събота, 18 април 2009 г.

Рано ли е за кариерно развитие?

Стремежа към по-добра работна позиция и успешна кариера с голяма заплата е мечта на много, но достижение на сравнително малко хора по света. В днешните времена на криза е изключително трудно, дори на пръв поглед неуместно да мислим за това как да продължим да се развиваме в тази насока. Страха от загуба на работните места спира много големи специалисти и доказани професионалисти от поемането на риск да се опитат да променят работата, респективно живота си в сложната епоха, в която живеем. Но не трябва да се забравя, че най-големия риск е именно не поемането на такъв.
Точно сега е изключително удачно време за всеки да избере своите приоритети и да планира бъдещото си кариерно развитие. Стига да можете да се усамотите за малко в страни далеч от бушуващите финансови и икономически урагани и да помислите трезво над сегашното си положение, вашите реални възможности и желано бъдеще, ще успеете да предначертаете един красив план за следващите дни. В момента всички сайтове и издания посветени на кариерното израстване съветват своите читатели да инвестират в себе си. Какво означава с прости думи това. Научаването на нови знания и умения, могат да се превърнат в липсващото звено към така желаната от вас професия с висока заплата, когато бурята поутихне. Разбира се едва ли всеки е готов да плати немалка част от заплатата си например за курс по чужд език, или нов софтуерен продукт. Забелязал съм обаче, че за много хора възможностите на Интернет в сферата на самообучението са силно пренебрегвани.
Какво е необходимо наистина, за да учим и да се развиваме?! Нищо друго освен желание и активни действия за постигане на крайната цел. А тя става изключително лесна след нейното планиране и разделяне на отделни етапи. Декомпозицията на малки части, които запълват пъзелът е от изключително важно значение за бързото осъзнаване и постигане на реални резултати.
Голяма част от работещите са недоволни в малка и голяма степен от своята работа и сегашното си положение в йерархията. Незначителна част от тях обаче се замислят върху тези проблеми, дали заети от сивото ежедневие или от нежеланието да се обсъждат на пръв поглед нерешими проблеми. Разбира се най-важните характеристики на добрата работа са освен голямата заплата, на която всички да завиждат, спокойствието ни на работното място и желанието за себе изява. Когато всички тези критерии са на лице, тогава въпреки дребните недостатъци на работния процес които изникват като гъби след дъжд, деня в службата ни се превръща в песен. Най-оптималния вариант е всеки да работи за себе си, но за съжаление това не винаги е постижимо на сто процента.
Всички, които не са готови да поемат живота си в ръце и да станат шефове и на други, трябва да са наясно, че за тях все още не е късно нито да живеят, нито да работят добре. Това, което трябва да се направи е да бъдат активни.
Не случайно тази дума е спомената вече на няколко места в текста. Критерия за определяне на безработен залегнал в международните документи включват липса на работа, наличие на способност на труд и най-важната част – активно търсене на работно място. И докато първите две части се подразбират, то активността често остава до валидна само за кратък период на смели мечти и неограничени желания. Преди разочарованията от обещанията на работодателите и действителността. Познавам изключително много хора със знания и умения, които не само не ползват пълния си потенциал, но и нямат желание да инвестират в своето кариерно развитие. Наистина пътят е дълъг и труден, но в крайна сметка се отплаща на всеки решил да контролира до колкото е по силите му процеса.

Няма коментари: