понеделник, 13 октомври 2008 г.

Колко ще побира един blu-ray диск?

След като почти убедително спечели новата война на форматите срещу HD-DVD, Blu-Ray дисковете се канят да преминат поредната граница като увеличат значително обема на информацията която могат да поемат на един носител. В момента еднослойните стандартни 12 см оптични BD дискове могат да поберат 25 GB (23.28 GiB) данни, а двуслойните 50 GB (46.56 GiB). При мини BD дисковете (с физически размер от 8 см) едностранно и еднослойно могат да се запишат 7.8 GB (7.26 GiB), а едностранно и двуслойно 15.6 GB (14.53 GiB).
Според изтекла онлайн информация Sanyo - един от основните японски производителни на електроника, новата им технология позволява да се четат Blu-ray дискове с двоен капацитет и двойно по-бързо. Разковничето в тяхната технология се крие в използването на "син", който реално е виолетов на цвят лазер с по-голяма честота от 450 mW, които са по-силни от разпространените в момента 200 mW лазери в Blu-Ray устройствата. Това ще позволи на новите модели на Sanyo да поддържат работа с Blu-Ray дискове с до четири слоя, увеличавайки теоретично техният капацитет до 100 GB на носител. Допълнително 450 mW лазер ще увеличи скоростта на запис на Blu-ray записващите устройства от 6 скоростни (с трансфер 216 Mb/s) до 12x (532 Mb/s или 66.5 MB/s). Това означава ще един от новите 100 GB BD дискове ще може да се запише за около 25 минути. Скоростта на запис от порядъка на 66.5 MB/s е подобна или в някои случай по-бърза отколкото съвременните твърди дискове, оставащи си механични предлагат.
Sony обявиха че Blu-ray дисковете могат в бъдеще да достигнат до 200 GB данни на носител. В началото на 2007 от Hitachi също обявиха възможност за производство на четирислойни 100 GB Blu-ray носители, но от тогава, те все още не са пуснати в масово производство.
За съжаление все още не са готови лицензионните споразумения между производителите вътре в Blu-ray асоциацията, така че компаниите да разполагат с достъп до патентите на конкурентите, така че да могат да произвеждат стандартни носители.
Да се надяваме че след развитието на оптичните носители, производителите на твърди дискове ще се опитат радикално да променят своята технология за да останат конкурентни на пазара, или поне да паднат цените на SSD дисковете, така че да станат достъпни и за десктоп пазара.

Няма коментари: