сряда, 29 април 2009 г.

Нова икономическа игра с награди

За всички желаещи да търгуват на фондовата борса, но без да влагат средства е предназначена новата интерактивна онлайн игра "Улица на парите". Тя дава 10 000 виртуални лева на желаещите да купуват и продават акции на българската фондова борса. Подобна игра, само че когато търговията бе с голям марж на печалба се организираше и от екипа на Икономедиа и вестник Дневник. Тя достигна няколко издания и направи доста за популяризирането на борсовите операции. Улица на парите е доста по ограничена като възможности за търгуване с компании, но за сметка на това идва в момент, когато на борсата се гледа доста отрицателно, като на черна дупка, поглъщаща всички инвестиции. Предприемачите трябва да знаят че големите инвестиции са свързани с огромен риск, но именно там се крият и най-сладките печалби. Онлайн игри като Улица на парите и City, позволяват сравнително лесно и безболезнено запознаване на желаещите с принципите на борсовата търговия.
Желаещите да станат брокери трябва да постигнат най-висока доходност в рамките на три календарни месеца. Улицата на Парите стъпва на реалните оферти купува/продава, които се подават на фондовата борса и на последващото движение на акциите.

Победител в Улица на Парите е този участник, чиято стойност на портфейла е
най-висока след края на търговската сесия на Българската Фондова Борса на
20.07.2009. Победителят получава реални пари. Наградният фонд е в размер на 7,000 български лева, разпределен по следния начин: 4,000 лв. за първо място,
2,000 лв. за второ място и 1,000 лв. за трето място.
Играта ще презентира полезните възможностите на DarikFinance.bg, за използването му като онлайн инструмент за икономически и бизнес новини. Други подобни сайтове за следене на борсата в реално време са Екстри Нюз на БФБ, Пазари на Дневник, Investor и Инфосток.

вторник, 21 април 2009 г.

Самореклама ;-)

Въпреки че измина повече от година след като промених насоката на журналистическата ми кариера, крастата за писане, все още не ме е напуснала. Поради тази причина, но за лични цели от време на време обновявам съдържанието и на този блог. В тази връзка кратка но бурна като морска любов се оказа и съвместната ми работа със списание Правен Свят. На страниците на това lifestyle издание за юристи (липсват голите мацки, но има много стойности материали) се появиха няколко мои статии. Те са свързани както с информационната сигурност, така и с по-комерсиални теми от съвременната ИТ сфера. Тези, които имат желание да ги прочетат, за да се усъвършенстват и открият една допълнителна гледна точка могат да ги открият директно на страниците на Правен Свят.

неделя, 19 април 2009 г.

Как да постигнем бързо и шеметно израстване в работата!

Висшето образование е свързано с придобиването на редица знания и до голяма степен на умения даващи възможност на всеки да избере своя кариерен път. И въпреки това наистина малка част от студентите се възползват от тях, именно поради нежеланието за предприемане на активни действия. Това, което трябва да се прави е да се изготвят ясни критерии за желаната позиция и да се търсят различни методи и средства за достигането до нея. Като тук не става въпрос просто за следене на сайтовете за работа, или създаване на профили в специализираните за целта социални мрежи. Активната дейност включва стремежа към постоянно усъвършенстване и развитие. При взимането на всеки нов курс или сертификат трябва постоянно да се поддържа актуална автобиография, която всеки един момент да е готова за отпечатване. Посещението на курсове, лекции и семинари в професионалната област, към която сме се насочили водят до запознаване не само с истинската и същност, но и с облика на участниците, които я изграждат. Личния анализ на ситуацията позволява начертаване на основните тенденции и идеи за постигане на краткосрочни цели. Не случайно голяма част от ръководителите на фирми, са незавършили студенти. Това са хора, които не спират да търсят и да се интересуват. Които не чакат да приключат с образованието си, за да намерят „хубава и скучна работа”. Те са наясно със себе си и са предприели конкретни стъпки за поемане на живота си в свои ръце. Образованието също не е от толкова голямо значение, защото то открива нови хоризонти, но това не означава, че всеки ще се впусне да ги изследва.
Като сериозна грешка може да се отчете и липсата на самочувствие и поставянето на възрастови ограничения. Никога не е късно за промяна, както наскоро нагледно демонстрира и новия американски президент. Не бива да се забравя, че всяка една личност притежава уникална характеристика от умения. Негов собствен етикет, запазена марка. Единствено нейното управление и насочването и в правилна посока, обаче гарантират разкриването на пълния и потенциал. И не се притеснявайте от изкуствени определения, като „умения за работа в екип”, „умения за вземане на решения”, ориентираност към извършване на услуги и други общи понятия. Всички те са толкова базови че конкретната им дефиниция за различни позиции е коренно различна, често дори несъвместима.
В крайна сметка с необходимата доза само мотивираност и активност постигането на успех е вече въпрос на време. Според психологическите изследвания недоволството и негативните мнения и оценки са опити за компенсация липсата на доверие в собствените си сили. Дефиницията на думата кариера изразява поредицата от професии, които се комбинират, за да определят ангажираността на даден човек за работа по личния му модел на само развитие. Ангажираността постоянно да следи новостите и да бъде информиран е от ключово значение. Затова вместо да се отдаваме на самосъжаление и пропуснати възможности, трябва да продължаваме да търсим желаното място. Може би именно в момента се публикува вашата обява.

събота, 18 април 2009 г.

Рано ли е за кариерно развитие?

Стремежа към по-добра работна позиция и успешна кариера с голяма заплата е мечта на много, но достижение на сравнително малко хора по света. В днешните времена на криза е изключително трудно, дори на пръв поглед неуместно да мислим за това как да продължим да се развиваме в тази насока. Страха от загуба на работните места спира много големи специалисти и доказани професионалисти от поемането на риск да се опитат да променят работата, респективно живота си в сложната епоха, в която живеем. Но не трябва да се забравя, че най-големия риск е именно не поемането на такъв.
Точно сега е изключително удачно време за всеки да избере своите приоритети и да планира бъдещото си кариерно развитие. Стига да можете да се усамотите за малко в страни далеч от бушуващите финансови и икономически урагани и да помислите трезво над сегашното си положение, вашите реални възможности и желано бъдеще, ще успеете да предначертаете един красив план за следващите дни. В момента всички сайтове и издания посветени на кариерното израстване съветват своите читатели да инвестират в себе си. Какво означава с прости думи това. Научаването на нови знания и умения, могат да се превърнат в липсващото звено към така желаната от вас професия с висока заплата, когато бурята поутихне. Разбира се едва ли всеки е готов да плати немалка част от заплатата си например за курс по чужд език, или нов софтуерен продукт. Забелязал съм обаче, че за много хора възможностите на Интернет в сферата на самообучението са силно пренебрегвани.
Какво е необходимо наистина, за да учим и да се развиваме?! Нищо друго освен желание и активни действия за постигане на крайната цел. А тя става изключително лесна след нейното планиране и разделяне на отделни етапи. Декомпозицията на малки части, които запълват пъзелът е от изключително важно значение за бързото осъзнаване и постигане на реални резултати.
Голяма част от работещите са недоволни в малка и голяма степен от своята работа и сегашното си положение в йерархията. Незначителна част от тях обаче се замислят върху тези проблеми, дали заети от сивото ежедневие или от нежеланието да се обсъждат на пръв поглед нерешими проблеми. Разбира се най-важните характеристики на добрата работа са освен голямата заплата, на която всички да завиждат, спокойствието ни на работното място и желанието за себе изява. Когато всички тези критерии са на лице, тогава въпреки дребните недостатъци на работния процес които изникват като гъби след дъжд, деня в службата ни се превръща в песен. Най-оптималния вариант е всеки да работи за себе си, но за съжаление това не винаги е постижимо на сто процента.
Всички, които не са готови да поемат живота си в ръце и да станат шефове и на други, трябва да са наясно, че за тях все още не е късно нито да живеят, нито да работят добре. Това, което трябва да се направи е да бъдат активни.
Не случайно тази дума е спомената вече на няколко места в текста. Критерия за определяне на безработен залегнал в международните документи включват липса на работа, наличие на способност на труд и най-важната част – активно търсене на работно място. И докато първите две части се подразбират, то активността често остава до валидна само за кратък период на смели мечти и неограничени желания. Преди разочарованията от обещанията на работодателите и действителността. Познавам изключително много хора със знания и умения, които не само не ползват пълния си потенциал, но и нямат желание да инвестират в своето кариерно развитие. Наистина пътят е дълъг и труден, но в крайна сметка се отплаща на всеки решил да контролира до колкото е по силите му процеса.

сряда, 1 април 2009 г.

Ще има Ловци на Духове 3

Популярния филм от 80 години на XX век Ловци на духове, изглежда ще стане трилогия през настоящата година. Въпреки че първоначално е бил предвиден да излезе още през 2009. През 2008 година е подписан договор между Lee Eisenberg, Gene Stupnitsky и Columbia Pictures за написването на сценарий за трети филм. Историята трябва да включва част от старите персонажи, както и нови герои. Според част от слуховете Дан Акройд ще участва отново, въпреки че преди това беше заявил в интервю, че не харесва продължения.
Да се надяваме че когато се появи новия филм ще бъде истинско зрелище за почитателите на оригиналната поредица с премерени дози ужаси и хумор. Повече информация тук, тук и тук.