различни страници.
Всички данни могат да се открият на предните фактури.