вторник, 18 ноември 2008 г.

Какво да очакваме от USB 3.0?

Хардуерния сайт TechReport обяви че спецификацията на следващата версия на USB стандарта за свързване на електронни устройства, който всички ползваме ежедневно е окончателно завършена (pdf тук). Известен и като SuperSpeed USB новата версия обещава десетократно увеличение на пропускателния капацитет спрямо предната версия (2.0) и обратна съвместимост със съществуващите в момента устройства. След като техническите характеристики са налице се очаква първите устройства да се появят през втората половина на 2009 година.
Първите SuperSpeed USB прототипи най-вероятно отново ще служат за съхранение на данни и ще бъдат флаш памети, външни твърди дискове и дигитални аудио, видео плейъри и камери.
Според Intel (pdf тук) освен увеличение на скоростта, USB 3.0 включва оптимизации за по-ниско потребление на ток, по-добър коефициент на полезно действие и поддръжка за оптични връзки. Върховия теоретичен капацитет е от 4.8Gbps, което позволява трансфер на данни от порядъка на няколкостотин мегабайта за секунда. Това означава че външните Serial ATA твърди дискове ще имат сериозен съперник по отношение на производителността.
На теория всичко изглежда наистина впечатляващо, но да се надяваме че следващите години този стандарт ще навлезе доста по-бързо от предшествениците си на пазара. От огромно значение ще бъде както цената на крайните устройства, така и на кабелите и компонентите за вграждане. Ако например кабелите са много скъпи, потребителите могат да предпочетат алтернативния стандарт на Apple FireWire (IEEE 1394), който в последната си актуална ревизия осигурява трансфер от 800 Mbit/s.

Няма коментари: