понеделник, 24 ноември 2008 г.

Икономика от първи клас?

Наскоро успях да довърша книгата на Робърт Кийосаки "Богат Татко, Беден Татко". Основната идея в нея е че хората трябва да се образоват финансово, независимо от тяхната възраст, пол или социално положение. С две ръце подкрепям идеята на господин Кийосаки. Не защото е успял и не защото вярва че богатите и красивите трябва да управляват света! Това, което забелязвам от моя скромен житейски опит е че всеки желае да има пари, да бъде милионер и да сбъдне всичките си мечти. В същото време са малко хората готови на необходимата финансова дисциплина, която ако не успее да ги направи мултимилиардери, поне да им осигури един достоен живот в днешното консуматорско общество.
В тази насока финансовото образование още от началното училище е изключително добра идея, стига тя да бъде реализирана практически. За да се преобрази образователната система, трябва да се включат не само финансови знания, но и множество други практически умения, които помагат на хората да живеят в обществото. Във филма Офицери и пешки, двама американски студенти, имат грандиозен план, който цели да премахне първата година в колежа, с няколко различни възможности за обогатяване на чисто човешкия практически опит от общуване със себеподобни.
Подобни инициативи помагат двойно - чрез придобиване на полезни практически познания, които ще са наистина необходими и чрез възможност за социализация и заангажираност на младите към проблемите на съвременното общество. В противен случай изучаването на ненужни и морално остарели предмети ще води не само до девалвация на образованието като необходимост за по-добър живот, но и до отчуждаването на знаещите и можещите.

Няма коментари: