вторник, 11 август 2009 г.

Web browsers galore ;-)

Всички любителите на най-новите технологии в уеб сърфирането могат да тестват новите версии на популярните браузъри Firefox и Opera. В първата алфа (3.6) на лисицата, кръстена Namoroka има подобрения в обработката на JavaScript, бърз визуален поглед върху отворените табчета и корекции по цялостното поведение на браузъра. Проектантите твърдят че е направен опит и да се ускори първоначалното зареждане на програмата. Визуалния поглед за да разгледате отворените сайтове в различните табове и бе планиран още за версия 3.0 и впоследствие отложен за 3.5, вече е достъпен и може да се активира по следния начин:
Напишете about:config в адресната лента и потърсете за browser.ctrlTab.previews, след което превключвате стойността на true и натиснете едновременно Ctrl+Tab за да я активирате.

Firefox 3.6 alpha 1 е достъпна за Windows/Mac/Linux и може да я изтеглите от тук. Ще се радвам да споделите в коментари, мнението ви за нея. В случай, че не искате да разваляте инсталацията си на стабилната ви версия 3 или 3.5, може да изтеглите вариант за USB от PortableApps, който спокойно да инсталирате в отделна директория за да тествате.


На база на проектния план на дизайнерите от Mozilla фондацията, за това какъв трябва да бъде интерфейса на Mozilla Firefox 4 от Lifehacker.com, са подготвили колекция от добавки, с които може да промените до неузнаваемост вашия браузър. Нужните допълнения са:



но не очаквайте програмата да работи по-бързо с тях.


Времето за стартиране на последните версии на Firefox наистина е ужасно много. На един и същ компютър от момента в който натисна иконата на програмата, до нейното зареждане, мога да стартирам Opera, да заредя няколко сайта или дори да прочета електронната си поща. Последната бета версия на Opera (за USB тук), която ви приканва да тествате сериозно новата им технология Unite ни очаква на този адрес.

Няма коментари: