неделя, 16 ноември 2008 г.

Eqo - безплатен чат и VoIP разговори

Напоследък софтуерната интеграция доведе до необходимостта все повече програми да съвместяват функциите на различни приложения. И докато преди няколко години не се гледаше с добро око, на подобни многолики програми, поради вградената им жажда за повече системни ресурси, то днес ситуацията рязко се измени и определено е в тяхна полза. Преди ако искахте да комуникирате в няколко онлайн мрежи, за да сте постоянно свързани с вашите приятели от различни страни често се налагаше да инсталирате на Windows, няколко различни чат клиента. Ако сте попадали в подобна ситуация, навярно знаете колко досадно е да си пишете едновременно в различни прозорци на десктопа с колегите ви по ICQ, Windows Live Messenger и Yahoo! Messenger, и в същото време получавате покана за гласова или видеовръзка по Skype. Голяма част от чат клиентите еволюираха значително от прости програми за обмяна на няколко думи, до сложни комуникационни центрове, предлагащи освен обмен на текстови съобщения, гласова и видео комуникация и каквото още се сетите. От друга страна мулти-комуникационните програми от рода на Trillian и Pidgin улесниха значително потребителите, както от гледна точка на управлението и постоянното обновяване на няколко различни приложения, така и с унифицирания интерфейс, за провеждане на разговорите.
Следващата стъпка в тази насока правят приложения, които комбинират възможностите за безплатни текстови съобщения, и в същото време евтини международни разговори и SMS съобщения към мобилни телефони, като Eqo. Тази безплатна програма за мобилни телефони ви помага да си чатите едновременно в мрежите на MSN, AIM, Yahoo, Google Talk, QQ, ICQ и XMPP (Jabber), или да провеждате разговори с мобилните телефони на други абонати, на сравнително евтини тарифи. Допълнително ако успеете да убедите вашите приятели да ползват именно Eqo за комуникационен център, ще може да говорите и да им изпращате текстови съобщения напълно безплатно. Е поне дотолкова доколкото ще плащате за GPRS, WAP или 3G трафика. Което след направени калкулации, може и да излезе по-евтино в някои случаи.
Като цяло Eqo (произнася се “ехо”), ви позволява да комуникирате с вашите Skype приятели безплатно с помощта на мобилен телефон. За да ползвате приложението трябва да имате работещ Skype акаунт на домашния ви компютър. При процеса на регистрация трябва да изберете един от поддържаните модели на мобилни телефони, кода на вашата страна, и да въведете информация за телефонния си номер, парола и системна информация за Eqo акаунта ви. След което програмата изпраща чрез SMS инструкции на вашия мобилен телефон за по-нататъшна регистрация, която може да се довърши посредством GPRS връзка.
Ако не получите SMS с инструкции за инсталация, разполагате с две възможности. Едната е да свалите от Download страницата за регистрация файла eqo.zip на вашия компютър, след което да го прехвърлите на телефона посредством Bluetooth или USB кабел. За целта може да използвате програмите, които получавате при закупуването на вашия телефон - например Nokia PC Suite, Oxygen Phone Manager II или безплатната Siemens Mobile Control. Другата опция е да посетите http://get.eqo.com от браузъра в мобилния телефон, откъдето може да изтеглите приложението. Eqo използва приблизително 200 KB памет за неговите файлове.
В момента Eqo поддържа над сто различни мобилни телефони, като разликата е в различното меню в зависимост от модела на апарата. След като инсталирате приложението, ако не откривате Eqo в основното меню на вашия телефон, го потърсете в подменютата за Приложения (Applications) или Игри (Games).
Съществува един лесен начин, за да проверите дали вашият мобилен телефон се поддържа от програмата. За целта посетете www.getjar.com, в случай че не откриете там модела на вашия телефон, едва ли ще може да ползвате Eqo на него.
В случай че сте инсталирали успешно програмата, но имате проблеми да я ползвате е добра идея да проверите настройките си за Интернет във вашия мобилен телефон. Уверете се че имате тарифен план за трансфер на данни и включена GPRS или HTTP връзка към Интернет.
Програмата все още има редица програмни грешки за изглаждане, което е нормално за бета версия и за съжаление още страда от ниско качество на звука. От друга страна идеята на фирмата стояща зад проекта е изключително добра. С помощта на тази малка програма имате глобална свързаност с най-популярните световни комуникационни мрежи. Един от недостатъците на приложението е че трябва постоянно да разполагате с включен компютър и работещ на него Skype акаунт, понеже Eqo пренасочва разговорите всеки път когато получите входяща покана за разговор в Skype. Докато VoIP разговорите през компютри вече са достатъчно популярни сред Интернет потребителите, за което говори и разпространението на Skype, сега вече изглежда назрява момента да провеждаме евентуално евтини или дори напълно безплатни VoIP разговори и с помощта на мобилни телефони. В момента тарифите за разговори през Eqo към мобилни и стационарни телефони в САЩ са едва 1.6 евро цента за минута, а за изпращате на SMS таксата е 7.5 евро цента, което прави 15 стотинки. По този начин вече мрежата на оператора няма да е от голямо значение, защото тя ще представлява единствено преносна среда за трансфер на данните, необходими за провеждане на разговорите. Ако например ползвате предплатена SIM карта, каквито в България, предлагат и трите мобилни оператора, и при които входящите разговори са безплатни, ще може да разговаряте наистина безплатно с вашите познати, стига и те да имат Skype и Eqo. Разбира се ако се притеснявате че използването по този начин на Skype телефонията през Eqo ще натовари излишно вашата месечна сметка, може да останете спокойни. Приложението е оптимизирано да ползва между 2 и 4 MB трансфер на данни месечно, в зависимост от това дали го ползвате често. Което в случай че говорите много определено ще ви излезе по-евтино, отколкото ако плащате на оператора.
Един от по-сериозните недостатъци на Eqo е липсата на гласова комуникация за част от протоколите които поддържат такава. Разбира се ако разполагате със Skype всичко е наред, но в мрежите на Goole Talk, AIM, ICQ и Windows Live Messenger, се поддържат само чат сесиите. Лошо впечатление прави и претрупването на списъците с контакти, в случай че разполагате с много приятели в различните програми. Допълнително за момента не може да настроите Eqo да скрива например абонатите, които не са онлайн. Контактите се показват в два цвята - зелен и сив. Подобно на Skype зелените са онлайн абонатите с които може да провеждате разговори, а сивите са изключените в момента абонати.
Като плюсове на миниатюрното Java приложение, мога да посоча сравнително големия брой поддържани мобилни телефони, в това число и модерните BlackBerry устройства.
В случай че разполагате с приятели, със съвременни мобилни телефони и Skype и ги убедите да ползват софтуера на Eqo, може да използвате създадената за целта връзка на сайта на програмата. По този начин получавате допълнителни Eqo кредити, който ви позволяват да се обаждате безплатно на стационарни телефони - например на приятелите или роднините ви, които няма как да си инсталират програмата. Момента промоция ви позволява да получите 1 час безплатни международни разговори или 25 SMS съобщения към всеки. Допълнително може да закупите Eqo кредити чрез PayPal онлайн системата за заплащане, която вече е достъпна и за България.
Като цяло създателите на мобилния VoIP и чат клиент, канадската компания Eqo, e привлякла значителен брой инвестиции, което да се надявам ще и помогне да предостави една наистина полезна и нужна услуга на нейните клиенти. Заедно със сайтовете като Meebo, предоставящи унификация на всички мрежи за комуникация, Eqo наистина пренася мобилността на следващото ниво - независимо от вашето местоположение и дори и от достъпа ви до персонален компютър, за да сте постоянно свързани с вашите любими приятели.

Няма коментари: