вторник, 30 септември 2008 г.

На лов за лихви

Интересно е становището че финансовата криза принуждава хората да търсят начини да увеличат своите средства. Според мен има няколко типа инвеститори на лични финанси. Едните са тези, които нищо не ги интересува, държат си парите под дюшека, или в по-добрия случай в дебитната карта, харчат ги и не се интересуват особено от тяхното увеличаване от начин различен от работа. Вторият тип успяват да спестят известно количество пари и решават или да си ги вложат на депозит или ако чуят нещо полезно от грамотни приятели да послушат техните съвети. Това за мен са финансови аскети.
Третият тип са активните инвеститори. Тези, които търсят информация, които се интересуват. Те знаят за различните типове застраховки, депозити, пенсионно осигуряване, взаимни фондове и други начини ако не за увеличаване, то поне за запазване размера на спестяванията си.
Може би именно активните люде са причината за банковия туризъм.
И наистина как би могло да бъде другояче?
Всеки модерен човек разполага с лесни за употреба ресурси като сайтовете Моите пари, Фин Сити и Парите ни, където малко или повече може да си направи лична статистика за това къде е удачно в момента да вложи своите спестявания. С тяхна помощ всеки може да търси и намери решението, което му е удачно за настоящия момент. Затова не виждам нищо грешно всеки да търси начин да инвестира средствата си както намери за добре. И ако това не изнася на някои банки, то проблема определено не е в техните клиенти. Като сложим настрана лошото като цяло за България обслужване в банковия сектор, то голяма част от въпросните "уникални" и "горещи" оферти за кредити, депозити и кредитни карти са именно с цел да отвлекат клиентите на останалите банки, а не заради предлагане на по-добри условия на самите клиенти. Директен пример - през пролетта на 2008 банката която даваше най-голям лихва за депозит в български лева за срок от 6 месеца, веднага смени условията на промоцията след изтичане на двумесечния период, в който тя активно се рекламира.
Какво се получава?
Внасяш си сумата за 6 месеца, както знаем добре, предлаганите лихви са за период от една година. Два месеца след вноската, условията на договора се променят едностранно от страна на банката. По този начин реално промоцията е за какво? За привличане на клиенти. Разбира се има банки и банки. Има договори и договори. Съществуват договори при които лихвата не може да бъде променяна едностранно от банковата институция поне докато не изтече срока за който е внесена.
Така че докато съществуват подобни некоректни банки не само ще има мигриране на влоговете, но и реална промяна на нивото на спестявания от страна на населението.
Затова нека всеки, който е спестил изкараните с труд пари, да мисли преди да ги вложи, и в какво да ги вложи, за да не се окаже в крайна сметка, че тези които трябва да му ги пазят, отново печелят на негов гръб. Не забравяйте че вече има по-голям избор от банки, които въпреки че реално си разменят един и същ персонал предлагат различните видове услуги с различно качество.

неделя, 28 септември 2008 г.

Проблем със стартирането на cmd.exe (0xc0000142)

Напоследък в работата ми често се сблъсквам с трудности при стартирането на вградения команден интерпретатор в Windows XP. Това обикновено се получава или след прясна инсталация на корпоративната версия на Windows XP SP2 или SP3, или след инсталирането на Microsoft .Net 2.0 към описаните версии. Доста от опитите ми до момента не се увенчаваха с успех относно коригирането на проблема и често се налагаше преинсталиране на цялата операционна система от нулата. Командния интерпретатор ми е необходим за бързо изпълняване на задачи, а дори и да не ви се налага да го ползвате, той се употребява от други програми за стартиране на пакетни обработки. Например антивирусната програма ClamWin използва скрипт написан за командния интерпретатор на Windows за да обновява антивирусните си дефиниции.
С други думи това е основен елемент от всяка операционна система от Windows XP фамилията и неговото неправилно функциониране рано или късно може да доведе до проблеми.
След поредното изнервящо търсене на решение на грешката Application failed to initialize properly (0xc0000142) при стартиране на cmd.exe с изненада установих че от Microsoft са пуснали поправка.
Описание на ситуацията и негово решение може да се открие в страниците за поддръжка на Microsoft.
За да получите поправката обаче е нужно да се регистрирате с вашият пощенски адрес. Линк за сваляне заедно с парола ще ви бъде изпратен на него. Не смятам че е добра идея всеки път да си пишете пощенския адрес за да получавате поддръжка за операционната система, която ползвате. Това изкуствено ограничение ме накара да потърся метод за да получа въпросният Hotfix kb 950312 за Windows XP SP3 без да си давам адреса на Microsoft.
За съжаление не успях да намеря начин да се сдобия с корекцията без да си дам адреса, но за сметка на това открих чудесния сайт за споделяне на подобни важни поправки - The Hotfix Share , реализиран под формата на форум. В този сайт може да се открият множество подобни обновявания категоризирани за различни версии на Windows.

вторник, 9 септември 2008 г.

Висше образование във Великобритания

За тези които искат да продължат своето висше образование на острова, отлична възможност предоставя стипендията Чийвнинг.

За да се кандидатирате за нея, трябва да отговаряте на няколко различни критерия:
  • Да сте български гражданин;
  • Да имате диплома за завършено образование, например бакалавър;
  • Две пълни години трудов стаж след завършване на висшето образование;
  • Възраст между 25 и 35 години;
  • Добро ниво на владеене на писмен и говорим английски език;
  • Лидерски умения;
Трябва да отговаряте на всяко едно от изброените условия, защото не се правят компромиси с нито едно от тях. Допълнително са необходими две препоръки. Добрата новина е че не се нуждаете от отделен сертификат по английски език. Всички които са одобрени по документи ще бъдат поканени да положат IELTS тест в Британския съвет, за тяхна сметка.
Не е необходимо и да сте разглеждали сайтовете на определени университети или да сте установили контакт с тях. Трябва да имате предвид обаче, че ако кандидатствате тази година в случай на успех, реалното обучение започва от следващата академична година.
Допълнително на сайта на Британския съвет има информация за допълнителни стипендии за обучение във Великобритания и множество съвети за българи.

събота, 6 септември 2008 г.

Екологията не е за всеки



Напоследък все повече се чуват мнения за край на екологичното движение, такова каквото е. Това може да е провокирано от прекаленото преекспониране на идеята, но лесно се обяснява най-вече чрез приемането на еволюционния принцип. Когато едно нещо се създава, то действа в системата за която е предвидена. Когато тя се промени, моделът също трябва да се промени за да бъде актуален и преди всичко адекватен.
Аз съм привърженик на малките стъпки. Никога не съм бил еко. Никога не съм бил природозащитник в истинския смисъл на думата. Природата може да се защитава сама. Тя е постоянно развиващ се организъм, надживял заврите и други форми на живот.
Това което правя е да не изхвърлям боклук в природата, който не може да се саморазгради без да замърсява. Изхвърлям хартия, която се разпада, но никога целофан или други опаковки. Нося ги до кофата, дори това да ми струва доста-минутен преход.
Всичките тези еко-мании са много готини (включително и партия Зелените), но основната им цел е да се извлече дивидент от една правилна на теория идея. В която разбира се няма нищо лошо.
На всички, които се смятат за еко-маниаци им препоръчвам да гледат филма Mine Your Own Business.
Преди месеци го имаше на DVD към вестник Капитал, със субтитри на български.
Не е правилно и полезно да се гледа на нещата едностранчиво.
Добри идеи винаги ще има, но трябва и желание за реализацията им. Пример за подобна инвестиция може да се открие тук.
Превръщането на стари селски имоти в семейни хотели е не само полезно, но и отговорно. Помислете си дали нямате забравена от бога вила в отдалечено село, която дори нямате време да посетите. След това се замислете нямате ли роднини в това село, които живеят там и имат възможност да я наглеждат така че да не я мислите. Тогава този евро проект е за вас!
С 200 хил. евро може да превърнете къщата на баба ви в малък хотел, който дори да ви носи приходи. Така няма да се притеснявате, че имота ви е безстопанствен и никой не го наглежда, ще запазите връзка с роднините си, като в същото време може да им осигурите и занимание. Три в едно, почти като при Нескафе ;-)
Следващия път когато мислите за еко, или за инвестиции, винаги се поставяйте и от другата страна...