сряда, 18 април 2012 г.

Файлове с разширение ACSM и какво да правим с тях

Случвало ли ви се е да си купите електронна книга за новото ви устройство и да получите ACSM файл с който да не знаете какво да правите? Ако това е така ето какво трябва да знаете накратко. Това са файлове които съдържат връзка към вашата книга онлайн. Те са пакетирани по този начин защото получавате книгата защитена с Adobe DRM права. Обикновено линковете съдържащи връзка към книгата онлайн са с определен срок на годност. Например ако си купите книга и получите ACSM файл и не я отворите до 24 часа, рискувате да се наложи да я поръчате отново (освен ако магазина ви не предлага опция за безплатно изтегляне на вече закупени заглавия). Идеята е не само книгата да е защитена но и връзката към нея да е валидна за определен период от време. Самите ACSM файлове се отварят с приложение наречено Adobe Digital Editions. Програмата се сваля безплатно от сайта на Adobe и има версии за Windows и Mac. Идеята е с нея да управлявате вашата легална онлайн библиотека. Всъщност тя изтегля кодирана с криптографски ключ Adobe PDF книга, която впоследствие не може да копирате на електронния си четец или да я отворите с обикновен софтуер за четене на PDF файлове. Единствената ви опция е да я четете през Adobe Digital Editions.
Разбира се може да премахнете защитата и да я прехвърлите на вашето устройство. За целта ви трябва софтуер от рода на PDF ePub DRM Removal. Тази програма ще премахне защитата на сваленията от ACSM линка PDF файл (който се намира в
C:\Users\username\Documents\My Digital Editions
на Windows 7) така че да може да си го отваряте на произволна операционна система или да си го копирате на вашият електронен четец.
Повече за премахване защитата на PDF файлове тук.

вторник, 10 април 2012 г.

Запазване на всички снимки от Instagram

Instagram е безплатно приложение за споделяне на снимки с избрани ваши приятели между Android и iPhone мобилни устройства. Програмата обаче бе закупена от Facebook за около 1 милиард долара. Някои не са щастливи от факта и желаят да запазят снимките си. За целта може да ви е полезна онлайн услугата Instaport, която позволява да свалите всичките си снимки от акааунта в ZIP файл само с едно натискане на бутона на мишката. Достъпна на Instaport.me.

вторник, 3 април 2012 г.

Следене на онлайн трансфера в Windows с NetSpeedMonitor

NetSpeedMonitor e допълнителен аплет за Windows който показва статистика за скоростта на интернет трафика на дадено мрежово устройство. Приложението работи на Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista и Windows 7 и дава подобна детайлна информация подобно на iptraf за Linux системите. Приложението следи настоящата скорост на входящите и изходящите конекции и трансфера на данните. В допълнение към таблицата с връзките може да следите крайните TCP/UDP точки. Програмата не изисква допълнителни драйвери, безплатна е и има 64 битова версия.