петък, 31 октомври 2008 г.

Създаване на презентации онлайн

Винаги съм се чудил защо с всеки офис пакет получаваме купчина ненужни приложения, които често ползваме по веднъж на година или дори по-рядко. Когато съм инсталирал OpenOffice.org или Microsoft Office, се замислям дали да разреша да ми се инсталират Calc, Impress, Draw и Base или PowerPoint, и Access. В почетено случаи надделява мнението ми, че е хубаво да имам приложение за презентации, в случай че ми се наложи да го ползвам. С развитието на Web 2.0 услугите обаче вече смятам за излишно инсталирането на подобно приложение. Инструменти от рода на SlideRocket, Zoho Show и Google Presentation позволяват на всеки бързо да създаде сравнително добре изглеждаща презентация и дори възможност да я споделя онлайн с останалите си приятели. Тези уеб приложения имат безплатни версии за употреба, които съдържат достатъчно функции за домашни потребители и учащи. Другото им предимство е доста по-лесния и удобен интерфейс, породен от ограничения набор опции които предлага. Това позволява доста по-бързо и ефикасно създаване на красиви презентации, без много излишни елементи.
Разбира се ако се нуждаете от нещо повече OpenOffice.org Impress наистина е отлично приложение, но при условие че ще го ползвате веднъж в година и то не пълноценно, едва ли е необходимо да се инсталира допълнителен софтуер. Замислете се каква част от функциите включени в Impress или PowerPoint наистина ползвате и колко време ви е необходимо за разучаване на програмата при условие, че не сте я ползвали...
В днешно време бързия достъп до Интернет не е лукс, и при условия че онлайн инструментите за създаване на презентации ни позволяват да споделяме лесно своите творения, бих гласувал в полза на уеб презентациите.
Информация за над 30 онлайн услуги за създаване и споделяне на презентации може да се открие на страниците на Mashable.

Няма коментари: