понеделник, 14 юни 2010 г.

Инсталиране на tinyproxy

Необходимостта да създам сигурна среда за браузване ме накара да потърся повече информация по темата за виртуалните тунели. Идеята ми беше да пусна прокси сървър на домашната машина, към която да се връзвам чрез пренасочване на портовете и да браузвам онлайн от нейната мрежа.
След известно търсене онлайн и тестване на няколко програми реших да ползвам tinyproxy за прокси сървър. Програмата е малък и бърз HTTP proxy daemon за POSIX операционни системи. Инсталацията би следвала да е стандартната описана в README файла, ./configure, make, make install.
За съжаление обаче като стартирах приложението, нищо не тръгна. Във /var/log/messages нямаше съобщение за грешки и процеса трябваше да работи, но такъв липсваше. Това което трябва да се направи за да тръгне приложението е да му се създадат директориите за log файлове и pid на процеса.
При мен това бяха /usr/local/var/log/tinyproxy и /usr/local/var/run/tinyproxy. След създаването им трябва да се сменят правата с тези, с които стартирате сървъра - например nobody.nogroup.
В конфигурацията пускам сървъра да работи на различен от порта по подразбиране и да слуша на локалния интерфейс (Allow 127.0.0.1). Тези настройки се намират в tinyproxy.conf файла. Добра идея е да се включи и следния код в LogRotate, за да не стават големи файловете:
# Rotate /usr/local/var/log/tinyproxy:
/usr/local/var/log/tinyproxy/tinyproxy.log {
weekly
create 0664 nobody nogroup
rotate 9
}

По този начин имате бързо решение за прокси, към което може да се връзвате. Използването на виртуални тунели с putty или ssh повишава защитата на вашата мрежа. Повече за браузване без да оставяте следи прочетете тук.

Няма коментари: