четвъртък, 4 декември 2008 г.

Безплатна обработка на аудио файлове с Audacity

След съветите за бързо създаване на mp3 миксове идва ред на по-сложната обработка на различни аудио файлове.
Най-вероятно някои хора все още таят добри спомени за времената на аудио касетите. Тогава когато пиратството не можеше да се преследва. Когато за да притежавате компактдиск на любимия си изпълнител, трябваше да го поръчате по приятели от чужбина. Е, това време вече отмина и в момента най-разнообразни дискове, са иззели функцията на приносител на информация, докато аудио касетите най-вероятно хващат прах в някой килер, в случай че още не сте ги изхвърлили.
Какво се случва обаче, когато единствено и само на тях все още може да откриете част от любимите си записи на малко известни групи, които ги няма в Интернет? Един от вариантите е да се опитате да прехвърлите записа от аудио касета на компютър, след което да я конвертирате в някой от многобройните дигитални файлови формати. В подобен случай е необходим аудио редактор с различни функции, за нагласяне качеството на звука максимално близко до съвременните стандарти и филтриране на излишния шум. Добър пример за подобна програма от близкото минало за Windows бе небезизвестният CoolEdit, който впоследствие бе закупен от Adobe, и сега е известен като Adobe Audition.
Във времената на финансова криза, вместо да платите обаче приблизително 350 долара е по-удачно да ползвате алтернативен продукт в лицето на свободния софтуер Audacity. Това приложение е мулти платформен дигитален аудио рекордер, който работи под управлението на Microsoft Windows, Mac OS X, GNU/Linux и няколко други операционни системи.
С помощта на Audacity може да се записва аудио на живо, да се редактират Ogg Vorbis, MP3 и WAV файлове, да се смесва музика, да се конвертират аудио касети и множество други възможности. Приложението наистина е като швейцарско ножче за меломаните. Не напразно Audacity стана победител в конкурса за 2007 година на едно от най-големите световни хранилища за софтуер с открит изходен код SourceForge.net в категорията за мултимедия.
Неофициално Audacity е признат за едно от най-добрите приложения за създаване на подкаст емисии. Подкаст е цифров мултимедиен файл, или колекция от подобни файлове, които се разпространяват в Интернет с помощта на RSS онлайн новинарски емисии. Термина, подобно на значението на думата "радио", може да се използва както за самото съдържание, така и за метода за неговото разпространение, известен като подкастинг. Източника или автора на подкаста често се нарича подкастер. Термина води своето начало от нарастването на популярността на MP3 плейърите и по специално iPod на Apple. Думата реално е комбинация от наименованието на марката "iPod" и "broadcast". Идеята накратко цели да спести време на посетителите на множество сайтове. Когато бързате за някъде, вместо да прочетете дадено интервю, или последните новини, може да ги изтеглите като подкаст, да ги запишете на вашият MP3 плейър и да ги слушате по пътя до офиса например. Друго приложение е слушането в реално време на новините от даден сайт, докато разглеждате други страници. В последните години подкастинга се превърна в сериозна тенденция и в мания за някой от най-популярните блог сайтове, поради което и популярността на Audacity нарасна неимоверно. С лесния си за употреба и унифициран интерфейс за всички платформи, на които работи Audacity, може да бъде ползват както от начинаещи, така и от напреднали потребители. Инсталацията на приложението е максимално улеснена, и единственото, от което се нуждаете, за да запишете първия си подкаст е да включите микрофона и да започнете да говорите.
Погледнато от по-техническа гледна точка Audacity може да записва аудио от микрофон или миксер, или да дигитализира записи от аудио касети, грамофонни плочи, или мини дискове. С някой аудио контролери приложението може да записва дори поточно аудио - например някои от песните, достъпни само за слушане от сайтове като MySpace.com. По време на записа може да наблюдавате нивото на шума на аудио сигналите преди процеса на запис, по време на записа, и след неговото приключване.
Освен да записвате и дигитализирате различни аудио данни, Audacity включва възможности за редактиране на направените записи. За целта просто трябва да импортирате желаните файлове в приложението да ги настроите според желанията ви и да ги експортирате в няколко различни формата. Импортирането на файлове поддържа WAV, AIFF, AU, Ogg Vorbis, MP3, и всички формати поддържани от libsndfile библиотеката, които са най-разнообразни. Експортирането съответно е възможно към същите файлови формати и някои други използвайки допълнителни библиотеки. За момента Audacity не включва поддръжка за WMA, AAC или повечето защитени срещу копиране комерсиални файлови формати.
Редактирането на файлове е изключително улеснено дори за начинаещите потребители. След като импортирате дадена песен получавате нейната визуализация чрез спектрограма, с удобен изглед на пиковите моменти и имате опциите за изрязване, копиране, поставяне и изтриване на различни части от записа. Audacity е локализиран на български език, и едва ли ще се затрудните при неговата употреба. С възможността за многократно повтаряне и анулиране на различни операции, може да се върнете на произволно място при всяка една стъпка в процеса на обработване, докато постигнете очакваният резултат. Приложението се справя добре и без да натоварва излишно системата дори при работа със сравнително големи по обем файлове.
С различните ефекти на Audacity може да настройвате различните тонове, без да променяте темпото или да го променяте при нужда и да премахвате различни фонови шумове. Допълнителни звукови ефекти включват настройка на звука посредством неговата компресия, нормализация и увеличаване. Не на последно място може да добавяте ехо, и различни звукови елементи.
В случай че се налага често да се ползва приложението, например ако решите да създавате подкаст емисии за вашия блог, може да се автоматизира голяма част от работата му посредством Nyquist системата за писане на скриптове. Тази система представлява опростен език подобен на Lisp, с възможности за лесна работа с повторяеми задачи.
Като цяло работата с Audacity е наистина доста приятна, а възможностите на приложението са идеална алтернатива дори на някои сравнително евтини аудио редактори. Модулната архитектура на програмата позволява лесно да се разширява с професионални добавки, при което значително се увеличава неговия и без това достатъчно богат функционален обхват. С открито сърце препоръчвам Audacity, както на почитателите на високо качествения свободен софтуер, така и на професионалистите занимаващи се с дигитална обработка на аудио.

1 коментар:

rendeto каза...

Много са ти дълги статиите и много скролвам... Направи ги с кратко резюме, като на моя блог.