събота, 26 септември 2009 г.

Google Chrome OS е базирана на SUSE

Вече е достъпна за сваляне ранна версия на това, което трябва да бъде операционната система на Google. Изглежда обаче, че това не е официалната версия а GNU/Linux дистрибуция с инсталиран браузъра на Google - а именно Chrome.
Новата система е изградена на базата на SUSE Studio - инструмент за създаване на специфични версии на база Linux ядрото. С помощта на студиото може да изберете какви програми да включва вашата собствена дистрибуция и да генерирате диск с тях.
В момента Google Chrome OS e достъпна както като ISO файл, така и във варианти за виртуализиращите приложения VirtualBox и VMware Player, с помощта на които може да тествате системата без да я инсталирате (инструкции за инсталиране тук).
За графична среда Chrome OS ще използва GNOME 2.24.
Повече информация може да се открие на официалния сайт или да се следи блога на браузъра, върху който се изгражда цялата операционна система. Остава да се надяваме, че тя няма да следи потребителите както правеше Chrome навремето. Иначе не виждам смисъл да се предпочете Google Chrome OS вместо OpenSUSE.

неделя, 20 септември 2009 г.

Открийте вашия подарък сега

Случвало ли ви се е да сте поканени на рожден или имен ден и да се чудите какво да подарите на човека отсреща? Много често това е съпроводено с губене на време за мислене и безкрайни разговори по skype и icq с приятелите ви за съвети. Твърде често даваните ви отговори обаче са толкова тривиални, че като направите равносметка излиза, че е минал над половин работен ден в празни чатове за стандартни подаръци.
Липсата на идеи е сериозно предизвикателство, но мрежата се опитва да даде адекватен отговор и на него. В България има няколко сайта за разглеждане и избор на подаръци, като Dar.bg, Подаръци.бг. Дори да не поръчате дар от там, поне може да откриете нещо, което да ви хване окото.
Един от предпочитаните от мен сайтове е магазина Без Паника, в който наистина има любопитни предложения. Красиви букети пък може да поръчате от Party Flowers.
Истинския подарък обаче е този да виждате радостта в очите на човека, който сте зарадвали. Затова много се зарадвах като открих супер готиния сайт Подарявам. Идеята му е страхотна - вместо да изхвърляте старите и ненужни вещи, каквито със сигурност притежавате, може да се замислите дали няма да са полезни на някой друг и да му ги подарите. Разбира се може да поискате и подарък, ако не може да си позволите да притежавате нещо. Има време за дядо Коледа, но за сметка на това мрежата работи денонощно :-P

четвъртък, 10 септември 2009 г.

Динозаврите никога не изчезват!

Изключително много се зарадвах на обновлението на БНР (ново лого) и нов бранд (както е модерно да се казва) за бТК.
Тези две институции със сигурност са станали перманентен спътник на българското общество през неговото развитие от миналия век, чак до наши дни. Нямам нищо против обновлението - напротив смятам, че именно това е начина неща да отговарят на своето време и да бъдат полезни и придаващи стойност към съответни социални групи и обществото като цяло. За съжаление в последните години тези институции загубиха голяма част от ореола си на единствена инстанция. И докато БНР не знайно как продължава да е незаменима медия за родените в миналия век, то при бТК (пардон VIVACOM), нещата не са толкова готини.
Българската Телекомуникационна Компания бе печеливш продукт, раздържавен за малко според мен постъпления в държавния бюджет. Когато смениха логото си преди време компанията се опита да запази доста разклатените си позиции в телекомуникационния бизнес с доста монополни практики, в което разбира се няма нищо лошо за акционерите.
Доколкото ми е известно нейното звено за мобилни комуникации Vivatel, така и не успя да излезе на печалба, въпреки това си има стабилна база от потребители и то не напразно. Vivatel, вече VIVACOM има покритие където голяма част от другите оператори нямат (това важи на странни места и за останалите играчи на пазара) и най-изгодните тарифни планове за мобилни услуги в мрежата на мобилния оператор с използване на Интернет трафик.
Идеята за новата компания насочена към клиентите - VIVACOM, обединяваща бТК, Vivatel и изключително успешния бранд с рибока 2Be е отлична! Да се надяваме, че и реализацията ще бъде такава. Повече за обединението може да се прочете в много медии, но лично аз останах приятно изненадан от посещението си на новия сайт на компанията.
Най накрая с услугата VivaSMS има опция да изпращате напълно легално безплатни текстови съобщения от сайта на компанията към приятелите си. Това беше наистина важна услуга, която много млади (или стиснати) хора ползват и която сериозно липсваше в портфолиото на VIVACOM (не разбрахте ли бТК+Vivatel+2Be = VIVACOM).
Динозаврите не изчезват!

неделя, 6 септември 2009 г.

Google Apps - най-добрите услуги за домейна ви

Пакета от приложения Google Apps Standard Edition, който е безплатен за употреба предлага доста богати възможности сред които създаването на електронна поща, собствен сайт, и съвместно ползване на календар и споделяне на документи за вашия домейн. Единствено трябва да регистрирате такъв в Интернет и за вашето запазено име може да включите редица услуги, които да го направят полезно и посещавано, не само от вас, но и от другите.
Сред приложенията включени в стандартния пакет на Google Apps са Google Sites, Gmail, Google Docs, Google Calendar, Google Talk и достъп до тях през мобилни устройства. Google Apps Standard Edition ви позволява да създадете мини общество с до 50 потребителски акаунти, които да раздадете на вашите приятели и познати и да ползвате заедно за съвместна онлайн обработка на информацията.
Споделянето е основната идея, която обединява различните услуги. То ви позволява да дадете пълен контрол за другите потребители до задачите от вашия календар, електронната ви поща или онлайн документите създадени в офис пакета.
Когато решите да не ползвате услугите на търсещата машина може да мигрирате безпроблемно към офлайн приложения, като експортирате документите си в различни формати като Microsoft Office, OpenOffice.org, PDF, да изтеглите пощата си в произволен клиент, а задачите от календара в Mozilla Sunbird. Интеграцията на Google Calendar и Gmail дава възможност например събитие от календара да бъде пренасочено към пощата, която от своя страна да ви изпрати смс съобщение, така че да не пропуснете събитието дори да нямате достъп до Интернет. Тази функционалност работи и с мобилните оператори в нашата страна при това е напълно безплатна за употреба.
Използването на подобни онлайн приложения до голяма степен улеснява комуникацията и сътрудничеството между приятелите или колегите. Приложенията от пакета Google Apps могат да се ползват от произволна операционна система и уеб браузър. За улеснение на мобилните потребители съществуват и техни версии пригодени за употреба на различни устройства като Blackberry, iPhone, моделите използващи платформата Android и други смартфони. Потребителите на PDA устройства могат да се възползват от приложението Google Sync, което позволява синхронизиране на Google Calendar и контактите с произволен модел поддържащ Microsoft Exchange ActiveSync като например Windows Mobile асистентите или iPhone.

Чат с ICQ и AIM през Gmail

Наскоро разбрах, че от доста време съществува опция да говорите с вашите ICQ или AIM потребители, директно през джимейл пощата ви. Това става възможност благодарение на OpenAIM технологията.
Изглежда, че комуникационните гиганти наистина има за какво да са загрижени относно технологията Google Voice и Google Wave, които ще позволят на всеки да комуникира с всеки единствено благодарение на Интернет. Това е изключително добра новина за всички обикновени хора и изглежда смесването на технологиите ще бъде следващото голямо нещо в човешкото развитие, което би трябвало да доведе до невъобразим напредък. Или пък ще дойде края на летоброенето и очакваното ново начало...
Предстои да видим.