вторник, 3 ноември 2009 г.

Най-яките клиенти за Twitter


Twitter манията от доста време пропива цялата мрежа. Ако не сте и се поддали е въпрос на време да го сторите. Микроблогинг платформата е страхотен източник за бързи новини, и незаменим канал за комуникация. Не напразно дори протестиращите в Иран го ползват за да покажат на света обстановката в страната си.
Може да следите хармонията на славейчетета както за сериозни бизнес новини - например българското издание за предприемачи NewBusiness.bg, така и за забавление - поне 44 порно звезди използват Twitter.
Хубаво е и да ви е удобно докато преглеждате новостите. За целта ви трябва клиент за Twitter.



Дали ще ползвате онлайн приложение или офлайн такова няма никакво значение. С цялата си наглост ще прекопирам класацията на Lifehacker за най-добрите Twitter клиенти.

  • Brizzly (Онлайн, безплатен)
Brizzly е безплатен онлайн инструмент който прави Twitter и Facebook да изглеждат доста по бизнес ориентирани. В него няма шарени и досадни бутони а интерфейса му е изключително изчистен и функционален. Картинките, видеоклиповете и пуснатите линкове са едновременно лесни и удобни за преглед. Единствения недостатък му е че ви трябва покана за да ползвате услугата. А такава може да намерите къде? Разбира се в Twitter.



  • TweetDeck (Windows/Mac/Linux/iPhone, безплатен)
TweetDeck е мощен инструмент за уеб 2.0 маниаците. С негова помощ може да следите едновременно Twitter, Facebook и Myspace. Може да ползвате приложението и с няколко различни акаунти - ако сте си направили такива за да участвате в онлайн игри ;-)

  • Seesmic (онлайн/Windows/Mac, безплатен)

Seesmic е също доста мощен инструмент за наглеждане на Twitter и Facebook акаунтите ви. Вариантите са да го ползвате през браузър (наподобява GMail) или инсталиран на десктоп. Десктоп версията ползва Adobe Air върви доста мазно и наистина има полезни опции за конфигурация. Например настройките позволяват да избирате какви събития да ви се показват с предимство. През клиента директно може да гледате голяма част от клипчетата публикувани в кратки линкове.


DestroyTwitter e компактен Twitter клиент наподобяващ чат програмите. Едноколонния му изглед по подразбиране ви позволява бързо да следите новостите.


Не е лоша идеята и да ползвате едно приложение като чат клиент и за да следите новостите в социалните мрежи Twitter и Facebook. Trillian Astra предлага тази възможност на своите потребители, като в същото време поддържа мрежите на ICQ, Skype, Google Talk и произволен Jabber/XMPP, AIM, Yahoo!, Windows Live, MySpace, Bonjour, IRC и дори POP3 и IMAP пощи. One client to rule them all ;-)



  • Blu (Windows, безплатен)
Blu е изключително артистичен Twitter клиент за Windows. Освен красивата природа на приложението обаче, то е напълно функционално. С негова помощ с лекота може да следите хилядите нови съобщения, да обновявате статуса си, да избирате любими tweet съобщения или да преглеждате заформилите се дискусии. Препоръчвам за всички дизайнери с Windows 7 или Vista.


  • sobees (Windows/Mac, безплатен)
sobees е агрегатор на социални мрежи използващ Silverlight технологията на Microsoft. С негова помощ може да съберете на едно място информацията от вашите приятели от различни социални мрежи, така че да преглеждате в общ поток новини, снимки, видео и други данни. Поддържаните мрежи са Facebook, Twitter, Friendfeed, YouTube, Flickr и произволни RSS онлайн емисии.



  • Mixero (Windows/Mac/iPhone, платен)
Mixero наистина е удобен Twitter клиент за хората, които ценят тяхното време. Стига да може да си го закупите от Apple Store ще го ползвате на Windows, Mac и разбира се iPhone-а ви :-P

  • Echofon / TwitterFox (Firefox/Mac/iPhone, безплатен)
Добавката за Mozilla Firefox е бърза и лесна за употреба. За съжаление прерастването и в комерсиален продукт с възможности за синхронизиране на iPhone изяде част от функционалността на приложението, което може да се открие само в платените версии.


  • Tweetie (Mac/iPhone, рекламен)
Tweetie е комерсиален клиент, който има и версия поддържана чрез реклами. Ако сте от баровците дали няколко хиляди лева за Mac или iPhone може да се насладите на подредени разговори и директни съобщения, да следите темите които ви интересуват и да запазвате любимите се резултати.

Няма коментари: