сряда, 29 юни 2011 г.

Google+ + плюс тинтири минтири


От доста време се носят слухове за социална мрежа на Google, дори един от техните шефове открито споменава, че са подценили революцията която Facebook като платформа предизвика. Предполагам че всички вече са се запознали с новата "социална мрежа" на Google - Google + (ако не сте има видео накрая на поста). И смятам да обясня защо според мен няма да е успешна...

Не виждам причина Google да измислят нова социална мрежа, при условие че имат такава и то не лоша - справка Orkut. Според добрата компания обаче това не е точно "социална мрежа" а опит да се придаде социален аспект чрез интегрирането на нови функции към вече съществуващи техни приложения. Разбира се Google са страхотни. Идеите им са добри. Имат невероятни продукти - предполагам много хора ще ползват и Google +. Аз се опитах да ползвам Google Wave, интегрирал съм Buzz с Twitter акаунта ми, не виждам причина и защо да не ползвам плюс. Само че това няма да убие Facebook, по начина по който сайта на Марк успя да измести MySpace в девета глуха. Преди години тийнейджърите имаха профили в MySpace, сега къде са? Във Фейса?

Защо Google няма да успее?
Ами просто и тяхното време отлетя. Историята се повтаря във времето. Първо IBM направиха революция с микрокомпютрите (сега персонални), после MicroSoft създадоха страхотен за времето софтуер за тях. След това Google революционизира начина по който ползваме Интернет. Apple направих подобно нещо с мултимедийните устройства за забавления или простите mp3 плейъри. Сега е времето на Facebook.

Google нямат свежа кръв и като една голяма корпорация, каквато несъмнено са станали могат единствено да растат като разнообразяват портфолиото си и придобиват нови компании. Пример: Google купиха Android Inc. през 2005 и сега тяхната операционна система има голям шанс да доминира пазара на мобилни устройства. Това е начинът - чрез придобиване на млади и иновативни компании.

MicroSoft изпусната Интернет революцията, така както и Google ще изпуснат онлайн социалната революция. И това не е страшно. И аз бих се радвал да ползвам един сайт за всичко - подобно на новото им търсене - What do you love?, но докато имам и един различен приятел който ползва AIM вместо Google Talk не мога да премина изцяло на техните услуги независимо от техническите им качества или лесната употреба.

Сега нещо полезно! Всички които искат да изкарат данните си от Google вече могат да го сторят. Благодарение на Takeout и Google Data Liberation вече може да експортирате повече от данните си в услугите на Google, за да си направите резервно копие или да ги прехвърлите на собствен сървър. Тази инициатива е повече от похвална!


Няма коментари: