неделя, 31 януари 2010 г.

Освежете достъпа до мрежата с Google Public DNS

Понякога сайтовете ви се зареждат супер бавно? Или въобще не се зареждат? А често се случва и да откривате друг сайт на даден адрес. Атаките с отравяне на DNS записите не са сложни за реализация за запознатите с тях. Обикновените потребители от своя страна искат да ползват мрежата без да се налага да знаят толкова за технологията върху която тя е изградена.


Какво означава DNS?
Протокола DNS е основна част от уеб инфраструктурата без която се налага да помним IP адресите на всеки сайт за да го посетим. Когато посещавате дадена страница за първи път се прави проверка за IP адреса на сайта, след което той се кешира за определен период от време в локалните DNS сървъри (обикновено това са тези на интернет доставчика ви). Когато обаче пренасочвате адреса на даден сайт - например ако го качвате на нов хостинг, ще отнеме известно време преди да може да имате достъп до него по уеб адреса (ако знаете IP-то няма проблем). Това технологично време е необходимо за да се обновят записите в глобалната DNS система.

Как може да ви помогне Google Public DNS?
Услугата на Google - Public DNS ви предоставя допълнителни сървъри, които може да добавите като алтернативни, на тези дадени ви от доставчика. Настройки за инсталиране може да откриете тук. Използвайки тези сървъри, всички ваши Интернет програми ще бъдат пренасочвани от тях. По този начин може да постигнете няколко цели:

1 коментар:

jeyko каза...

НАЙ-ДОБРИЯ БЪЛГАРАСКИ ТЕХНИЕСКИ БЛОГ, а това с DNS-а, преди ползвах OpenDNS, но този на Гугъл(обиам Гугъл) е МНОГО по-добър!!!!