четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Съхранете информацията в GMail акаунта си с архивиращата програма GMail Backup

GMail безспорно e една от най-популярните безплатни онлайн пощенски услуги. С хитро измислената си първоначална стратегия за привличане на нови потребители (чрез покана) пощата на Google се превърна в една от най-масовите онлайн услуги днес. В момента джимейл предлага над 7 (и постоянно увеличаващи се) гигабайта пространство.
Въпреки многото критики към тази услуга, като досадните реклами и запазването на кореспонденцията, дори след като сте я изтрили, тя е необходима за да се ползват и други възможности на „всемогъщия” Google.
GMail има и редица добри опции като например доста точни спам филтри, и функционалност за изтегляне на пощата през POP, и IMAP. Това позволява да настроите различни програми (като Sylpheed или Portable Thunderbird) за да създадете локално копие на вашата кореспонденция, което е изключително мъдро решение.
GMail Backup е изключително лесно за употреба приложение, създадено специално за архивиране на джимейл акаунти. Програмата работи под GNU/Linux, Microsoft Windows и Mac, като позволява да запазите и след това възстановите цели акаунти с помощта на IMAP. Linux и Mac версиите се стартират от конзолен терминал и позволяват изключително лесна автоматизация. Linux версията, както и Windows, разбира се имат, и лесен за употреба графичен интерфейс - просто въвеждате вашето име и парола, както и папката, където искате да направите архивно копие. Приложението поддържа както обикновени GMail акаунти, така и Apps for your domain акаунти.
Освен да ползвате GMail за създаване на резервно копие, с него може изцяло да си смените адреса. Как става това? Регистрирате си новият GMail акаунт, с помощта на приложението правите архив на стария, след което го възстановявате в новия. Когато веднъж създадете резервното копие, може лесно да го обновявате, като просто се добавят новооткритите ви в пощата писма.
Други приложения за създаване на локални копия на онлайн HTML пощи с помощта на IMAP са IMAPSize (безплатно за Windows) и OfflineIMAP (свободен софтуер за Unix платформи).

Няма коментари: