неделя, 28 септември 2008 г.

Проблем със стартирането на cmd.exe (0xc0000142)

Напоследък в работата ми често се сблъсквам с трудности при стартирането на вградения команден интерпретатор в Windows XP. Това обикновено се получава или след прясна инсталация на корпоративната версия на Windows XP SP2 или SP3, или след инсталирането на Microsoft .Net 2.0 към описаните версии. Доста от опитите ми до момента не се увенчаваха с успех относно коригирането на проблема и често се налагаше преинсталиране на цялата операционна система от нулата. Командния интерпретатор ми е необходим за бързо изпълняване на задачи, а дори и да не ви се налага да го ползвате, той се употребява от други програми за стартиране на пакетни обработки. Например антивирусната програма ClamWin използва скрипт написан за командния интерпретатор на Windows за да обновява антивирусните си дефиниции.
С други думи това е основен елемент от всяка операционна система от Windows XP фамилията и неговото неправилно функциониране рано или късно може да доведе до проблеми.
След поредното изнервящо търсене на решение на грешката Application failed to initialize properly (0xc0000142) при стартиране на cmd.exe с изненада установих че от Microsoft са пуснали поправка.
Описание на ситуацията и негово решение може да се открие в страниците за поддръжка на Microsoft.
За да получите поправката обаче е нужно да се регистрирате с вашият пощенски адрес. Линк за сваляне заедно с парола ще ви бъде изпратен на него. Не смятам че е добра идея всеки път да си пишете пощенския адрес за да получавате поддръжка за операционната система, която ползвате. Това изкуствено ограничение ме накара да потърся метод за да получа въпросният Hotfix kb 950312 за Windows XP SP3 без да си давам адреса на Microsoft.
За съжаление не успях да намеря начин да се сдобия с корекцията без да си дам адреса, но за сметка на това открих чудесния сайт за споделяне на подобни важни поправки - The Hotfix Share , реализиран под формата на форум. В този сайт може да се открият множество подобни обновявания категоризирани за различни версии на Windows.

1 коментар:

Unknown каза...

The cause of this error is not very well documented, but is basically down to the way in which your computer is unable to correctly read the settings, files or options it requires to run a piece of software. may be this Can Help https://goo.gl/Vp176j