вторник, 25 ноември 2008 г.

gOS – лесна за употреба операционна система базирана на онлайн услугите на Google

За съжаление на някои, това не е дългоочакваната операционна система на Google. За щастие на други този независим софтуерен проект е тясно интегриран с голяма част от техните онлайн услуги.
От доста време в Интернет се носят слухове за създаването на Google OS - операционна система от най-могъщата в днешно време глобална търсеща машина. Според софтуерните аналитици, тя би трябвало да се базира на някоя от свободните операционни системи като GNU/Linux или BSD Unix вариантите, като включва бърз достъп с онлайн услугите на Google. Евентуалната цел на тази бъдеща операционна система е да предостави евтина алтернатива на потребителите на Интернет услуги, които ползват повечето продукти на Google. В случай че си купувате нов лаптоп, който ще ви е необходим за работа, и на него имате инсталиран единствено FreeDOS, една подобна операционна система е идеално решение за комуникационните нужди на обикновените потребители.
Идеята е твърде добра и за да не остане дълго пренебрегвана докато от Google решат дали наистина ще представят своя операционна система, вече може да ползваме подобно решение, при това напълно безплатно. GOS не е абревиатура от Google OS, а от Good (Green - зелена/еко) OS - добрата операционна система за всички, които са решили бързо да навлязат в дебрите на онлайн преживяванията. Операционната система е разработена от калифорнийската корпорация с оригиналното име gOS LLC, която е решила пълноценно да се възползва от пропуска на Google, и от качеството на предлаганите от гиганта услуги, за да спечели някой и друг долар в повече. Рекламирана като алтернативна операционна система, с интеграция на повечето Google услуги и други популярни Уеб 2.0 проекти, gOS реално представлява поредната GNU/Linux дистрибуция фокусирана към нуждите на обикновените потребители. Това въобще не е лошо намерение, и самият проект е доста добре обмислен и внимателно планиран. Когато излезе първата версия на добрата операционна система, някъде по това време миналата година тя бе базирана на кода на Ubuntu - 7.10, която от своя страна се основава на Debian - една от най-старите и популярни дистрибуции.
Актуалната версия 3.0 от края на септември тази година е с още по-нова и добре подбрана колекция софтуер. Основното в gOS 3 Gadgets е възможността и да стартира веднага Google Gadgets за Linux, което позволява достъп до над 100 000 (и постоянно растящи) iGoogle и Google мини апликации, директно на десктопа.
Google Documents, Calendar и джимейл работят чрез Mozilla Prism, за да изглеждат като стандартни десктоп приложения. Потребителите на стари Windows програми могат да ползват последния код на WINE 1.0 за да стартират подобен софтуер. gOS 3 Gadgets се базира на Ubuntu 8.04.1 и е създадена специално за потребителите на umpc и нетбук компютри. Допълнително са налични OpenOffice.org и Skype за почитателите на по-монолитни програми.
Използваното ядро е Linux 2.6.24, компилирано за Ubuntu, което разпознава напълно различните USB и флаш памети и mp3 плейъри, които пробвах, като също така нямаше никакви проблеми с останалите хардуерни устройства. Разбира се, ако ползвате екзотичен хардуер с неизвестен производител, няма гаранция, че той ще работи, но повечето масови устройства са готови за употреба.
Вместо да ползва Enlightenment DR17 - window мениджъра, който открай време е избор на арт манияците, в новата версия е преминато към по-тривиалния GNOME за десктоп среда. Отново със специално проектирана за него зелена тема, с пъстри цветове и приятни нюанси, операционната система се заиграва и със станалите популярни напоследък еко и зелени тематики, свързани с опазването на околната среда.
Когато бе официално анонсирана GOS работеше преинсталирана на специално създадена за нейните нужди серия персонални компютри, а именно - Everex Green gPC. Този модел е изграден на базата на VIA C7-D процесора на 1.5 GHz, с ниско потребление на енергия. Окомплектован с 512 MB DDR II оперативна памет, 80 GB твърд диск, вграден видео ускорител и CD-RW / DVD-ROM комбинирано устройство, компютъра се продава от онлайн магазина Wall-Mart на цена от 200 долара без монитор. Представянето на gOS предварително инсталирана и настроена на gPC TC2502, доведе до много положително ревюта в уеб пространството, а самите персонални компютри се изчерпаха две седмици след първоначалния им онлайн дебют. В момента освен на Green gPC GOS се продава и в комплект с цяла плеяда специално пригодени за нуждите на операционната система десктоп и мобилни компютри, сред които Sylvania G Netbook, Everex MyMiniPC, Everex gBook и Everex Cloudbook.
GOS може да бъде стартирана и директно от CD-ROM устройството и не се нуждае от инсталация. За да я тествате не е необходимо да си купувате gPC компютъра от Wall-Mart. Както всяка една GNU/Linux дистрибуция и gOS работи на произволни компютри. При нейното първоначално зареждане това, което ще ви направи впечатление е подреждането на десктопа - от долната страна разполагате с бързи линкове към редица онлайн услуги, в дясно е налице часовник показващ времето и икона за настройка на компютъра в лента подобна на Windows Sidebar от Vista. В горната дясна част на екрана е налице лента за бързо търсене в Google, подобна на използваната от Google Desktop Search, а по целия десктоп на приятен зелен фон са разположени икони на различните дялове на твърдия ви диск, монтирани USB памети, или MP3 плейъри и няколко иконки с информация за операционната система. Gnome е наистина е приятен за работа интерфейс, за което говорят и красивите полусенки, различни ефекти и възможности за настройка, които може да тествате докато работите със системата. Включената процедура за инсталация на gOS на твърдия ви диск също е налична като икона на десктопа. Галеща възприятията на потребителите е и Run Command системата за стартиране на приложения посредством въвеждане на няколко символа от тяхното наименование.
Основната цел на операционната система, както вече споменах е работата и като комуникационен център за връзка с Интернет. Към това са ориентирани и нейните възможности - Gnome е променен дотолкова, че дори и неговите потребители няма да го познаят първоначално. За да улеснят максимално работата с операционната система в десктопа са добавени големи иконки, подобно на използваните от Dock лентата с инструменти на Mac OS X. Това не е случайно, тъй като част от създателите на gOS, преди това са работили именно за Apple. Самите иконки реално представляват хиперлинкове към различни онлайн ресурси - те просто стартират Mozilla Firefox 3 и зареждат съответната страница. Връзките които са достъпни са основно към страници от портфолиото на Google, сред които Google Docs, Gmail, Google Maps, Google News, Google Calendar, Google Products, Blogger, и Meebo, Facebook, YouTube, Wikipedia, Box.net, Faqly. За да ползвате тези уеб апликации, ще ви е необходима връзка с Интернет. Доста полезна е интеграцията на gOS с Meebo, която ви дава възможност да чатите онлайн. С този ползвате, при това, без необходимост да инсталирате отделна програма, мрежите за разговори на AIM, ICQ, Yahoo! Messenger, Jabber, GTalk, и Windows Live Messenger. Google Calendar също е много полезна онлайн услуга. За да я ползвате е необходимо да разполагате единствено с Google акаунт, който може да си направите безплатно. След това с помощта на Google Calendar може да организирате вашето лично и служебно време, така че да не пропускате никакви събития или рождени дни. Сайта е достъпен от произволен компютър и възможността да получавате sms при приближаване на отбелязаното събитие е наистина изключително удобна. Faqly е онлайн форум за потребителите на gOS, където ще получите отговор на вашите въпроси. Box.net е онлайн интегрирана услуга за съхраняване на файлове, които може да ползвате от произволен компютър, в случай че разполагате с достъп до Интернет. Например вместо да записвате курсовата си работа на USB, дискета или CD-ROM, може да я качите в двуседмичната безплатна за индивидуална употреба система за съхраняване на файлове, и след като отидете в университета просто да се логнете и да я изтеглите от там. Безплатния абонаментен план достъпен след регистрация ви осигурява до 1 GB свободно място, при 10 MB лимит за отделен файл. За да ползвате и останалите уеб апликации ви е необходима връзка с Интернет. От друга страна в gOS са достъпни и най-необходимите стандартизирани десктоп програми. В дистрибуцията ще откриете инсталиран и настроен за работа GIMP за обработка на изображения и снимки. Интернет групата е попълнена от приложенията на Mozilla Firefox и Thunderbird, чат клиента Pidgin и Skype.
Допълнителните приложения могат да се стартират от менюто със зеленото листо на Dock панела, или от подменю апликации, като щракнете на произволно място, някъде из десктопа. gOS автоматично ще настрои вашата мрежова връзка, за което ще ви известни с приятна полупрозрачна икона появяваща се за секунди на десктопа, която ви уведомява за полученият IP адрес, ако разполагате с DHCPD сървър в мрежата. В противен случай може да стартирате терминал, да придобиете привилегиите на суперпотребителя (sudo su) и съответно да зададете вашите персонални параметри на мрежовата карта. След като е базирана на Debian и съответно Ubuntu, въпреки малкия брой на включени програми gOS няма проблем с избора на допълнителни приложения. По всяко време може да инсталирате желания от вас софтуер само с няколко команди или ползвайки пакетният мениджър Synaptic. Тестването на системата работи, дори в случай че не сте инсталирали gOS на вашата машина. Самата инсталация протича сравнително бързо - в седемте стъпки познати ни от Ubuntu.
Внимавайте, ако решите да инсталирате gOS за да я тествате по-добре. Свидетел съм на случаи, при които след приключване на инсталационната процедура избраният boot loader - GRUB не успя да се инсталира и зареди коректно. Поради неизвестни причини не бяха създадени необходимите му файлове в /boot директорията, поради което след рестартиране се оказваме с не зареждаща система. GRUB беше изтрил предният мениджър в MBR, а самият той не можеше сам, да стартира успешно, нито една от инсталираните операционни системи.
Въпреки този доста сериозен недостатък, който едва ли ще се случи на всеки потребител GOS е отлична комуникационна платформа за работа в Интернет.
Не пропускайте да обърнете внимание и на избора ви на дял, където да се разположи gOS, защото за улесняване на процедурата, по подразбиране се използва целият ви хард диск, без значение на това какви операционни системи и данни имате на него. Най-много време в инсталационната процедура отнема именно завършването и и настройката на debconf. В случай че ви стане скучно може да стартирате някоя от включените игри в gOS и да убиете времето до приключването на процедурата, която трае не повече от 40-50 минути максимум в зависимост от характеристиките на използваната машина.
След инсталацията най-вероятно ще се наложи да обновите до последните версии на инсталираните приложения, ако сте настроили връзката с Интернет. Добре впечатление прави и факта, че операционната система, работи още по-бързо, отколкото стартирана директно от компактдиска, което се усеща чувствително. Като цяло gOS може да се определи като бърза за настройка операционна система за средно напреднали потребители. Въпреки че интерфейса и е подходящ дори за хора, които за пръв път сядат пред персонален компютър, или не са ползвали нещо различно от Windows съществуват няколко фактора, които са в ярък контраст с привидно лесната за употреба система. Например бутони за затваряне, максимизиране и минимизиране на работещите програми за в левия, а не в десния горен ъгъл на заглавната лента, което е объркващо за почитателите на Windows. Въпреки че за потребителите на MacOS X това едва ли е сериозна трудност, а има и възможност за промяна на настройката им. Допълнително след като изтеглите gOS, не разполагате с необходимия софтуер за гледане на DVD и слушане на MP3 песни. За да може да ползвате тези възможности, е необходимо да добави съответните програми и кодеци от различни софтуерни хранилища, с което едва ли всички потребители биха се справили бързо и лесно. Друга недомислица е липсата на добавка за гледане на Flash анимации през Mozilla Firefox. Това е доста смешно на фона на връзката към YouTube, където ще отидете и няма да може да гледате нито един клип, без да добавите flash плъгина.
След като тествах за няколко дни gOS, мнението ми за нея е доста смесено. От една страна това е наистина удобна дистрибуция - лесна за инсталиране и настройка, и работата с нея е удоволствие. Разбира се това не е ултимативната GNU/Linux дистрибуция, а просто орязана версия на Ubuntu, с доста по-малко на брой приложения и няколко линкове към различни онлайн ресурси. Вземайки в предвид, че всеки може да си създаде линкове към използваните от него онлайн страници, нищо не говори положително за тази особеност на gOS. gPC от своя страна е добър маркетингов ход, но в България за същата цена може да закупите равностоен персонален компютър, на който да си инсталирате желаната от вас дистрибуция напълно безпроблемно. Въпреки че тенденцията да се появяват бета версии като финални, алфа варианти като бета, и недовършен софтуер, какъвто е и вида на настоящата операционна система - gOS е добра алтернатива, ако искате бързо да инсталирате и настроите даден компютъра. В противен случай, която и дистрибуция съдържаща свободен софтуер да изберете, тя ще ви върши работа, въпреки че няма да разполага с впечатляващите визуални настройки на тази система. Изключително модерната като концепция операционна система, за огромно наше съжаление все още страда от нейната младост. Надявам се, че в крайна сметка проекта ще получи нужната подкрепа на потребители и разработчици и следващите и версия ще представляват наистина реална алтернатива за потребителите на евтини мобилни компютри и почитателите на решенията, които просто вършат работа.
Детайлен материал по темата как да се настрои първата версия на gOS като заместител на Windows, стъпка по стъпка.
Това което остава да видим е и на кой принадлежи бъдещето на онлайн операционните системи базирани на услуги – Microsoft с Azure, или Google. А вие какво мислите?

Няма коментари: