сряда, 6 август 2008 г.

Препоръки за кандидатстване в американски университети

В опита си да открия начин да продължа образованието си попаднах на куп интересни съвети за кандидатстване в американски висши учебни заведения. На страниците на един от фондовете, който инвестира в образованието посредством даване стипендии на подходящи кандидати, желаещи да получат световно призната диплома от престижен университет са подредени десет препоръки за успешно преминаване от ученически към студентски живот. Те са изключително добре подбрани и организирани за всички желаещи да учат в САЩ.
Но най-важните съвети според мен са три.
  • Първият и основен е да познавате добре езика на страната, в която желаете да продължите образованието си. Тук не става въпрос да се оправяте с компютъра, да слушате музика или да гледате филми на английски език (ако в примера използваме САЩ). Изключително важно е да задълбаете малко повече в желаният език за да не общуват с вас като с индианец и да не станете за смях. И ако тези два фактора не ви притесняват, то не трябва да се забравя че с посредствени познания, ще отпаднете още на първата цедка при кандидатстване, например ако се случи така че ви се обадят по телефона и не може да говорите смислено, или например бъркате she с he ;-)
Проучването на сериозни курсове, издаващи сертификати и запознаването с тях е основна стъпка към кандидатстването в чужбина. За английски език подобни изпити са TOEFL, ACT и SAT.
  • Вторият изключително важен съвет е внимателно да подберете университета в който желаете да следвате. Това че Харвард ви харесва, не означава веднага да си подадете документите в него. Направете внимателно проучване на културата, кампуса, условията, специалностите, таксите и всичко, за което се сетите предварително. Със сигурност ще пропуснете нещо важно, но с колкото повече информация разполагате, толкова по-добре може да направите вашият избор. Помислете върху следният пример:
Таксите в големите престижни университети са големи и трудно се влиза в тях, тъй като са желание за много студенти. Търсейки по-широк кръг информация за избраният от вас университет може да откриете начин да продължите в него на следващото ниво. Защо да давате хиляди долари за бакалавър в Харвард, като може да карате някъде другаде специалист за много по-малка сума и след това да вземете липсващите ви курсове и изпити, за да получите диплома от Харвард. Ако смятате да придобиете магистърска степен системата е същата. Нищо не пречи да учите в университет, който работи в тясно сътрудничество с желаният от вас след което да се прехвърлите.
  • Третото фундаментално правило е да се подготвите колкото е възможно по-рано. Всяко кандидатстване е свързано с дати, срокове, такси и задачи, които трябва да свършите успешно, за да преминете към следващата стъпка. Не оставяйте изпитите за последния възможен момент. Това е особено важно и ако кандидатствате за стипендия. Никой не може да ви гарантира, че ще получите стипендия, затова трябва да свършите всичко по безупречен начин, за да сте сигурни, че сте положили максимално количество усилия, за да осъществите мечтите си. В случай че не успеете да се класирате не губете надежди - има алтернативни варианти като например студентски заеми или работа за компания, която да плаща обучението ви докато работите за нея. Въпреки че звучи като интелектуално робство това не е така - знанието е сила, която всеки един от нас контролира или притежава, затова инвестицията в нея е най-правилната във всеки един момент.

Оригиналните съвети за планиране на обучението и намиране на стипендия за учене в американски колежи се намират на сайта на благотворителната организация Sallie Mae Fund.

Няма коментари: