сряда, 8 октомври 2008 г.

Как задминахме американците :-)

Има много хора, които бленуват да станат "американци". Част от новият свят, където старото и злото го няма. Страна на неограничените възможности, безброй иновации и уникален социално капиталистически модел.
И докато за голяма част от обикновените хора това си остава една мечта (която няма как да бъде постигната след като не се правят реални стъпки доближаващи ни до нея), то висшите мениджъри на корпорации отдавна са на едно ниво.
Спомняте ли си за разказите за манекенките на Валентин Димитров, бившият изпълнителен директор на Топлофикация София. Най-вероятно сте виждали и негови снимки в Уикенд, или резултат от светско събитие по новините. Публичността е хубаво нещо. В момента Топлофикация е в затруднено финансово положение и отоплението през зимните месеци на гражданите на София е сериозен настоящ проблем, който не търпи отлагане във времето.
В САЩ, които са федерална конституционна република на хартия приемат идеята за неприкосновеност на личността за приоритет едва ли биха били подминали това току така. Факт е обаче, че по-малко от седмица след като корпоративният гигант AIG бе финансово подпомогнат (да се чете "национализиран") не без усилията на американското правителство, изпълнителните директори на компанията притежаваща БТК се отдадоха на заслужен едноседмичен отдих в луксозният калифорнийски спа комплекс St. Regis Resort.
Като вземем предвид фактите и отчетем че на теория сме идеален пример за какво ли не е редно да придобием едно доста по-голямо самочувствие. Това от своя страна би могло да се използва за реално решаване на настоящите проблеми, така че да прогресираме съвместно, а не да наблюдаваме и подражаваме на другите, в което няма нищо лошо стига да се прави с мярка и предвид националните особености.

Няма коментари: