сряда, 22 юли 2009 г.

Google Voice практично използване на телефония

Гласът на Google представлява безплатна (за момента така е планирана да стартира) онлайн базирана услуга, използваща Интернет телефония за свързване на вашите телефони съвместно. Най-вероятно всеки от вас ползва услугите на повече от един оператор в България заради по-изгодните тарифи за разговори вътре в мрежите на избрания телеком. С активирането на Google Voice акаунта ви ще разполагате с един номер, който може да давате на вашите познати, приятели, колеги и партньори. С него разговорите и изпращането на SMS съобщения на територията на САЩ ще бъдат безплатни, а към останали номера, които се водят международнати цената ще започва от порядъка на 0.01 долара за минута (в зависимост от дестинацията). До тук нищо интересно бихте си помислили - Skype и Gizmo платформите отдавна предлагат подобни услуги.
Сред допълнителните възможности, които ще се предоставят на потребителите са пренасочване на гласова поща, блокиране на нежелани номера и управление на SMS съобщенията.
Google телефонния ви номер (получен при регистрацията) е като всеки нормален телефонен номер с тази разлика, че не е вързан към определена сим карта или локация както са фиксираните телефони. Целта е когато някой ви се обади да се свърже с вашия Google номер, като по този начин хората няма да се чудят дали да ви търсят на работа, у дома, или на мобилния ви номер. С него имате възможност да създавате адресни книги с различни телефонни номера и да ги насочвате в зависимост от желанията си към телефона, който ползвате в момента. Може да пренасочите обажданията и към всички телефони които разполагате така че да вдигнете този, който е най-близо до вас. Ако не искате да ви безпокоят определени номера може да ги насочите и към гласовата си поща. След няколко подобни позвънявания досадните ви партньори може би най-накрая ще си научат урока, и ще престанат да ви безпокоят за щяло и нещяло. Гласовата поща може да бъде прослушана от произволен телефон, от компютъра или ако нямате възможност да я чуете, може да я прегледате като текст на компютъра (за момента се планира поддръжка на английски език, като тази опция не работи идеално). Управлението на пренасочването става както на базата на номер който ви търси, така и на принадлежност на номера към определена група. Например може да пренасочвате приятелите ви да звънят на домашния стационарен телефон и мобилния ви апарат, а колегите единствено към служебния ви фиксиран или мобилен номер. Допълнително настройките позволяват определянето и на времева зона. В случай, че не искате никой да ви безпокои от два до пет след обяд, или вечер след десет може да изключите пренасочването към личния ви мобилен номер. Google Voice позволява да превключвате между разговори, които получавате едновременно от различни номера, различни приветствия на гласовата поща, в зависимост от номера, който ви звъни (не искате колегите да чуят идиотския запис, които сте направили с пияните си приятели, нали?). За пренасочването на съобщения вече бе споменато, но хубавото в случая е, че може да ползвате голяма част от възможностите на услугата и на компютър или смартфон. Сред включените опции ще бъде и записването на разговор. Самите записи могат да се управляват от предвидения за целта сайт, който ще наподобява работата на GMail с тази разлика, че през него ще слушате или теглите записаните от вас разговори или тези от гласовата ви поща.
Унифицирането на номера дава изключително предимство за запазване на вашата идентичност. При промяна на служебните, домашните или личните ви телефонни номера не е необходимо да ги изпращате отново на познатите си. Може просто да смените настройките във вашия Google Voice акаунт. Тази функция на системата я прави много удобна, а действието и като прокси до известна степен защитава и личната ви неприкосновеност.
Голяма сила се крие в интеграцията на Google Voice с други VoIP приложения. С абонамент за тази услуга може да получавате обаждания от потребители на Skype, Google Talk, Gizmo и други VoIP програми.
Както бе споменато цялото управление на услугата ще става онлайн. Там може да извършвате промяна на телефонните номера, създаване на групи и да управлявате получените гласови и смс съобщения.
Притежателите на смартфони имат също голямо предимство използвайки новия продукт на Google. Вече има приложения написани за разработваната от търсачката платформа Android, които могат да пренасочват изходящи обаждания чрез Google Voice номера, вместо през номера на SIM картата, като по този начин значително мога да се намалят разходите за телефония. Подобни телефони вече се продават официално и в България (например модела HTC Magic) и се очертават сериозна конкуренция на корпоративни апарати като BlackBerry или развлекателни устройства като iPhone на Apple.
Определено Google Voice ще бъде следващата стъпка в глобалната преносимост на номерата даваща възможност на бизнеса да комуникира и сключва сделки независимо от времето и локацията на партньорите. С помощта на Google номера ви ще може лесно да се извършват обаждания или изпращат кратки съобщения интуитивно и без да ви се налага да запомняте номерата на вашите познати. За момента остава загадка избора на номер и възможностите за допълнителното му персонализиране, като например избора на цифри. В уеб пространството се появиха известно количество ревюта с тестове на новата услуга, които са повече положителни, макар че когато отговаряте на обаждането често от отсрещната страна виждат истинския номер, който стои зад Google Voice. Въпреки това възможността чрез един уеб акаунт да управлявате централизирано телефонията си независимо дали ползвате компютър за гласови конференции, смартфон или обикновен телефон е наистина удобна и ценна за много хора. Изпращането на безплатни кратки съобщения от Интернет, предоставянето на един номер за всички познати, пренасочването на разговори и използването на трети приложения за намаляване на разходите прави Google Voice привлекателен, и за всякакви цели.
Единственото, което за момента ме притеснява са възможностите за подслушване на VoIP протокола или проникването във вашия акаунт, където ако сте романтици може да държите много лични данни. Разбира се от Интернет гиганта ще направят всичко възможно за да предоставят поредната качествена услуга на своите потребители.
Повече информация по темата за Google Voice очаквайте понеделник (27 юли 2009) в новия брой на NewBusiness.bg.

Няма коментари: