понеделник, 3 ноември 2008 г.

Разберете кога да тръгнете за работа с новата GPS система на СКГТ

В последните години трафика в столицата е пълен хаос. В първи курс на следването ми пътят от вкъщи до университета взимах за 50 минути, плюс мотаенето от моя страна. Във втори, т.е. една година по-късно необходимото време се беше увеличило с 20 минути. Когато станах трети курс вече дори да тръгнех час и половина по-рано не бях сигурен че ще стигна навреме за лекции.
В тази насока вече голяма част от водещите ИКТ компании в бизнеса позволяват на своите служители закъснение в рамките на до половин час. Това е продиктувано както от факта да не загубят ценни кадри, така и от желанието да накарат служителите си да се чувстват сякаш им дължат услуга за закъсненията.
В опит да се решат част от проблемите с трафика на столицата се появиха сайтове за споделяне на пътувания с автомобили и информация на спирките на градския транспорт (който е под всяка критика, но това е отделна тема) след колко време пристига желаното транспортно средство. При градския транспорт това стана възможно, благодарение на внедряването на GPS система проследяваща движението на автобусите, тролеите и трамваите.
Днес един приятел ми прати сайт където може да се провери след колко време пристига желаният от вас транспорт на най-близката спирка. Това по което може да търсите е часът на пристигане на превозно средство от линия, от мрежата на СКГТ, която ви интересува на определена спирка.
Тази новина ме зарадва изключително много и до известна степен възстанови доверието ми в бъдещето на публичния транспорт, заедно с информацията за експериментално пуснатата нощна линия на автобус 94 до Студентски град.

Няма коментари: