сряда, 22 юли 2009 г.

Google Voice практично използване на телефония

Гласът на Google представлява безплатна (за момента така е планирана да стартира) онлайн базирана услуга, използваща Интернет телефония за свързване на вашите телефони съвместно. Най-вероятно всеки от вас ползва услугите на повече от един оператор в България заради по-изгодните тарифи за разговори вътре в мрежите на избрания телеком. С активирането на Google Voice акаунта ви ще разполагате с един номер, който може да давате на вашите познати, приятели, колеги и партньори. С него разговорите и изпращането на SMS съобщения на територията на САЩ ще бъдат безплатни, а към останали номера, които се водят международнати цената ще започва от порядъка на 0.01 долара за минута (в зависимост от дестинацията). До тук нищо интересно бихте си помислили - Skype и Gizmo платформите отдавна предлагат подобни услуги.
Сред допълнителните възможности, които ще се предоставят на потребителите са пренасочване на гласова поща, блокиране на нежелани номера и управление на SMS съобщенията.
Google телефонния ви номер (получен при регистрацията) е като всеки нормален телефонен номер с тази разлика, че не е вързан към определена сим карта или локация както са фиксираните телефони. Целта е когато някой ви се обади да се свърже с вашия Google номер, като по този начин хората няма да се чудят дали да ви търсят на работа, у дома, или на мобилния ви номер. С него имате възможност да създавате адресни книги с различни телефонни номера и да ги насочвате в зависимост от желанията си към телефона, който ползвате в момента. Може да пренасочите обажданията и към всички телефони които разполагате така че да вдигнете този, който е най-близо до вас. Ако не искате да ви безпокоят определени номера може да ги насочите и към гласовата си поща. След няколко подобни позвънявания досадните ви партньори може би най-накрая ще си научат урока, и ще престанат да ви безпокоят за щяло и нещяло. Гласовата поща може да бъде прослушана от произволен телефон, от компютъра или ако нямате възможност да я чуете, може да я прегледате като текст на компютъра (за момента се планира поддръжка на английски език, като тази опция не работи идеално). Управлението на пренасочването става както на базата на номер който ви търси, така и на принадлежност на номера към определена група. Например може да пренасочвате приятелите ви да звънят на домашния стационарен телефон и мобилния ви апарат, а колегите единствено към служебния ви фиксиран или мобилен номер. Допълнително настройките позволяват определянето и на времева зона. В случай, че не искате никой да ви безпокои от два до пет след обяд, или вечер след десет може да изключите пренасочването към личния ви мобилен номер. Google Voice позволява да превключвате между разговори, които получавате едновременно от различни номера, различни приветствия на гласовата поща, в зависимост от номера, който ви звъни (не искате колегите да чуят идиотския запис, които сте направили с пияните си приятели, нали?). За пренасочването на съобщения вече бе споменато, но хубавото в случая е, че може да ползвате голяма част от възможностите на услугата и на компютър или смартфон. Сред включените опции ще бъде и записването на разговор. Самите записи могат да се управляват от предвидения за целта сайт, който ще наподобява работата на GMail с тази разлика, че през него ще слушате или теглите записаните от вас разговори или тези от гласовата ви поща.
Унифицирането на номера дава изключително предимство за запазване на вашата идентичност. При промяна на служебните, домашните или личните ви телефонни номера не е необходимо да ги изпращате отново на познатите си. Може просто да смените настройките във вашия Google Voice акаунт. Тази функция на системата я прави много удобна, а действието и като прокси до известна степен защитава и личната ви неприкосновеност.
Голяма сила се крие в интеграцията на Google Voice с други VoIP приложения. С абонамент за тази услуга може да получавате обаждания от потребители на Skype, Google Talk, Gizmo и други VoIP програми.
Както бе споменато цялото управление на услугата ще става онлайн. Там може да извършвате промяна на телефонните номера, създаване на групи и да управлявате получените гласови и смс съобщения.
Притежателите на смартфони имат също голямо предимство използвайки новия продукт на Google. Вече има приложения написани за разработваната от търсачката платформа Android, които могат да пренасочват изходящи обаждания чрез Google Voice номера, вместо през номера на SIM картата, като по този начин значително мога да се намалят разходите за телефония. Подобни телефони вече се продават официално и в България (например модела HTC Magic) и се очертават сериозна конкуренция на корпоративни апарати като BlackBerry или развлекателни устройства като iPhone на Apple.
Определено Google Voice ще бъде следващата стъпка в глобалната преносимост на номерата даваща възможност на бизнеса да комуникира и сключва сделки независимо от времето и локацията на партньорите. С помощта на Google номера ви ще може лесно да се извършват обаждания или изпращат кратки съобщения интуитивно и без да ви се налага да запомняте номерата на вашите познати. За момента остава загадка избора на номер и възможностите за допълнителното му персонализиране, като например избора на цифри. В уеб пространството се появиха известно количество ревюта с тестове на новата услуга, които са повече положителни, макар че когато отговаряте на обаждането често от отсрещната страна виждат истинския номер, който стои зад Google Voice. Въпреки това възможността чрез един уеб акаунт да управлявате централизирано телефонията си независимо дали ползвате компютър за гласови конференции, смартфон или обикновен телефон е наистина удобна и ценна за много хора. Изпращането на безплатни кратки съобщения от Интернет, предоставянето на един номер за всички познати, пренасочването на разговори и използването на трети приложения за намаляване на разходите прави Google Voice привлекателен, и за всякакви цели.
Единственото, което за момента ме притеснява са възможностите за подслушване на VoIP протокола или проникването във вашия акаунт, където ако сте романтици може да държите много лични данни. Разбира се от Интернет гиганта ще направят всичко възможно за да предоставят поредната качествена услуга на своите потребители.
Повече информация по темата за Google Voice очаквайте понеделник (27 юли 2009) в новия брой на NewBusiness.bg.

вторник, 7 юли 2009 г.

Помощ по програма Еразъм Мундус

Еразъм Мундус е програма за сътрудничество и мобилност в областта на висшето образование. С нейна помощ студентите от различни европейски държави могат да учат в чужбина опознавайки културата и традициите на избраната страна. Ако се интересувате от европейската програма за обмен на студенти, може да се възползвате от новосформираната в България мрежа. Повече информация за Erasmus Student Network на страниците на Кариери или на техния сайт.

сряда, 1 юли 2009 г.

Opera Unite за съвместна работа и споделяне на файлове онлайн

Норвежката компания Opera, стояща зад едноименния браузър, наскоро демонстрира последната си реализация в областта на облачната обработка на данни и уеб-базираните приложения Opera Unite. Технологията зад Opera Unite е поставянето на семпъл компактен сървър в браузъра, който позволява споделянето на данни и ползването на редица услуги. С тази форма на сътрудничество не е необходимо да губите време за да обменяте информация с колеги и партньори, защото може изключително лесно и удобно да я споделите от своя компютър, вместо да я качвате на друг сървър.
За момента Opera Unite се предлага в специална версия на Opera 10 браузъра достъпна за сваляне от Opera Labs. Всички Opera Unite услуги работят директно в браузъра. За да ползвате системата трябва да сте абонати за останалите услуги предоставяни от Opera като My Opera или Opera Link. Регистрацията е безплатна, при което със същото Opera ID се оторизирате за да стартирате Opera Unite. Услугите работят на всички платформи поддържани от браузъра, включително Windows, Unix, и Mac.
Използвайки дадена опция вие осигурявате директен уеб достъп до вашето устройство, което позволява на други потребители да разглеждат споделеното от вашия компютър съдържание през техния браузър, който не е задължително да е Opera.

В момента има активирани няколко основи Opera Unite услуги:
Споделяне на файлове
Сигурно споделяне на файлове от вашия персонален или служебен компютър (лаптоп) само за броени секунди - без да се налага да ги качвате на друг сървър. Файловете остават при вас. За целта трябва просто да изберете папката в която се намират файловете за споделяне. След това Opera Unite ще генерира директна хипервръзка към тази папка. Давайки връзката на вашите приятели вие споделяте файловете без да ги предоставяте на допълнителни уеб сървъри.

Уеб сървър
Тази опция може да бъде оценена от активните създатели на уеб съдържание. Ако работите в областта на уеб дизайна и трябва да представите проект на ваш клиент Opera Unite уеб сървър ви предоставя необходимата инфраструктура да демонстрирате възможностите на уеб сайтове разработвани на вашия компютър. Отново единственото което трябва да направите е да изберете директорията където се намира вашия проект, и да я споделите раздавайки генерирания от Opera Unite уеб адрес. Opera Unite автоматично разпознава index файловете и пресъздава съдържанието на директорията като уеб сайт.

Мултимедиен плейър
С тази функция никога не е било по-лесно стартирането на собствено онлайн радио. Възможността да имате достъп до вашите MP3 файлове и плейлисти от всяка машина е изключително полезна. След избора на папка съдържаща вашият списък с песни генерирания от Opera Unite адрес ви позволява да ги слушате на всеки модерен уеб браузър. Комбинирайки тази възможност с вградените в мобилните телефони и PDA устройства браузъри вие можете да слушате и представяте аудиоконференции, интервюта и подкаст емисии буквално навсякъде. Налице са три различни нива за достъп до музиката:
Public: всеки има право на достъп без парола.
Limited: може да се разглежда от приятели и колеги, ако сте им дали избраната от вас парола.
Private: само вие може да разглеждате съдържанието.

Споделяне на снимки
Твърдението, че една снимка струва много повече от хиляда думи е доста добре осъзнато от екипа на Opera. С тази услуга споделянето на снимки директно от вашия компютър без да ги качвате някъде онлайн ви дава още една възможност за контрол върху тяхното съдържание. Допълнително посочвайки директорията с вашите планове и чертежи или просто снимки от морето, Opera Unite ще генерира мини-изображения на вашите фотоси за по-бързо разглеждане. Щракайки върху тях директно получавате снимката с оригиналната резолюция.

The Lounge
Под това име се предоставя едноличен чат сървър работещ на вашия компютър. Вашите приятели и партньори могат да получат достъп до него посредством генерирания уеб линк, без да е необходимо да се логват в друга мрежа за размяна на съобщения. В зависимост от настройката на опциите по сигурността може да дадете парола за достъп до частната ви чат стая единствено на тези с които искате да комуникирате. Това води до две основни предимства пред останалите методи за комуникация - разговорите са в определен времеви интервал и подслушването им е доста по-трудно от трета страна. Няма опасност съобщенията да преминат през други сървъри и да останат в техните журнални файлове. Не е и необходимо да се връзвате към други мрежи като ICQ, AOL, Live Messenger, Skype и да споделяте лична информация за вас с вашите бизнес партньори и клиенти. Не случайно работещите на свободна практика имат по няколко регистрации за подобни услуги - за бизнес цели и за приятели. С услугата Opera Unite Lounge вече не е необходимо да помните данните за няколко акаунта.

Fridge
Идеята на тази услуга е да оставяте бележки на виртуалните хладилници на вашите приятели. Споделяйки връзката с тях може да получавате бележки и напомняния от колеги, семейството и приятели в реално време. Отново изключително идейно хрумване позволяващо ви сигурно да обменяте информация без тя да минава през пощенски акаунти или други сървъри. По подразбиране могат да се оставят до 25 съобщения, като съществува и опция за промяна на лимита.

Поглед към сигурността
От доста време Opera се слави като един от най-сигурните браузъри в уеб пространството. Въпреки че не притежава открития изходен код на Firefox, мнозина специалисти по сигурността препоръчват ползването на Opera. Самите услуги обединени под шапката на Unite работят в отделна област, където само файловете и папките, които сте споделили могат да бъдат разглеждани. Нищо друго на вашия компютър не може да бъде разглеждано отвън. Трябва обаче да сте сигурни че когато споделяте папка на вашия компютър йерархията в нея е също видима. Ако имате поддиректории, те също стават споделени. Опасността от подслушване и пробиване на паролата ви могат да засегнат само съдържанието на вашия My Opera акаунт и папките които сте споделили през Opera Unite. Кракерите няма да имат възможност да разглеждат целия ви диск или да правят промени по съдържанието в него. Шанса да подслушат паролата ви за My Opera е същият както и шанса да ви засекат паролата на корпоративен сайт за споделяне на файлове. При първия случай обаче, като изключите програмата си, похитителите нямат достъп до споделеното съдържание, докато при втория, докато съобщите на съответния екип, данните ви от сървъра може да са изтрити или променени.
Повече информация може да намерите във втори брой на NewBusinessBG!

Стартиране на Windows XP програми и игри под Windows 7

Windows XP Mode за новия Windows 7 ви позволява да инсталирате и работите с повечето приложения написани за Windows XP, директно на новата ви операционна система. Идеята е да се демонстрират възможностите на технологията за виртуализация Windows Virtual PC, която осигурява виртуален Windows XP (Professional Service Pack 3) десктоп работещ върху новия Windows. Освен за пускате програми, може да ползвате XP Mode и за играене на игри под Windows 7. Обемния пакет може да бъде изтеглен от сайта на Microsoft.