вторник, 8 февруари 2011 г.

За книгите - колко лесно е да си автор в 21 век

Ако XX век е бил векът на бързината и светкавицата, то XXI е векът на ултра скоростта и мега светкавиците. Какво ме вдъхнови да напиша това. Няколко неща с течение на времето. Напоследък все повече се появяват различни книги за сваляне в PDF формат. Да това е чудесно. Всеки може да бъде автор, а с приложения от рода на LibreOffice всеки може да бъде и собствен страньор (не ви трябва специалист предпечатна подготовка или опит с програми от рода на Adobe InDesign). И така имате идея за книга, какво ви пречи да седнете и да я напишете. Примери за подобни книги според мен ;-)

LinkedIn - социалните мрежи в полза на бизнеса - безплатна.

After the Software Wars - безплатна, може да се поръча на хартия от Amazon.

Don't Just Roll The Dice - безплатна.

Димитър Божанов - Кафе за събуждане. Безплатна първа глава ;)

Facebook Сигурност - безплатна след абонамент за онлайн емисиите на сайта.


Не съм подредил заглавията по някакъв ред, а просто те са причината да пиша този пост. Повечето книги са добри. Може да срещнете и откровени боклуци (не сред изброените, е сред многото подобни). Но начина по който вече се пишат книги е чудесен. Всеки може да бъде автор. От десет годишно дете, до университетски преподаватели с богат житейски опит. Стига да има кой да чете. Новите книги загатват за промяната към едно по-информирано и смислено общество. Като имаш възможност да избираш, решенията за развитието ти са изцяло твои. Дали обаче многообразието от книги не ни прави все по-безразлични към това удоволствие? Колко от познатите ви четат книги? Редовно? А колко от тях си купуват?

Например създателят на Фейсбук е отбелязал, че не чете книги. А и защо да го прави като може да извади есенцията от нещо по-кратко и смислено...

Няма коментари: