вторник, 28 октомври 2008 г.

Windows Azure - операционна система базирана на услуги

На 27 октомври 2008 година, понеделник от Microsoft представиха идеята си за операционна система, базирана на услуги а не на приложения. Това не е новото име на Windows 7 - следващата десктоп операционна система след Vista, а изцяло нова концепция за начина по който ще ползваме информационни и телекомуникационни услуги.
Доскоро операционната система се възприемаше единствено като софтуерна връзка към хардуера на персоналните компютри, на базата на която се изпълнява приложния софтуер. Тя трябваше да бъде фундамента върху който безпроблемно и сигурно да работят различните приложения и предлаганите от техните производители функции. С развитието на Интернет технологиите все повече се обезличава нуждата от операционна система за изпълнението на различни задачи. Браузърите заемат все по-централна роля на всеки десктоп като почнем от корпоративните приложения от рода на Oracle BI Answers (от Oracle BI Presentation Services 10g) и стигнем до сложните и динамични AJAX сайтове като NetVibes, и приложения, които домашните потребители ползват. Това до известна степен измества фокуса от водещата роля на операционната система като платформа за ползване на различни приложения и услуги. Независимо дали Ползвате Microsoft Windows, Vista и Silverlight или произволна GNU/Linux дистрибуция, Mozilla Firefox и DHTML/AJAX от значение е удобството и ефикасността на работа на уеб приложенията и разпределените услуги.
В тази насока на Linux фронта са крачка напред с представянето на дистрибуциите gOS и Ulteo. Тяхната цел е да предложат удобна база за употреба на различни офлайн и онлайн базирани продукти и услуги - съчетавайки най-доброто от досегашния модел с последните тенденции в жанра.
Затова Windows Azure не е операционна система в смисъла на който в момента ползваме това понятие. Идеята е да се предостави лесен за употреба виртуален софтуер който да работи на слоеве с различни сървър базирани услуги - като отдалечено изпълнение на програми, автоматично управление на задачи, съхраняване на данни и онлайн разпределянето на тези функции. Windows Azure следва да осигури основната инфраструктура за тези възможности, които ще работят съвместно в мрежа. Специалистите от Редмънт се надяват Azure да помогне на софтуерните инженери да създават и внедряват по-бързо и ефективно сложни приложения от следващо поколение, които да работят в Internet като "облак от данни" и да ползват пълноценно възможностите на мрежата, различни бази данни, персоналните и мобилните компютри, уеб услугите и дори смарт телефоните.
Windows Azure ще може да се ползва от разработчиците като система за програмиране на софтуер използвайки технологиите на Microsoft .NET Framework ASP .NET, и приложенията на Visual Studio. В последствие Windows Azure трябва да се развие като част от Azure Services Platform, която ще съдържа познати компоненти като SQL, .NET, Live, SharePoint и Dynamics CRM услугите.
Въпреки че софтуерния гигант твърди че Azure Services Platform е поредния опит за ангажиране на Microsoft с откритите стандарти и съвместимостта с други програмни езици и платформи, прави впечатление факта че отново е направен опит да се насочи бизнеса към лесните и удобни за употреба приложения на компанията. От друга страна освен приложенията от Visual Studio, Windows Azure поддържа различни стандарти и протоколи като SOAP, REST и XML. Дизайнерите на Windows Azure се надяват скоро да има средства за разработка на услуги и от други приложения и езици за програмиране като Eclipse, Ruby, PHP, и Python.
Допълнителна информация може да се открие на страниците на Microsoft посветени на Azure. Визията им за обединяване на приложения и услуги тук. Представяне на различните слоеве на Azure от чудесните блогове на Ziff-Davis. Информация за софтуерни проектанти на страниците на Microsoft DevNet. За да тествате Azure ви е необходим passport известен и като Windows Live ID.

Няма коментари: