четвъртък, 16 октомври 2008 г.

Тих компютър? Това възможно ли е?

Случвало ли ви се е персоналният ви компютър да е толкова шумен че да не може да чуете музиката от вашите тонколони. Разбира се много хора не обръщат внимание на този малък дефект, но все пак повечето от нас не обичат да работят при включена прахосмукачка. Още повече ако работата е един вид интелектуална и изисква от вас да се съсредоточите и да мислите.
За да накарате компютъра да жужи тихо, така че да ви хипнотизира приятно докато го ползвате трябва да помислите още при неговото закупуване. Бюджетно ориентираните конфигурации, едва ли ще ви помогнат, въпреки че и там може да се направи нещо, така че да се намали общия шум. Основна причина за шума произвеждан от персоналния компютър са вентилаторите които охлаждат захранването, процесора, видеокартата, твърдите дискове и евентуално други контролери по дънната платка като чиповете на северния и южния мост. С колкото повече вентилатори разполагате в кутията, толкова повече децибели чувате постоянно. Новите компютри обикновено са сравнително тихи, тъй като вентилаторите на захранването и процесора не са достатъчно амортизирани. С течение на времето обаче, ако ползвате "куча" марка захранване и вентилатор за процесора, то шума ще се увеличи от само себе си.
Съществуват различни възможности за намаляване на шума издаван от иначе умните машини. Едната е да се използва пасивно охлаждане. Това означава там където е възможно да се смени вентилатора с достатъчно голям радиатор, така че хем компонента да не прегрява, хем да не се налага да издава излишен шум. По този начин също се пести и електроенергия използвана от вентилаторите за задвижване на перките. На практика е възможно да се случи с вентилаторите на мостовете на чипсета, някои модели видеокарти и евентуално дори процесора, ако се използва много, ама много добър меден радиатор. За съжаление при захранването няма как да се избегне премахването на вентилатора. Тук на помощ идва втората възможност. Да се закупи и постави изключително тихо захранване или просто да се смени вентилатора на захранването с такъв отделящ минимално ниво на шум.
Една истинска история от която е провокиран и настоящият материал. Миналата година по време на коледните и новогодишните празници си закупих два нови, тихи вентилатора - за захранването и за процесора. Видеокартата ми бе с голям радиатор и нямаше нужда. Само че се наложи да сложа един от малките вентилатори 80 mm на захранването, а кабелчето му за включване се включваше към малките букси, като тези, които са до процесора за неговият вентилатор. Машината стана чувствително по-тиха. Когато се наложи тази година да сменя компютъра, се оказа че ще ползвам същото захранване със сменения вентилатор. Речено сторено, но се оказа че съм забравил да включа вентилатора на захранването. Така около седмица съм ползвал пълноценно новия компютър без захранването реално да се охлажда. Нямаше никакви проблеми, не ми е забивал, прегрявал или нещо от сорта. Иначе захранването не е нещо особено - 350W JNC.
Разбира се това не означава че трябва да си махнете вентилатора на захранването за да намалите шума на машината. Но вече и на българския пазар се предлагат захранвания с изключително ниско ниво на шум. Подобни модели има на Trust, които наистина работят осезаемо по-тихо.
Като цяло намаляването на шума от компютъра чрез подмяната на вентилаторите с тихи и използването на пасивно охлаждане където е възможно има изцяло положителен ефект. Разбира се това не е препоръчително да се прави ако компютъра се ползва за игри и си играете да го оверклоквате редовно. Но за стандартните домашни компютри тези стъпки са повече от оправдани. Инвестицията определено се изплаща в дългосрочен период. Намаляването на нивото на отделян шум, води и до намаляването на стреса от работата с компютър.
Добри статии за тихи компютри, както и множество съвети и практически предложения как да направим компютъра си по-безшумен могат да се открият на страниците на Silent PC Review и End PC Noise. Съвети стъпка по стъпка на български за смяна на активно с пасивно охлаждане на видеокарта, както и снимки могат да се открият тук. В безплатната енциклопедия Wikipedia, също има цяла страница за тихи компютри.

Няма коментари: