понеделник, 3 май 2010 г.

Как да стартираме бизнес: Стъпка по стъпка

Започването на собствен бизнес е сложна и многопластова задача. Съществуват обаче няколко неща, без които не може да минете. Решите ли как да ги преодолеете, вашите първи стъпки в бизнеса ще бъдат значително по-лесни.



Когато стартирате малка компания първите стъпки, които трябва да предприемете са очевидни. Измисляте невероятен продукт или услуга, които хората ще обожават, измисляте име на компанията, наемате няколко служители, които да работят за вас и сте готови да прибирате печалбите. За съжаление нещата не са толкова семпли. Ако смятате, че след създаването на фирмата ви трябва единствено да работите, то не сте много в унисон с изискванията на настоящата бизнес среда. Преди да започнете трябва добре да си подготвите домашното за да имате макар и минимални шансове за успех в хищническата корпоративна среда на двадесет и първи век. Ето и стъпките през които трябва да извървите ако желаете да сте примерни предприемачи:

Бизнес планът
Разработването на бизнес план е задължително. Това не означава, че той трябва да е прекалено сложени или с излишна информация подобно на студентските дипломни работи. В България има много бизнесмени, които не са си правили труда да планират и въпреки това управляват много компании и то в различни сфери на бизнеса. Истински финансови феномени. Пропуска на тази важна съставка няма да ви позволи да оформите по-добре идеите си. Няколко страници с основните цели на вашата компания, информация за конкуренцията в бранша, продуктите и услугите, които ще предлагате, бизнес модела, с който ще печелите, вашата стратегия за успех и необходимия екип, могат да бъдат основата на този план. Веднъж след като сте го създали той може да ви служи за взимане на финансов кредит и търсенето на инвеститори за проекта ви. В Интернет съществуват множество примерни документи чрез които да се ориентирате, какво може да включите. Просто потърсете за готов бизнес план в любимата ни търсеща машина Google. Да разузнаеш конкуренцията легално и напълно безплатно четете тук.

Капиталът
Намирането на първоначално финансиране за нов бизнес проект не е лесна задача, особено във времената на финансова криза. В последните години водещите финансови институции значително са редуцирали програмите си за отпускане на заеми и стартиране на рискови инвестиции. Това обаче не означава, че източниците на финансиране съвсем са пресъхнали. Може да търсите средства по различни европейски програми, бизнес ангели и дори локални кредитни институции. Добрия бизнес модел и идеята ви могат значително да допринесат да намерите бързо финансиране. Как да намерим инвеститор четете тук.
Съвети за набиране на начален капитал могат да се прочетат и тук.

Каква фирма да регистрираме?
Дружество с ограничена отговорност или акционерно дружество, а защо не и едноличен търговец? Вечния въпрос, тормозещ всеки предприемач. Какъв тип дружество да си направим? Всяка структура има своите предимства и недостатъци. Най-важното е да помислите за данъците, които дължите на държавата и отговорността, която поемате пред вашите партньори. За момента ООД или ЕООД е предпочитаната форма за стартиране на малка до средна компания в България, особено след намаляване на изискването за началния капитал по време на регистрацията.

Създаване на онлайн сайт
В днешната технологична ера е немислимо да не минете през тази стъпка, дори да се занимавате с производството на семки. Трябва да имате собствено място в мрежата, най-малкото, за да могат клиентите ви да хулят или боготворят вашите продукти или услуги. Интернет се е утвърдил като незаменим маркетингов инструмент, употребата на който позволява с минимални средства да постигнете максимален ефект за познаваемост на марката. Това е и начина да покажете вашата корпоративна култура пред обществото. Забележете, че никъде в стъпките, които трябва да изминете не става въпрос за офис. Разбира се това представително място за срещи и работа е изключително полезно, но при стартирането на фирмата такъв не ви е необходим. Може дори да работите от вкъщи или да имате единствено производствена база, но за сметка на това онлайн сайтът ви е задължителен! Той не само ще представлява нещо много повече от визитка, но и ви дава възможност за намирането на бизнеса ви в Google. Ползите от това са неизмерими. Изграждането на фирменото ви онлайн присъствие не трябва да е свързано с пестенето на средства за дизайн, избор на домейн и интеграцията с модерни услуги от рода на Facebook и Twitter.

Телефон
Телефонните услуги в момента са основното средство за водене на преговори, сключване на сделки, поддръжка на услуги и установяване на бизнес отношения с вашата компания. Задължително е да сключите договор с любимия си телекомуникационен оператор за такива услуги и да не ползвате личните си телефони, за целите на бизнеса (въпреки, че може да се изкушите заради тарифните планове). Не правете грешката да добавяте личните си номера към визитни картички или други фирмени документи и презентации. В началото това може да изглежда като добра идея, но в последствие е най-вероятно да оцените по-добре грешката си. Може да се възползвате от услугите на виртуална секретарка, която да поддържа част от интереса към компанията ви

Създайте своя идентичност
Да направите така, че вашата компания да бъде забележима сред хилядите фирми е много важно. Платете на рекламна агенция за да ви създаде собствено лого. След това го използвайте навсякъде. Прикачете го в електронните ви писма и хартиените документи на вашата фирма. Отпечатайте го на визитни картички. Разпространете новината за вашето ново начинание сред всичките ви познати и приятели. След като имате собствено лого, уверете се че то присъства на всичко свързано с компанията ви.

Защитете името на корпорацията си
Защитата на интелектуалната собственост е подценяван аспект сред българските собственици на фирми. Вече обаче са налице случаи за кражби на търговски марки и създаването на некачествени продукти, създаващи лоша репутация на утвърдени брандове. В сайта на Българското патентното ведомство може да откриете информация как да защитите името на вашата компания. Преди това е хубаво да запазите името за фирмата си в окръжния съд, за да не се окаже, че някой друг ще го регистрира вместо вас. Как да подсигурите своята марка четете тук.

Изминавайки основните стъпки преди стартирането на собствен бизнес, ще сте сигурни, че сте спестили много време и усилия, за да нагаждате нещата след това. Винаги може да пропуснете нещо и да се наложи да наваксвате в последствие.......

1 коментар:

Unknown каза...

Поздравления за статията! Дано повече посетители я прочетат преди още да започнат своя бизнес.
Впечатлена съм и от идеята, която посочвате за Виртуалната секретарка. Тъй като аз се занимавам с такава дейност от 7год. и работя 99% с чуждестранни клиенти, се опитвам да популяризирам тази професия и сред българските собственици на компании.