сряда, 12 ноември 2008 г.

Поверителното разглеждане на сайтове с Mozilla Firefox 3.1

Напоследък все по-голяма част от живота ми преминава в уеб. Не мога да си представя какво бих правил без хилядите полезни сайтове и услуги достъпни в необятното онлайн пространство. За съжаление това срастване с различните сайтове крие сериозен риск от загуба на информация и кражба на ценни лични данни.
Ползвате ли е-банкиране, електронни фактури? Пазарувате ли онлайн? Как бихте се почувствали ако някой открадне акаунта в любимата ви социална мрежа и промени вашите данни? А как да предотвратим това да се случи по грешка от бивша приятелка или недобросъвестен потребител на компютъра, който ползвате?
Изключително полезна възможност се появи в Chrome - а именно да разглеждате страници без да оставяте следи на системата която ползвате. Подобно разширение има и за Firefox - версия от 1 до 3, но не е достатъчно добре реализирано за да бъде ползвано ежедневно.
Една от новостите във Firefox 3.1 цели да запълни тази функционалност чрез Private Browsing. С нейна помощ може да разглеждате всякакви сайтове без да оставяте следи. Подобно разширение, вече има и за бетата на Firefox 3.1 кръстено Toggle Private Browsing.
От тук могат да се добавят най-добрите възможности на други браузъри, включително Chrome, IE, Safari и Opera, които липсват във Firefox.

Няма коментари: