четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Windows 7 бета - какви са новостите

Освен обявяване на идеята за Azure - операционната система базирана на услуги на конференцията за професионални разработчици на софтуер Microsoft представиха Windows 7 - следващата си десктоп операционна система.
Според информацията от изложението можем да очакваме редица нови и подобрени компоненти в интерфейса на седмицата.
Device Stage - ще бъде новото място за потребителите, където ще могат да настройват различни хардуерни устройства - от дигитални камери и мобилни телефони, до принтери, mp3 плейъри и друга популярна техника. За да ползвате възможностите за лесно управление и синхронизиране на вашите джаджи те трябва да са съвместими с Device Stage. Реално това означава, че тригодишния ви mp3 плейър който беше на върха на сладоледа, когато го купувахте, вече няма да ви върши работа :-)
Action Center — е нова функция предназначена да открива нередности и да помага на потребителите на Windows 7 да ги отстранят. Да се надяваме че няма да е много досадна с постоянно изскачане на съобщения за "оправи това, оправи онова", или поне ще може да се изключва.
StreamOn - е нов начин за контролиране на аудио/видео файловете на компютъра и различните устройства.
Новата лента с ясно видими инструменти Ribbon дебютирала в Microsoft Office 2007 изглежда ще бъде интегрирана навсякъде в новия Windows. С помощта на нейния интерфейс ще ползвате Notepad, Paint и останалите вградени приложения.
Нов Taskbar, който фаворизира големите икони с превю на съдържанието, вместо текстовото описание в сиви кутийки. Управлението на иконите в системната лента - там където присъстват часовника, индикатора за клавиатурна подредба и управлението на звука е реализирано по нов начин. По подразбиране всички икони там ще бъдат скрити и невидими - те ще бъдат достъпни само ако изрично бъдат разрешени от потребителя.
Списъци с последните използвани файлове ще осигуряват лесен и бърз достъп до възможностите на приложенията. Те ще могат да се ползват както като щракнем върху иконата на самата програма, така и от старт менюто. Например щракането с десен бутон върху Media Player ще ви позволява доста повече опции за управление на възпроизвеждането на файлове.
Десктопа също ще претърпи известни промени. Страничната лента с инструменти Windows Sidebar е премахната и основните апликации от нея вече работят директно на десктопа и могат да се местят произволно, по начина по който това е реализирано в браузъра Opera. Прозорците с приложения ще станат доста по-интуитивни за управление, защото не трябва да закриват достъпа до десктоп апликациите.
Изключително сериозна промяна ще засегне Explorer с новата концепция на библиотеките. В Windows 7 библиотеките осигуряват нов поглед върху случайни части от файловата система оптимизирани за различни видове файлове. Libraries представлява мост от обикновената файлова система към файловата система тип бази данни WinFS, която очакваме да видим от доста време. Идеята е с този допълнителен слой да се представи елегантна организация на съдържанието на папки съдържащи снимки, музика, видео файлове, документи и други данни.
HomeGroup позволява лесно включване на Windows 7 в домашни мрежи, така че бързо да се споделят снимки, музика, игри, документи и други.
Онлайн слуховете твърдят че публична бета версия ще бъде разпространявана в средата на декември. Лично аз се надявам новата операционна система да бъде възприета по-добре от Vista, и да се превърне в наистина удобна и гъвкава среда за ежедневна работа.
Ревюта на английски с повече картинки могат да се открият на страниците на ArsTechnica и NeoWin. Новини за Windows 7 на специално създадения за целта сайт.

Няма коментари: