понеделник, 28 декември 2009 г.

Споделяне на файлове между отдалечени компютри



Работата с повече от един компютър води до необходимостта да се ползват разнообразни приложения за отдалечен достъп между различните машини. Може да ползвате приложения от рода на LogMeIn и TeamView или услуги за споделяне на файлове онлайн.

Любопитен метод за достъп до отдалечени компютри е открил 19 годишен студент. Възползвайки се от псевдо-мрежовата функционалност за синхронизация, която предлага една от многото услуги за онлайн съхранение на файлове Dropbox, той е намерил начин да използва споделените ресурси като комуникационно звено между клиент и сървър машините.
Реализацията може да проследите като разгледате приложението Akira (работи под Windows). Тази минималистична програма изпраща команди от един компютър към друг. Приложението може да се ползва с един или няколко Dropbox акаунта, инсталирани на отдалечени компютри. Тя се разпространява със сървърна част кръстена Latte, като и двете приложения са преносими и могат да се ползват от USB устройство. С тяхна помощ може да разглеждате отдалечени устройства и папки, да стартирате и убивате програми, да отваряте и изтривате файлове, да изключвате компютъра, да правите скрийншот на десктопа. Не ви ли напомня за познатите в миналото троянски коне ;-)
Повече за Akira и Latte тук.

1 коментар:

Unknown каза...

Благодаря !!! Много ми помогна ! :)Програмата позволява униклна възможност :)