сряда, 22 октомври 2008 г.

Ученически стипендии по 1000 лева от Easy Credit

Благодарение на последните новини, които попаднаха в полезрението ми научих, че небанковата финансова институция "Изи кредит", ще раздаде на 100 български деца стипендии от по 1000 лв. годишно. За съжаление твърде късно публикувам тази информация, тъй като срока на томболата е отминал и вече няма възможност за участие.
Открито смея да заявя – Това не е добра инициатива за подкрепа на българското образование. За съжаление няма как да се проконтролира и разбере каква част от произволното раздаване на средства към български ученици ще бъде усвоена от самите тях, а не от техните родители. Допълнително участието в томбола е спорен начин за стимулиране на обучаващите се. Няма никакви условия свързани с процеса на образование, които да са обвързващи. Това значи, че факта че сте ученик означава, че може да получите средства, което не е много правилно.
Какво става на практика. Easy Credit създават база данни на хора нуждаещи се от средства - т.е. потенциални техни бъдещи клиенти - родителите, които се съгласяват данните им да бъдат използвани за целите на томболата. Децата, които случайно ще спечелят стипендия и получат част от нея, също са потенциални бъдещи клиенти на компанията, и ще знаят че след като завършат могат да разполагат с капитали, които не само че не са техни, но и не са си направили труда да ги изработят (кредити). Допълнително те ще заразят подобно на вирус всички свои връстници с идеята, че могат да получат сравнително лесно кредит, да „спечелят” и „придобият” едни лесни пари от които да се възползват веднага без никакви утежняващи условия, освен той (кредита) да бъде погасен в далечно бъдеще.
Едва ли някой ще седне да си направи сметка колко средства взима и колко трябва да връща (често се получава двойна сума, разбира се за периода на кредита).
Не разбирам и използването на думата стипендия, тъй като тя не е в пряка връзка с постиженията или характеристиките на обучаващите се.
Браво за добрата инициатива и успешната кампания на Easy Credit!

Няма коментари: