сряда, 1 октомври 2008 г.

Google Chrome ви следи

Никога не съм се доверявял напълно на разнообразните онлайн услуги. Те съдържат изключително много слаби места от гледна точка на сигурността.
В това отношение Google направиха сериозна крачка напред с пускането на Google профилите. С помощта на една парола и потребителско име, може да ползвате всички услуги на корпорацията, част от които наистина са с уникално качество. Blogger, който четете в момента, iGoogle, GMail, Google Calendar, orkut, Google Docs, Picasa, AdSense, AdWords, Analytics са наистина прекрасни продукти и като свикнете на удобството при работа с тях едва ли ще ви се налага да търсите нещо различно.
По този начин в един момент може да се окаже че сте поверили не само пощата, но и снимките, документите и всичко което сте качвали някъде на чуждестранна компания, която реално може да прави с тях каквото си пожелае. Разбира се това не са антиутопични сценарии. Самият факт че публикувам в услугата Blogger, придобита от Google, автоматично води до заключението че имам известно количество доверие в синонима на търсеща машина.
От друга страна с промотирането на собственият си браузър Google Chrome от Google направиха поредната крачка към подслушване и следене на навиците на техните потребители, разбира се оправдано с цел предоставяне на по-качествени и надеждни услуги за в бъдеще.
Новият браузър на Google Chrome създава уникален идентификатор, който прикача към всяка една инсталация на приложението. По този начин може да се научи какво правите с вашият Chrome.
Ако все пак решите да ползвате програмата, може да инсталирате CPG - ChromePrivacyGuard. Това мини приложение автоматично изтрива уникалното ID при всяко стартиране на браузъра.
Другият вариант е да се ползва SRWare Iron. Този проект, отново немска разработка, както и CPG, е браузър използващ същия изходен код като Google Chrome, но без Client-ID, докладване на софтуерните забивания към Google и други нарушаващи вашата неприкосновеност и анонимност данни.

Няма коментари: