вторник, 6 август 2013 г.

Какво се случва със сайтовете за бележки?

Напоследък нещо странно се случва със сайтовете за водене на бележки онлайн. Тези сайтове позволяват да си водите записки подобно на бележниците от 20 век, но с допълнителни опции. Например може да променяте бележките или да слагате напомняния включително по електронна поща или към програма за смартфон, ако ползвате такъв.
Ползвам подобни услуги, защото не мога да запомня елементарни неща. Като например телефонният ми номер. Ползвам ги от времето на Google Notebook. Спомняте ли си го?
Ползвали ли сте го? Аз го ползвах. Много ми допада идеята да си записвам разни неща, които да прегледам когато имам свободно време. Или просто да си направя списък за пазаруване.
Google прекратиха съществуването на Notebook услугата с идеята им че се дублира като функционалност (донякъде е така) с Google Docs Drive. Тогава експортирах бележките си към Evernote. Добре че имаше такава функционалност.
Когато си купих смартфон си намерих подходяща програма за водене на бележки. За мен това бе Astrid Tasks. Имаше възможност да праща събитията към Google Calendar, да ги синхронизира онлайн и да си добавяте напомняния. Като например не забравяй да се честитиш рождения ден на любимия си приятел. Преди няколко месеца с разочарование прочетох че Astrid Tasks са закупени от Yahoo! и спират поддръжката на Android приложението и услугата си. Тогава намерих Catch. Подобна функционалност, макар и не толкова добра реализация. Почнах да ползвам Catch. Сега обаче компанията е решила да се насочи в друга посока и спират услугата си?!
Тези дни трябваше да мигрирам данните си от Astrid и Catch към Wunderlist. За Astrid имаше лесна опция за импорт, макар да се загубиха голяма част от атрибутите на моите бележки - като например напомнянията. За Catch обаче няма.
Това което не разбирам е кой има полза да няма такива програми. Защо трябва да помним глупости и да занимаваме мозъка си с излишни данни вместо да се наслаждаваме на хубавите неща в живота?
Wunderlist е добра алтернатива, но функционалността за напомняния не е достатъчно развита. Evernote е твърде тежка за Android. Drive на Google също. Google Notes не е на задоволително ниво.
Може би бъдещето принадлежи на приложения от рода на Instapaper - създадено от един от основателите на Tumblr, което позволява да си запазвате сайтове за четене по късно. А какво стана с добрите стари бележници? Marissa Mayer?

1 коментар:

Unknown каза...

This is really interesting information for me. Thanks for sharing! - hotmail login