вторник, 14 октомври 2008 г.

Повишаване на производителността с Intel Robson?

Intel Turbo Memory (с кодовото име Robson, известна и като Robson cache) е технология на Intel, целяща да създаде буфер между процесора, оперативната памет и твърдия диск. От доста време хард дисковете са се превърнали в най-бавния компонент на всяка една система. Процесорите и оперативната памет се развиват с високи скорости, но поради механичната си природа твърдите дискове изостават с иновациите.
Идеята стояща зад Robson е да се вгради в системите по-бърза NAND флаш памет, която би следвало да намали времето за стартиране на компютъра, достъпа до програмите и записа на файлове на твърдия диск.
Идеята не е нова, и първото и публично представяне бе към края на 2005 година на Intel Developer Forum в Тайван. Напоследък обаче с по-широкото разпространение на лаптопите като заместител на стационарните персонални компютри, се появиха и доста модели с Robson модули памет.
На теория технологията се опитва да намали времето за което твърдият диск обработва заявките към него, чрез преместване а най-използваните области от данни към флаш паметта. Тъй като тя е по-бърза от твърдия диск и изисква по-малко енергия за работа, би следвало мобилните компютри с Robson памет да са по-бързи и енергийно ефективни.
Новата версия на тази система Robson 2 е вградена в поредната версия на Centrino платформата (Montevina). Повече информация за работата на Robson може да се открие в прегледа на ExtremeTech. Български анализ на реалното ускоряване с подобни модули може да се прочете в блога за ИТ анализи.
Молбата ми е някой ако има лаптоп с подобна памет и операционна система, която би се възползвала от нея (като Vista) да сподели дали реално се подобрява производителността на машината.

Няма коментари: