неделя, 10 август 2008 г.

Crytek закупиха българското студио за видео игри Black Sea Studios


Разработчиците на FarCry присъединиха към своята компания независимият български създател на компютърни игри Black Sea Studios. Като част от привличането на млади кадри и развитието на корпорацията, придобиването на българския екип е поредното попълнение към тяхното портфолио. След създаването на сателитен офис в Киев, Украйна и ново студио за разработка на игри в Будапеща, Унгария, сега немските разработчици ще разполагат и с офис в София.
Crytek е компания за разработка и разпространяване на компютърни игри, основана през 1999 в Германия от трима братя, по произход турци. В момента за различните студия работят над 200 професионалисти в областта на компютърните игри. Crytek са известни най-вече с разработката на CryEngine и играта представяща възможностите на платформата FarCry. Последната им игра е фантастичният екшън от първо лице Crysis замислен като трилогия.
Black Sea Studios е независимо българско студио за разработка на компютърни игри, създадено от екипа стоящ зад едно от първите известни комерсиални български заглавия Цар. Самото студио има публикувана една игра - Knights Of Honor, представляваща уникална средновековна стратегия. Преди да бъдат закупени от Crytek, в Black Sea бяха на финалната права на разработката на вторият си сериозен проект - Worldshift - иновативна стратегия в реално време, развиваща се в един бъдещ апокалиптичен свят. Според много анализатори Worldshift ще бъде наистина отлична игра, но за съжаление има опасност да се появи заедно със соченият за фаворит и дългоочакван StarCraft II, което от своя страна може да доведе до по-малка популярност за българския продукт.
Да се надяваме, че закупуването на Black Sea от Crytek ще доведе само до положителни неща. От една страна българското студио ще разполага с повече финансови ресурси за успешно довършване на Worldshift и развитие на евентуални бъдещи проекти (Knights Of Honor II). Допълнително веднага ще могат да се ползват изградените връзки на Crytek с утвърдени имена в бранша като Electronic Arts, Ubisoft, NVIDIA, Intel, AMD, FMOD, Scaleform, Xoreax Software, Sparkasse Coburg и Rating Services.

Няма коментари: