вторник, 23 август 2011 г.

Gtalklet - Google Talk във всеки Chrome таб


Онлайн интерфейса на Google Talk е достатъчен за онлайн работа, но доста често е досадно да превключвате към Gmail или iGoogle за да четете и отговаряте на новите съобщения. Новото разширение за Chrome Gtalklet ще добави Gtalk разширение към сайтовете които разглеждате за да не превключвате постоянно между различните табове. Може да блокирате разширението да не се показва за определени сайтове от неговите настройки. Единственият му недостатък е че за момента не работи с Google Apps акаунти.

понеделник, 22 август 2011 г.

Качване на файлове в Dropbox чрез FileStork


FileStork е нова онлайн услуга, която допълнително улеснява потребителите на Dropbox. С нейна помощ може да изпращате заявки за качване на файлове на ваши приятели или познати, които нямат акаунти в Dropbox. Благодарение на Файловият щъркел те ще получат възможност лесно и сигурно да качват файлове директно във вашият DropBox акаунт. За да ползвате FileStork не е нужно да се регистрирате наново, системата работи с паролата ви за Dropbox. Като допълнително ниво на сигурност може да защитите линковете със заявки с парола, така че само тези които я знаят да могат да качват файлове в акаунта ви.
Сравнение възможностите за съхраняване на данни онлайн между Dropbox и други подобни услуги тук.

понеделник, 15 август 2011 г.

Как да открием изгубен или откраднат Android телефон


За Android устройствата има много и различни приложения. Някои от тях определено са зловредни, затова има и редица антивирусни и защитни програми. В голяма част от тях има и проследяване на вашият телефон. Ако си инсталирате такава програма в случай че загубите или забравите някъде смартфона си може лесно да го откриете (стига да не му е паднала батерията). Обикновено през удобен уеб интерфейс изисквате запитване към телефона си къде се намира и веднага получавате отговор.
Прогрмата която ползвам за защита е разработка на Lookout. Наскоро те пуснаха ново приложение кръстено Plan B, което ви позволява да откриете вашият android смартфон без да сте инсталирали предварително каквато и да било програма на него. Как става това? Стига телефонът ви е да е включен и да има достъп към мрежата с вашият профил в Android Market инсталирате програмата дистанционно. Plan B автоматично ще ви изпрати координаните на телефона ви. Не е нужно да я настройвате, да създавате акаунт или да правите каквото и да било - просто проверете в Gmail. Приложението ще проследи телефона за 10 мин. След това може да пращате смс съобщения към вашият номер с текст "Locate" за да получите нови координати.
Отлично решение ако не сте придобили телефона от договор с мобилен оператор или не знаете неговият IMEI номер.

сряда, 10 август 2011 г.

Crypto.cat криптиран чат за браузъри

Ако искате да комуникирате сигурно с някой ваш познат, но нямате нужните знания за това как да го направите или нямате възможност да инсталирате и ползвате допълнителен софтуер Crypto.cat е отлично решение за вашите цели.
Как работи - просто посещеавате сайта с произволен браузър (макар че работи най-добре с Chrome и Mozilla Firefox) и ползвате криптирана стая за еднократна употреба. Потребителите които ще общуват трябва да въведат еднакво име на стаята, както и еднаква парола (която само те знаят) за криптографския ключ за да си осигурят сравнително непроследима комуникация. Всеки може да влезе в общата стая, но само хората с ключ могат да четат кодираните съобщения.

Ето и видео как работи цялата схема:

Синхронизиране на Facebook, Google+ и Twitter с разширение за Chrome

Разработката на tech.fructose - Publish sync for google+ & facebook (Green Edition) е нова добавка за Chrome браузърите, която позволява да синхронизирате съобщенията си между вашите Facebook, Plurk, Google+ и Twitter акаунти. За да работи то естествено трябва да предоставите достъп до акаунтите си на създателите на разширението. Безплатната добавка поддържа споделяне на статии, видео, снимки и линкове. Освен това поддържа възможност да споделяте публично съдържание от Google+ към други онлайн услуги като Linkedin, Digg, Myspace, Facebook, Twitter и други.

HTTPS Everywhere 1.0 криптиране на онлайн връзката за Firefox


HTTPS Everywhere е добавка за Firefox, която ползва криптирана връзка на сайтове които поддържат такава. Това означава че дори да ви подслушват докато сте онлайн при използването на криптирана връзка доста трудно ще разберат какво всъщност правите в мрежата. Добавката е създадена в сътрудничество между The Tor Project и Electronic Frontier Foundation.
HTTPS Everywhere се разпространява под GNU General Public License, version 2 лицензията. За разглеждане на изходния код и инсталация посетете страницата и.