събота, 6 септември 2008 г.

Екологията не е за всеки



Напоследък все повече се чуват мнения за край на екологичното движение, такова каквото е. Това може да е провокирано от прекаленото преекспониране на идеята, но лесно се обяснява най-вече чрез приемането на еволюционния принцип. Когато едно нещо се създава, то действа в системата за която е предвидена. Когато тя се промени, моделът също трябва да се промени за да бъде актуален и преди всичко адекватен.
Аз съм привърженик на малките стъпки. Никога не съм бил еко. Никога не съм бил природозащитник в истинския смисъл на думата. Природата може да се защитава сама. Тя е постоянно развиващ се организъм, надживял заврите и други форми на живот.
Това което правя е да не изхвърлям боклук в природата, който не може да се саморазгради без да замърсява. Изхвърлям хартия, която се разпада, но никога целофан или други опаковки. Нося ги до кофата, дори това да ми струва доста-минутен преход.
Всичките тези еко-мании са много готини (включително и партия Зелените), но основната им цел е да се извлече дивидент от една правилна на теория идея. В която разбира се няма нищо лошо.
На всички, които се смятат за еко-маниаци им препоръчвам да гледат филма Mine Your Own Business.
Преди месеци го имаше на DVD към вестник Капитал, със субтитри на български.
Не е правилно и полезно да се гледа на нещата едностранчиво.
Добри идеи винаги ще има, но трябва и желание за реализацията им. Пример за подобна инвестиция може да се открие тук.
Превръщането на стари селски имоти в семейни хотели е не само полезно, но и отговорно. Помислете си дали нямате забравена от бога вила в отдалечено село, която дори нямате време да посетите. След това се замислете нямате ли роднини в това село, които живеят там и имат възможност да я наглеждат така че да не я мислите. Тогава този евро проект е за вас!
С 200 хил. евро може да превърнете къщата на баба ви в малък хотел, който дори да ви носи приходи. Така няма да се притеснявате, че имота ви е безстопанствен и никой не го наглежда, ще запазите връзка с роднините си, като в същото време може да им осигурите и занимание. Три в едно, почти като при Нескафе ;-)
Следващия път когато мислите за еко, или за инвестиции, винаги се поставяйте и от другата страна...

Няма коментари: