сряда, 18 април 2012 г.

Файлове с разширение ACSM и какво да правим с тях

Случвало ли ви се е да си купите електронна книга за новото ви устройство и да получите ACSM файл с който да не знаете какво да правите? Ако това е така ето какво трябва да знаете накратко. Това са файлове които съдържат връзка към вашата книга онлайн. Те са пакетирани по този начин защото получавате книгата защитена с Adobe DRM права. Обикновено линковете съдържащи връзка към книгата онлайн са с определен срок на годност. Например ако си купите книга и получите ACSM файл и не я отворите до 24 часа, рискувате да се наложи да я поръчате отново (освен ако магазина ви не предлага опция за безплатно изтегляне на вече закупени заглавия). Идеята е не само книгата да е защитена но и връзката към нея да е валидна за определен период от време. Самите ACSM файлове се отварят с приложение наречено Adobe Digital Editions. Програмата се сваля безплатно от сайта на Adobe и има версии за Windows и Mac. Идеята е с нея да управлявате вашата легална онлайн библиотека. Всъщност тя изтегля кодирана с криптографски ключ Adobe PDF книга, която впоследствие не може да копирате на електронния си четец или да я отворите с обикновен софтуер за четене на PDF файлове. Единствената ви опция е да я четете през Adobe Digital Editions.
Разбира се може да премахнете защитата и да я прехвърлите на вашето устройство. За целта ви трябва софтуер от рода на PDF ePub DRM Removal. Тази програма ще премахне защитата на сваленията от ACSM линка PDF файл (който се намира в
C:\Users\username\Documents\My Digital Editions
на Windows 7) така че да може да си го отваряте на произволна операционна система или да си го копирате на вашият електронен четец.
Повече за премахване защитата на PDF файлове тук.

Няма коментари: