сряда, 1 юли 2009 г.

Opera Unite за съвместна работа и споделяне на файлове онлайн

Норвежката компания Opera, стояща зад едноименния браузър, наскоро демонстрира последната си реализация в областта на облачната обработка на данни и уеб-базираните приложения Opera Unite. Технологията зад Opera Unite е поставянето на семпъл компактен сървър в браузъра, който позволява споделянето на данни и ползването на редица услуги. С тази форма на сътрудничество не е необходимо да губите време за да обменяте информация с колеги и партньори, защото може изключително лесно и удобно да я споделите от своя компютър, вместо да я качвате на друг сървър.
За момента Opera Unite се предлага в специална версия на Opera 10 браузъра достъпна за сваляне от Opera Labs. Всички Opera Unite услуги работят директно в браузъра. За да ползвате системата трябва да сте абонати за останалите услуги предоставяни от Opera като My Opera или Opera Link. Регистрацията е безплатна, при което със същото Opera ID се оторизирате за да стартирате Opera Unite. Услугите работят на всички платформи поддържани от браузъра, включително Windows, Unix, и Mac.
Използвайки дадена опция вие осигурявате директен уеб достъп до вашето устройство, което позволява на други потребители да разглеждат споделеното от вашия компютър съдържание през техния браузър, който не е задължително да е Opera.

В момента има активирани няколко основи Opera Unite услуги:
Споделяне на файлове
Сигурно споделяне на файлове от вашия персонален или служебен компютър (лаптоп) само за броени секунди - без да се налага да ги качвате на друг сървър. Файловете остават при вас. За целта трябва просто да изберете папката в която се намират файловете за споделяне. След това Opera Unite ще генерира директна хипервръзка към тази папка. Давайки връзката на вашите приятели вие споделяте файловете без да ги предоставяте на допълнителни уеб сървъри.

Уеб сървър
Тази опция може да бъде оценена от активните създатели на уеб съдържание. Ако работите в областта на уеб дизайна и трябва да представите проект на ваш клиент Opera Unite уеб сървър ви предоставя необходимата инфраструктура да демонстрирате възможностите на уеб сайтове разработвани на вашия компютър. Отново единственото което трябва да направите е да изберете директорията където се намира вашия проект, и да я споделите раздавайки генерирания от Opera Unite уеб адрес. Opera Unite автоматично разпознава index файловете и пресъздава съдържанието на директорията като уеб сайт.

Мултимедиен плейър
С тази функция никога не е било по-лесно стартирането на собствено онлайн радио. Възможността да имате достъп до вашите MP3 файлове и плейлисти от всяка машина е изключително полезна. След избора на папка съдържаща вашият списък с песни генерирания от Opera Unite адрес ви позволява да ги слушате на всеки модерен уеб браузър. Комбинирайки тази възможност с вградените в мобилните телефони и PDA устройства браузъри вие можете да слушате и представяте аудиоконференции, интервюта и подкаст емисии буквално навсякъде. Налице са три различни нива за достъп до музиката:
Public: всеки има право на достъп без парола.
Limited: може да се разглежда от приятели и колеги, ако сте им дали избраната от вас парола.
Private: само вие може да разглеждате съдържанието.

Споделяне на снимки
Твърдението, че една снимка струва много повече от хиляда думи е доста добре осъзнато от екипа на Opera. С тази услуга споделянето на снимки директно от вашия компютър без да ги качвате някъде онлайн ви дава още една възможност за контрол върху тяхното съдържание. Допълнително посочвайки директорията с вашите планове и чертежи или просто снимки от морето, Opera Unite ще генерира мини-изображения на вашите фотоси за по-бързо разглеждане. Щракайки върху тях директно получавате снимката с оригиналната резолюция.

The Lounge
Под това име се предоставя едноличен чат сървър работещ на вашия компютър. Вашите приятели и партньори могат да получат достъп до него посредством генерирания уеб линк, без да е необходимо да се логват в друга мрежа за размяна на съобщения. В зависимост от настройката на опциите по сигурността може да дадете парола за достъп до частната ви чат стая единствено на тези с които искате да комуникирате. Това води до две основни предимства пред останалите методи за комуникация - разговорите са в определен времеви интервал и подслушването им е доста по-трудно от трета страна. Няма опасност съобщенията да преминат през други сървъри и да останат в техните журнални файлове. Не е и необходимо да се връзвате към други мрежи като ICQ, AOL, Live Messenger, Skype и да споделяте лична информация за вас с вашите бизнес партньори и клиенти. Не случайно работещите на свободна практика имат по няколко регистрации за подобни услуги - за бизнес цели и за приятели. С услугата Opera Unite Lounge вече не е необходимо да помните данните за няколко акаунта.

Fridge
Идеята на тази услуга е да оставяте бележки на виртуалните хладилници на вашите приятели. Споделяйки връзката с тях може да получавате бележки и напомняния от колеги, семейството и приятели в реално време. Отново изключително идейно хрумване позволяващо ви сигурно да обменяте информация без тя да минава през пощенски акаунти или други сървъри. По подразбиране могат да се оставят до 25 съобщения, като съществува и опция за промяна на лимита.

Поглед към сигурността
От доста време Opera се слави като един от най-сигурните браузъри в уеб пространството. Въпреки че не притежава открития изходен код на Firefox, мнозина специалисти по сигурността препоръчват ползването на Opera. Самите услуги обединени под шапката на Unite работят в отделна област, където само файловете и папките, които сте споделили могат да бъдат разглеждани. Нищо друго на вашия компютър не може да бъде разглеждано отвън. Трябва обаче да сте сигурни че когато споделяте папка на вашия компютър йерархията в нея е също видима. Ако имате поддиректории, те също стават споделени. Опасността от подслушване и пробиване на паролата ви могат да засегнат само съдържанието на вашия My Opera акаунт и папките които сте споделили през Opera Unite. Кракерите няма да имат възможност да разглеждат целия ви диск или да правят промени по съдържанието в него. Шанса да подслушат паролата ви за My Opera е същият както и шанса да ви засекат паролата на корпоративен сайт за споделяне на файлове. При първия случай обаче, като изключите програмата си, похитителите нямат достъп до споделеното съдържание, докато при втория, докато съобщите на съответния екип, данните ви от сървъра може да са изтрити или променени.
Повече информация може да намерите във втори брой на NewBusinessBG!

Няма коментари: