петък, 17 октомври 2008 г.

Безплатен сайт за чат със Skype

За съжаление точно когато се нуждаете от дадено приложение то не работи както трябва. Напоследък тествам новата бета версия на Skype - 4.0 и по някакви странни обстоятелства приложението спира да работи или блокира под различни платформи - Windows XP SP3 и Windows 2003 Server R2 SP2. Единственото което ми трябваше е да се включа за малко и да разменя няколко съобщения с приятели за срещата довечера. От доста време съм запознат с онлайн услугите за чат и дори известно време използвах Meebo, които са повече от отлични. Но за съжаление те не разполагат с възможност за връзка със Skype. Така открих Imo.im. Този сайт ви позволява без регистрация да ползвате мрежите за чат на Skype, MSN, Yahoo, AIM, ICQ, Google Talk и MySpace IM. От гледна точка на сигурността това е кошмар - да напишете потребителското си име и парола в ново появила се онлайн услуга е кощунство, но в същото време удобството е наистина голямо. Съществуват и обществени компютри - като тези в университети, интернет клубове и някои фирми, където потребителите се сменят често и нямат възможност да инсталират софтуер. Именно в такива условия употребата на услуги от рода на Imo.im са единствената възможна алтернатива за връзка с останалия свят.
Сайта криптира трансфера на данните с 256 битов AES алгоритъм и дори има сертификат от Thawte Consulting cc, което донякъде успокоява параноиците като мен. Работи отлично с Mozilla Firefox 3.1 Beta 1, като в същото време може да стартирате чат приложението като отделен прозорец и да продължите да сърфирате в браузъра.
Допълнително може да ползвате онлайн официални версии на Windows Live Messenger и ICQ2Go.
Интересни новини за развитието на сайта може да прочетете в техния блог. Видях че съществува възможност и за видео чат, но още не съм я тествал. Според създателите на услугата може да ползвате Imo.im и с Apple iPhone и браузъра Safari.

Няма коментари: