петък, 22 юли 2011 г.

Отключване на Android програми с лице ;-)

Страхотен почитател съм на технологиите за сигурност и защита. Въпреки, че винаги има метод те да бъдат преодоляти, развитието им е страхотно. Нали знаете хубаво е да имате сложна парола, да сменяте често паролите си, да криптирате данните, да имате парола с парола и т.н. Това обаче са известни методи. Новите технологии предлагат нови възможности като сравняване на пръстови отпечатаци, разпознаване на ретина и лицеви образи и какво ли още не.
Затова ако искате да се пренесете в бъдещето или просто да бъдете модерни може да тествате безплатната програма за Android устройства Visidion AppLock. Програмата отключва избрани програми на телефона след като камерата направи образ на лицето ви и го сравни с предварително запазен подобен в базата данни.
Това е наистина следващо ниво на защита. Ако не искате приятелката ви да следи на кой звъните или да чете смс съобщенията ви това е идеалното решение.
Както вече споменах програмата е напълно безплатна и може да се изтегли от Android Market тук. След инсталирането и избирате приложенията които искате да заключите и отключвате с нея. След това програмата ще включи камерата на телефона, ще сканира лицето ви и ще заключи избраните програми.
Може да добавите и парола за тях, в случай че все пак искате други да имат достъп до програмите ви, или сте прекарали тежка нощ :)
Visidion AppLock работи на Android устройства с Gingerbread (2.3) или по нова версия и за съжаление не заключва самият телефон. Разпознаването на образи изисква предна камера (т.е. телефон с 2 камери), иначе ще трябва да ползвате паролите за отключване на програмите. За съжаление все още нямам такова устройство за да проверя дали може да се излъже например със сканирана и отпечатана снимка на човека :D

Няма коментари: