понеделник, 20 октомври 2008 г.

Световната финансова криза като шанс за свободния софтуер и Linux в частност

Напоследък отвсякъде и постоянно сме заливани с неприятни финансови новини. Оборотите на борсите падат, както и техните индекси - света е попаднал в тежка финансова криза, може би най-сериозната за 21 век. Никой не знае как ще се развие ситуацията и какви ще са последиците в крайна сметка, но едно е ясно със сигурност стойността на парите ще се възприема по различен начин.
По-зрелите компютърни специалисти все още помнят истинския измерител на бързината на даден процесор, а именно броя операции които могат да се изчислят за секунда, измерени в Hz, MHz, GHz. В последствие с достигането на определен таван на тази производителност от AMD започнаха да слагат плюсче след знака на процесора, което било равно на производителността на Intel-ски чип. Така например AMD Sempron работещ реално на 1799 MHz се води за равен на работещ на 3200+ MHz процесор на Intel. Допълнително се развиха мулти ядрените процесори, използването на нови технологии при тяхното проектиране, 64 битови чипове и други. Чистата скорост в MHz или GHz вече не беше от основно значение.
Подобно нещо предстои да се случи и с парите. Това че имате 100 долара, вече няма да означава че с тях ще може да си купите това, което до скоро сте могли без да се замислите. С други думи стойността на парите е много вероятно да се измерва и по други критерии освен по номинал. Те ще станат по-скъпи отколкото са сега.
Какви са последствията? Наплашени от кризата, хората ще спрат да харчат като луди средства за глупости и самостоятелно ще почнат да се ограничават във финансово отношение. Налагането на лични лимити в разходите ще бъде добре дошло за увеличаване на знанията. Всеки ще търси начин да намали своите разходи, за да увеличи своето благосъстояние с използването на хитри - "сиромашки" методи. Това определено ще провокира интерес към знанието и използването на доскоро "ненужни" според някои средства и технологии.
Например сега е големият шанс за по-дълбокото навлизане на свободен софтуер и софтуер с открит изходен код в света на бизнеса, и в домовете на много хора по целия свят. Едва ли цените на лицензиите за различни софтуерни продукти ще спаднат значително заради кризата. Следователно много компании ще се преориентират към използването на алтернативни продукти. Именно безплатната употреба на различни Unix базирани операционни системи като GNU/Linux дистрибуциите и *BSD версиите, и софтуера към тях, могат да наклонят везната в посока на по-широкото им разпространение. Това че са безплатни разбира се съвсем не означава че тяхната функционалност е по-малка в сравнение с комерсиалните им опоненти. Защо да се плаща за скъпи, ограничаващи потребителите лицензии да ползват катедрални продукти, като могат да се вложат време (до отминаване на кризата) и знания (които във времето увеличават своята себестойност) така че служителите да се научат да ползват, а защо не и да развиват свободен софтуер?
Решения за които всеки сериозен мениджър трябва да се замисли.

Няма коментари: